FAKE BURN-OUT

giving-up
Picture from thecaregiversspace

Misschien moet ik eerst nog een half uurtje mediteren voor ik deze blogpost tik? Misschien moet ik gewoon doen alsof ik niets gehoord heb, en mijn sterk gestegen bloeddruk en toegenomen stress verdringen met enkele glazen alcohol. Nu tournéé minérale nog niet is begonnen, weet je wel?

Wil ik dat?

Neen. Wat wil ik wel? Ik wil heel hard schreeuwen. Ik wil krijsend de straat oplopen, recht naar Roland Duchatelet en naar al die ongelofelijke klootzakjes die denken dat mensen liever thuis zitten met een burn-out dan dat ze “gewoon” gaan werken. Ik ben geen agressieve persoon, maar nu wil ik gewoon iets kapot maken.

Tegelijkertijd voel ik me zo moe en ontmoedigd. Want hoeveel keer moet iets gezegd worden voor het doordringt in die harde koppen? In het nieuws deze middag werd ongeveer dit gezegd: diegenen die wél goed presteren, lijden onder diegene die uitvallen. Dit naast nog een hoop andere dingen….

Man, ik weet niet wat ik hoor. Hier wordt geimpliceerd dat de mensen die thuis zitten met een burn-out NIET goed presteerden.

Ze worden er in één adem van beschuldigd de oorzaak te zijn van de overbelasting van hun collega’s!!! Wel ja, schep er nog een beetje schuldgevoel boven op. Waarom niet eigenlijk? Dat kan er heus nog wel bij.

Met de moed der wanhoop tik ik het hier nog eens neer.

Een burn-out wens je je ergste vijand niet toe. Je bent niets meer, kan niets meer, durft niets meer, weet niets meer. En als je er met véél moeite weer uitgesparteld bent, dan kom je na enige tijd tot het besef dat je NOOIT meer kan wat je ervoor wel kon. DE REK IS UIT DE ELASTIEK.  Je kan behoorlijk functioneren, maar je kan nooit meer aan wat je ervoor aan kon. En is dat fijn? NEEN, dat is het niet.

Vind iemand met een burn-out het leuk om zijn collega’s in de steek te laten? NEEN, dat vindt ie niet.

Het is geen kwestie van willen, het is een kwestie van kunnen.

Ik wens niemand een burn-out toe, alleen misschien op dit moment al die mensen die opstaan en het over fake burn-out hebben. Hén wens ik het soms, in mijn slechtste momenten, wél toe.

Sorry, ik ben ook maar een mens. Een mens die burn-out is geweest, en nu weer probeert mee te draaien in de mallemolen, met wisselend succes.

©Myriam

 

40 gedachten over “FAKE BURN-OUT

 1. Een mens is inderdaad maar een mens. Ik kan me voorstellen dat jij je nu zo voelt, net als al diegenen die een burn-out hebben. Supererg om te horen en te lezen (en ik weet echt waarover ik het heb), maar ik ben er ook van overtuigd dat er ook mensen zijn die misbruiken maken van bepaalde systemen en het zijn DIE mensen die het verbrodden voor anderen!
  Respect voor je!

  Liked by 1 persoon

 2. Mama, deze mensen zijn idioten die niet weten waarover ze spreken. Als ze eerst in eigen boezem zouden kijken zouden ze veel minder snel geneigd zijn om beschuldigingen te spuien over mensen die ze niet kennen of dingen waar ze niks van af weten. Sowieso staan wij allemaal achter jou en de andere mensen die door deze vreselijke ziekte heen moeten en samen kunnen we misschien deze kortzichtige mensen toch proberen bereiken om hen te laten inzien hoe fout ze wel zijn. Al hebben deze mensen vaak geen oren naar de waarheid, enkel naar de zaken die hun geloof bevestigen en hun zakken vullen, en dat is het spijtige hier. Maar als we ze allemaal blijven bevechten met rede dan zien ze het misschien ooit wel in. Dikke knuffel!

  Liked by 2 people

 3. Ik volg je tot op een bepaalde hoogte, Myriam. Dat jij als geen ander weet wat het is om met een burnout opgezadeld te zitten, betwijfel ik allerminst. Dat je uit je krammen schiet na een dergelijke tijding, begrijp ik dan ook maar al te goed. Echter, ik geloof niet dat alle burnouts in dit land écht zijn; er wordt zonder twijfel ook gefaket. Net zoals dat bij andere ziektesymptomen ook gebeurt. Maar om nou, zoals Duchatelet, iedereen over dezelfde kam te scheren, vind ik beslist een brug te ver.

