Vele hemels boven de zevende.

Tijdens de boekenbeurs vorig jaar hadden wij het genoegen om Griet op de Beeck te beluisteren. Ze kwam er praten naar aanleiding van de release van haar nieuwste boek: En Gij Nu. Wat ze zei, en hoe ze dat zei, het raakte me. Ze was begeesterd, enthousiast, en ze drong absoluut door tot in de kern van de aandachtige luisteraar die ik was. Wat me vooral bijbleef, is haar oproep om je hart te volgen, en je droom waar te maken. Mijn trouwe blogvolgers weten het al langer: mijn droom is het een boek te schrijven, én meteen ook te leven van de inkomsten ervan. Wat me zoal tegenhoudt om er werk van te maken, dat is zelfs mij niet helemaal duidelijk. Griet op de Beeck schreef haar boek(en). En hoe!!!

Anyway. Haar boeken zijn pareltjes, met rake beschrijvingen van het kleine, pijnlijke leven van de gewone mens, schoon soms, vaak deprimerend in zijn troosteloze alledaagsheid, af en toe gruwelijk lelijk. Steeds met een knipoog, zodat de ondraaglijke lichtheid van het bestaan verteerbaar blijft.

Ik kan ze niet goed lezen haar boeken, ook al zijn ze schoon. Ze doen pijn, ze maken melancholisch. Dat vind ik geen fijn gevoel.

Toen de film uit kwam, wou ik toch kijken.

En mocht je hem nog niet gezien hebben, dan kan ik je zeggen: ga kijken, behalve als je in een depressie zit. Dan NIET!!! Ook niet als je aan een lichte vorm van winterblues of herfstmelancholie lijdt. NIET DOEN!! Ik sta niet in voor de gevolgen.

Het is een schone film, een prachtige film, maar man wat is het verdrietig.

Het gezin van Eva wordt fenomenaal neergezet door enkele heerlijke Vlaamse acteurs, zoals Koen De Graeve, Brit Van Hoof, Nel Catrysse, Sara De Roo, ….

Eva, gespeeld door Brit Van Hoof, is een lief en aardig meisje, dat altijd en overal voor iedereen goed probeert te doen. Voor iedereen, behalve voor zichzelf. Ze bemiddelt in elke ruzie, zelfs die tussen haar ouders, al van toen ze piepjong was. Rondom haar leeft iedereen zijn leven, maar zij heeft niet het gevoel er deel van uit te maken. Buitenstaander, altijd, ook al betekent ze enorm veel voor haar zus en nichtje. Dat Eva uiteindelijk beslist dat dit leven niet haar leven is en ook nooit zal worden, zorgt voor een treurige ontknoping. Al heeft ze anderen veel wijsheid meegegeven, en zorgt ze er voor dat haar zus eindelijk haar eigen leven in handen neemt.

De prachtige muziek van SPINVIS zorgt voor de perfecte omkadering.

Schoon dus, maar pijnlijk schoon. Niet voor niets verschijnt bij de aftiteling het nummer van de zelfmoordlijn.

Als je stevig in je schoenen staat, kijken maar.

© Myriam

13 gedachten over “Vele hemels boven de zevende.

    1. Ook ik heb zo genoten van het boek en ben er zo diep ingedoken dat ik niet naar de film durf te gaan. Hij zal ongetwijfeld erg goed zijn, maar wil niet de mooie, melancholische film in mijn hoofd niet verstoren. En in deze grijze dagen komen de winterblues misschien snel aangewaaid. 😉

      Liked by 2 people

  1. Ook ik heb zo genoten van het boek en ben er zo diep ingedoken dat ik niet naar de film durf te gaan. Hij zal ongetwijfeld erg goed zijn, maar wil niet de mooie, melancholische film in mijn hoofd niet verstoren. En in deze grijze dagen komen de winterblues misschien snel aangewaaid. 😉

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s