Ouderenmishandeling.

 

Een schokkend nieuwsbericht vanmorgen op de radio. Drie medewerkers van een woonzorgcentrum werden op staande voet ontslagen omwille van zware mishandeling van een dementerende bewoner.

De verwarde persoon werd onder andere opgesloten in een ijzeren kooi die normaal dienst doet voor linnenvervoer. Iedereen die vertrouwd is met de zorgsector kent die metalen rolwagens wel. Dat ze ooit gebruikt konden worden als hok  voor een ziek mens, neen, daar had ik nog geen seconde over nagedacht.

Personeel OCMW-rusthuis sloot dementerende bejaarde op in ijzeren kooi

De woordvoerder van de vakbond haalde extreme werkdruk aan als verzachtende omstandigheid voor deze gruwel.

Nu ben ik zelf de eerste die de buitensporige werkdruk waar zorgverleners  aan worden bloot gesteld aankaart. Laat er echter geen misverstand over bestaan: werkdruk kan niet ingeroepen worden om mishandeling goed te praten. Dat een zorgverlener ook een mens is, da’s duidelijk. Dat je sneller geïrriteerd raakt als je niet weet wat eerst te doen. Dat je al eens een kort antwoord geeft. Dat je sneller een fout maakt. Dat mag allemaal niet gebeuren, maar het is menselijk, en hoe sterker de druk, hoe vaker dit zal voorkomen. Jammer genoeg. Daar moet structureel iets veranderen.

Zorgverleners met het hart op de juiste plaats,en dat zijn de meesten, sluiten geen dementerende oudere op in een kooi. Zij slaan niet op een bewoner, hoe lastig die ook is.

Hoe anders was het deze middag in het Woonzorgcentrum waar ik samen met Vriend een vroeg kerstdiner vierde met de dementerende bewoners van de afdeling waar zijn moeder verblijft.

Alle bewoners tot in de puntjes verzorgd, met fris gekapte haren en netjes geknipte nagels, in hun beste pak. Een heerlijk versierde zaal compleet met feestelijk gedekte tafels en reuze kerstboom. Lekker eten, met zorg bereid en opgediend. Maar vooral, dat vriendelijk woord voor elke bewoner, het attente gebaar. Deugddoend en verwarmend. Zo hoort het.

Een super dank u voor alle zorgverleners die het dag in dag uit wél super goed doen.

©Myriam

 

20 gedachten over “Ouderenmishandeling.

 1. Het is gewoon erg dat je op die leeftijd nog met dit extreme te maken krijgt. En nee werkdruk heeft hier totaal niets mee te maken. Als je iemand mishandeld ongeacht wie af wat heb je gewoon met jezelf een probleem.
  Ik had het ook gelezen in de krant.

  Aum Shanthi

  Liked by 1 persoon

 2. Je slotzin zegt alles! Ik ben zo trots en blij dat 2 van onze kinderen een meerwaarde betekenen in de zorg voor mensen met een beperking…soms zou ik het van de daken willen schreeuwen: iedereen heeft toch recht op goede zorg en respect.
  Mooi dat je dit deelt!

  Liked by 1 persoon

 3. Wat vreselijk hè dat dit gebeurt. Je kunt je er toch niks bij voorstellen?
  Ik heb ook wel eens een filmpje gezien van een verzorgende die haar patient gewoon sloeg omdat hij niet deed wat zij bedoelde en wilde. Je maag draait om. Gelukkig hebben mijn schoonmoeder en moeder op de dementenafdeling in het verpleegtehuis het altijd goed gehad. En zo hoort het ook..

  Liked by 1 persoon

 4. Als het zorgcentrum aangepast was aan dementen kon er niemand weglopen want kon de deur enkel geopend worden met een code en zouden de hulpverleners niet zo gestressed zijn.Niet dat ik het goed spreek hoor maar heb 7 jaar dagelijks gaan helpen toen mijn demente moeder opgenomen was.Het is daar echt geen lachertje werken met middeleeuwse toestanden en geloof me die zijn er nog.Wel een dikke pluim voor mensen die er al het mogelijke doen om het de bewoners naar de zin te maken.

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s