  Liked by 1 persoon

 4. Myriam, ik zou zeggen, trek het je niet aan, maar natuurlijk trekt een mens zich dit aan. Wat een onzin. Ik word er ook niet goed van als ik dit lees. Het zijn PRECIES de mensen die goed of bovenmaats presteren die een burn-out krijgen!

  Liked by 1 persoon

 5. Ik verslikte me ook bijna in mijn koffie toen ik het vanmorgen las. Schreef er ook een stukje over in een as we speak. Ook Tommy Browaeys kroop vandaag al in zijn pen om zich af te reageren. Met dit soort uitspraken en berichtgeving is niemand gebaat. En ja, een echte burn-out is heftig. Ontwrichtend. Schokkend. En nog veel meer. Je wenst het inderdaad niemand toe.

  Liked by 1 persoon

 6. Hi Myriam, wat is dat erg! Onze maatschappij is men naar de knoppen aan het helpen. Wees maar zeker Myriam, er zijn er gelukkig velen in jouw situatie die jou ook erg goed begrijpen. Voor mij ben en blijf jij een super moedige en toffe madam!

  Liked by 1 persoon

 7. Ik heb al jaren die klote cvs. Alsof ik voor mijn lol heel veel dingen niet meer kan. Mensen vergeten dat ik ook geen léuke dingen meer kan doen. Iemand uit mijn familie zei: “Ik heb precies hetzelfde als jij maar ik ga elke ochtend gewoon naar mijn werk.”
  Dat deed zeer, ja. Sindsdien is de persoon bij mij niet meer welkom. Voortaan kies ik voor mezelf. En dat is iets heel anders dan egoïsme! Probeer er overheen te stappen. Doe het voor jezelf!
  Lieve groet.

  Liked by 1 persoon

 8. Ik ben nooit fan van hem geweest, en nu zeker niet meer. Ik was ook behoorlijk kwaad! Ondertussen is er wel weer een discussie opgestart en dat is positief. Maar het blijft een raar gegeven dat je niet serieus wordt genomen door je omgeving, je familie, je collega’s. Onlangs nog toen ik iets ging drinken “tja, jij zit hier nu, dus ja, echt ziek zal je wel niet zijn.” Daar zit je dan… Heb de persoon er dan even op gewezen dat ze niet kan weten dat ik misschien de rest van de dag als een zombie op mijn zetel heb gelegen…. “Trek het je niet aan.” Tja, dat zeg ik ook tegen mezelf, maar niet altijd even eenvoudig met zulke domme uitspraken…

  Liked by 1 persoon

  1. Neen, mensen snappen niet dat iets gaan drinken geen stressvolle situatie is. Dat is ontspannen, en mochten we dat al niet meer kunnen, ja. Het zijn die stressvolle situaties die ik niet meer aankan, van elk hard geluid schrik ik zo hard dat ik een hartslag boven de honderd heb. En dan spreek ik niet over een bom die naast mij ontploft, maar over een auto die hard optrekt bijvoorbeeld.

   Like

 9. Ach Myriam probeer het terzijde te schuiven want je wordt er ziek van.Sommige mensen zouden soms beter op hun tong bijten alvorens ze spreken .Spreken zou volgens mij alleen mogen als je dingen zegt waarvan mensen beter worden inplaats van mensen te kwetsen.Maar zo zit onze maatschappij niet in elkaar, wat ik enorm kwetsend vind.Ik heb geen burnout gehad maar ben jaren geleden in de steek gelaten door vrienden omdat ik na in schock gegaan te zijn, na gebruik van pennicelline en daaruit suikerziek geworden door combinatie met mijn reuma .Ik word ook alijd kwaad als mensen tegen me zeggen..ge had maar niet zoveel suiker moeten eten.Mensen trekken conclussies zonder er wat van te kennen.Ik begrijp dus heel goed je reactie maar het zal je altijd kwaad blijven maken en niet zij maar jij wordt de verliezer want het knaagt aan je dag in dag uit.Laat het even rusten nadien kan je nog altijd reageren.Nu ben jij belangrijk en je gezondheid. Sterkte ,ik begrijp je volkomen.

  Liked by 1 persoon

 10. € $ ¥…

  wie zich
  vol vuur
  op het dagdagelijkse werk gooit

  kan snel totaal opbranden
  en in een burn-out belanden

  tot er alleen nog
  stof en as overblijft
  die een blinde baas vloekend uitstrooit

  Niet alleen sommige werkgevers, Myriam.
  Lenjef

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s