To read or not to read, that’s the question.

 

Afbeeldingsresultaat voor oude bibliotheek
Picture from anno-mundi.org

Ik ben altijd dol geweest op lezen. Als kind ging ik minstens om de veertien dagen naar de plaatselijke bib, waar ik eerst de volledige jeugdafdeling doorploegde. Daarna schakelde ik een versnelling hoger, en begon stelselmatig de volwassenenafdeling te consumeren. Lang voor ik er de leeftijd voor had. Ik las alles. Zelfs de russische klassiekers 🙂

Boeken konden niet dik genoeg zijn. Een boekje van nog geen honderd bladzijden was in een uurtje uit. So sielig, vond ik dat. Net zat je in het verhaal, net was je er weer uit.

Neen, geef mij maar een turf van een bladzijde of zevenhonderd.

Gaandeweg werd dat fervente lezen wat minder, tot het bijna volledig tot stilstand kwam tijdens mijn burnout. Concentreren ging erg moeilijk. Lezen dus ook.

En dat bleef zo. Tot voor kort. Toen ontdekte ik namelijk de KOBO app op mijn telefoon.

Velen kennen KOBO waarschijnlijk van de e-readers. Ik kende de naam wel, maar niet de e-reader. Tot ik de app installeerde en geïntroduceerd werd in de wondere wereld van het e-book. Ik was meteen verkocht.

Als het al zo leuk is op mijn-toch-niet-mega-grote-telefoon, hoe cool moet het dan niet zijn met een e-reader?

Eerst en vooral heb je je feun altijd bij de hand, in mijn geval in mijn handtas. Even tijd? Hier met die phone, en lezen maar.

Duizenden e-books bij de hand. Zowat elke titel die je maar kan bedenken, kan gedownload worden, voor een prijsje, want stukken goedkoper dan de échte boeken. Ja, ik koop ze wel, want als would be schrijver vind ik het niet kunnen om inkomsten te ontzeggen aan de noestwerkende mensen die ons verblijden met hun schrijftalenten.

Enfin, ik ben helemaal voor. Ook al kan er niets op tegen de geur van papier, het knisperende geluid van een omslaand blad, het kunnen bladeren in een nieuw boek.

Op mijn palmares sedert de enkele weken dat ik een e-reader ben:

 • Het meisje in de trein van Paula Hawkins
 • Het stille meisje van Hjort Rosenfeldt
 • Farao van Wilbur Smith
 • Harry Potter en het vervloekte kind.

Ik recenseer ze misschien nog eens 🙂

Aan de Kerstman: voor mij een KOBO e-reader graag.

©Myriam

PS Dit artikel is niet gesponsord. Ik schreef het uit puur enthousiasme.

19 gedachten over “To read or not to read, that’s the question.

 1. Heerlijk lezen, ik lees al vanaf mijn 4e jaar! Sinds ik met de letters woorden kon maken.
  Ik heb al jaren een e-reader, echt ideaal. Ik heb altijd gezegd dat het geen vervanging kan zijn van papieren boeken en dat is ook zo. Maar het is zo makkelijk. Helaas heb ik op dit moment nog steeds geen tijd/geduld om te lezen. Logjes lezen vergt ook heel veel tijd.. en dat vind ik ook heel leuk!
  Ik hoop dat de kerstman luistert naar je! 🙂

  Liked by 1 persoon

 2. Ik ontdekte pas afgelopen zomer dat de bibliotheek dus ook zo’n app heeft, dat scheelde heel wat boeken sleep gedoe in de vakantie. Ook ik heb nog geen e-reader…voor nu leest het prima op m’n phone (waar ik overigens soms ook netflix opkijk)

  Liked by 1 persoon

 3. Ik heb een e-reader maar gebruik die vooral op reis. Thuis ga ik nog altijd liefst naar de bib. Ach, zolang ik maar kan lezen, het ‘hoe’ maakt me niet zo veel uit. Maar ’t is wel dé uitvinding van de laatste tien jaar hé!

  Liked by 1 persoon

 4. Ik heb precies zowat hetzelfde parcours afgelegd op vlak van lezen. Maar een e-reader heb ik (nog?) niet.
  Ik kies trouwens tegenwoordig mijn boeken uit op basis van het formaat: ik wil kleine boekjes ( dwarslezers, pinguinpockets, … ) die in mijn handtas kunnen want in tegenstelling tot vroeger lees ik tegenwoordig vooral buitenshuis bij een lekkere koffie of wachtend in een wachtkamer of zo. Alleen beperkt dat de beschikbare titels wel erg.

  Liked by 1 persoon

 5. Ik heb zelf nog een oude Sony, maar mijn vriend is enthousiast over zijn KOBO. Inmiddels wil ik niet meer zonder e-reader. Vooral de luxe dat je meerdere boeken op je telefoon hebt staan, en dat het zo lekker licht in gewicht is, maakt dat ik niet gauw meer naar gewone boeken zal overstappen.

  Liked by 1 persoon

 6. Ik maak ook regelmatig gebruik van dit soort apps: eerst iBooks, dan kwam Kindle erbij en sinds kort ook Kobo. Ik luister heel veel naar audioboeken, maar zo’n e-book is handig en zorgt ervoor dat ik zo nu en dan ook nog eens met mijn ogen een boek lees:-) Ik ben nu “Je hebt wel iets te verbergen” aan het lezen; Over het belang van privacy, vooral via internet. Ontluisterend, maar heel boeiend!

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s