Gentse bubbel babbel.

stam1
Picture from stam.be

Yep, ik bezocht zaterdag de eigen stad. Dat doe ik wel vaker, random rondlopen in Gent. Maar omdat het zaterdag iets meer gepland en iets minder random was, deel ik mijn wedervaren hier met jullie. Wie weet zitten er ideetjes tussen. One never knows 😉

Van uit mijn piepkleine stulpje vertrokken Guitarman (English pronounciation) en ik zelf voor een portie binnendeurs cultureel plezier naar het STAM. Het Stadsmuseum Gent is gelegen op de vroegere Bijlokesite, en biedt naast de interessante vaste collectie ook telkens één of twee tijdelijke tentoonstellingen. Momenteel is dit de tentoonstelling Draconia, een tentoonstelling waar je zeker je in draken geïnteresseerde kinderen of kleinkinderen mee kan naar toe nemen. Ze zullen smullen. Zelf heb ik er ook wat bijgeleerd: zo bestaat er eerlijk en echtig waar een kever die ahw vuur spuwt met zijn ….achterste, de Bombardeerkever. Wist ik niet. Nu wel.

Naast deze tijdelijke tentoonstelling is er ook “Stad van morgen: a glimpse of where we’re going” met als curator Elly Van Eeghem, over de verdere ontwikkeling van de stad, en hoe we die als inwoners liefst zien.

Maar wij gingen voor de vaste tentoonstelling, die ik eerder zag, lang geleden. In een eerste zaal stap je een immense plattegrond van Gent op. Je kan er je eigen huis zoeken, of een gebouw dat je interesseert. Héél leuk om te doen.

Daarna betreed je de historische gebouwen van het Bijloke klooster, en wandel je zaal na zaal door de geschiedenis van Gent. Een rijke geschiedenis. Een héél tof museum, dat nooit verveelt. Ook mogelijk om te doen met een gids of met een audioguide. De ingang bedraagt 8€ voor een volwassene, 6€ voor een inwoner van Gent. Dat zie ik nu pas, met het schrijven van dit logje. Wij betaalden allebei 8€, ik gaf mijn postcode niet op….

Na een bezoekje volgt een traktatie. Ah ja. Waar kan je dan beter terecht dan in het Stamcafé? Heerlijke plek waar je ook kan neerstrijken zonder een bezoek te brengen aan het museum. Een schitterend zicht op de Bijlokesite, via grote glaspartijen. Heerlijke taart en ander lekkers. Beperkt wel, het is tenslotte een museumcafé. Gezellig zitten. Eén minpuntje, de akoestiek. Die is abominabel. Maar écht abominabel. Of misschien kan ik niet zo goed tegen het  krassend verschuiven van stoelen.

Onze wandeltocht ging verder. We hadden kaarten voor een optreden van Fappy Lafertin in de Centrale. Fappy Lafertin is een zeer begenadigd gitarist die zich heeft toegelegd op de Django stijl. Ik hou van die stijl. Al ken ik er nauwelijks iets van. Maar wat ik al heb gehoord vind ik top.

de-centrale1decentrale-7

En de Centrale is…. waaw. De oude gebouwen van de stedelijke elektriciteitscentrale  werden in hun oude glorie hersteld/bewaard. De nodige aanpassingen gebeurden om er een interculturele ontmoetingsplaats van te maken. En dat is gelukt. Er worden héél veel optredens georganiseerd. Check zeker eens de agenda via de link hierboven. Wie weet zit er wel iets van je gading tussen.

Om onze culturele wandeltocht af te maken besloten we te stappen tot de tramhalte aan het Tolplein, waar we meteen de laatste tram konden nemen. En ja hoor, die tram kwam precies op tijd aan. Echter, de chauffeur reed slechts enkele haltes, tot aan het Rabot, en riep dan dat dit de eindhalte was!!! Hij was nog zo vriendelijk om ons nog een goeie avond te wensen ook. Normaal rijdt deze tram door naar het SintPietersstation en het UZ Gent. Nu niet. De andere passagiers waren ook helemaal van slag. Voor ons was het nog niet zo erg. Nog een kilometertje stappen schat ik. Maar voor wie nog verder van huis was…. Niet leuk. En ik snap het ook niet. Waarom zou de laatste tram niet tot zijn normale eindhalte door kunnen rijden? Het openbaar vervoer, altijd lachen!!!

Op de stappenteller stonden 13000 stappen, zijnde een kleine 10 km. Als dat niet mooi is.

©Myriam

 

 

22 gedachten over “Gentse bubbel babbel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s