Into the woods.

159_bellebargie4 web
Picture from npmeetjesland.be

 

De zon lonkt naar ons. We trekken onze stapschoenen aan en maken ons op voor een ferme tocht in de natuur. Hebben we het ver gezocht? Helemaal niet. Op nog geen twintig kilometer van Gent Centrum liggen de Lembeekse Bossen. Op Routeyou, een fantastische app trouwens voor de recreatieve fietser en wandelaar vonden we een wandeling van een zevental kilometer door die bossen: Door de Kwadebossen. Deze bossen worden ook wel Bellebargiebossen genoemd. Tijdens de 15de eeuw had dit bos een zeer belangrijke functie. Er werd immers brandhout gewonnen dat dan met trekschuiten (bargiën) langs de Burggravenstroom, het Brakeleiken en de Lieve naar Gent werd gebracht. Ter hoogte van het bos was een bel om de trekschuit er op attent te maken dat een nieuwe lading lag te wachten. Daar is meteen de oorsprong van de naam ‘Bellebargiebos’ te zoeken. Het gebied wordt ook wel eens ‘Kwadebossen’ genoemd, omwille van de zeer dichte begroeiing die het resultaat is van het gehanteerde hakhoutbeheer.

lembeekse-bossen-1-van-5
Picture from geertdebrabander.com
lembeekse-bossen-2
Picture from geertdebrabander.com

Het is een heerlijke plek om de benen te strekken en te genieten van de eerste echte lentedag. We starten onze wandeling ter hoogte van Warande in Kaprijke. Een klein stukje lopen we langs de vele mooie villa’s . Maar al snel kunnen we een bospad inslaan, en vanaf dat moment zijn we praktisch alleen, zelfs op deze prachtige dag. Wij klagen niet. De knoppen op bomen en struiken botten uit, de elzenkatjes druipen genietend naar beneden, de zon schijnt makkelijk door al dat prille lentegroen heen, en verwarmt ons. Het is alsof niet alleen mijn huid, maar ook mijn ziel doordrongen wordt van dat gele warme schijnsel waar ik zo naar heb gesnakt.

Na enkele kilometers komen we aan een afspanning 🙂 We kunnen er op het terras zitten, in de zon. ZALIG. Dit etablissement, compleet met speeltuin en feestzaal is enkel in het weekend open van 14u tot 19u. De prijzen zijn meer dan schappelijk: drie euro voor een duvel, 3 euro voor negen poffertjes met ijs en slagroom. Het is geen hoogstaande gastronomie, maar het smaakte best. Daarna ging het wandelen des te beter. Overal tussen de bomen en struiken glinsteren watertjes en poelen. De vogels proberen hun hoogste noot te kraken.

Na een zevental kilometer komen we terug bij ons uitgangspunt, waar op het eerste zicht de ene tearoom naast de andere ligt. Bij nader toekijken echter is geen enkel terras geopend. Wie wil nu bij dit prachtige weer binnen zitten? Gemiste kans, horeca van de Lembeekse Bossen!! Een paar zaken waren ook gewoon gesloten. Jammer 🙂

Maar al bij al een heerlijke wandeling, een echte aanrader.

©Myriam

18 gedachten over “Into the woods.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s