Breda Blues

Breda is vlakbij Antwerpen, nauwelijks vijftig kilometer. Het weer was goed, en een portie cultuur snuiven bij de Noorderburen leek ons wel wat. Zo gezegd, zo gedaan, op een zondagmiddag tuften we richting Breda.

Het parkeren van de auto in één van de ondergrondse parkeergarages net buiten de stadskern verliep vlot. De afstand vandaar naar het centrum is nauwelijks vijf minuutjes te voet, en al stappend kan je al een eerste blik werpen op enkele bezienswaardigheden.

digdavsdrsdr

De eerste stop werd een bezoek aan de Grote Kerk of Onze Lieve Vrouwkerk. Majestueus torent ze boven Breda uit, en herinnert ons aan andere grote kerken en kathedralen, even denken we zelfs aan de kathedraal in Antwerpen, maar dan veel kleiner en toch ook minder indrukwekkend mooi.

Maar evengoed zeer de moeite van het bezoeken waard. Omdat beelden in het geval van een bezoek aan een kerk vaak meer zeggen dan woorden, hieronder enige plaatjes. Meer over de geschiedenis vind je op de zeer verzorgde website, de link staat hierboven.

Let vooral ook op het schitterende schilderij van Jeroen Bosch. Wacht ik zet het hieronder nog eens in het groot 🙂

dav

Schitterend!!!

Na deze onderdompeling in geschiedenis en architecturale pracht stappen we de grote kerk uit en zien daar rechttegenover een bruin café, genaamd De Bruine Pij.Flarden rauwe blues muziek drijven naar buiten, en wij laten ons naar binnen zuigen.

Blijkbaar is er die dag een tribute voor een overleden muzikant. Het kleine podium wordt ingenomen door mensen met een groot talent: zangers, bas – en andere gitaristen, keyboards en drum. Het café is een echte bruine kroeg, nagenoeg geen zitplaatsen, wel enkele tafeltjes om aan te hangen, en een toog natuurlijk. Een soort plankjes langs de muur, met gaten om je glas in te deponeren, en met haakjes om jas en tas aan op te hangen, zodat je alle aandacht kunt geven aan de muziek.

dig
Wat een stem die vrouw: ongelofelijk. 

Wat een talent heb ik hier gehoord. Een cover van Child in time van Deep Purple, op een zo schitterende manier dat ik nog steeds kippenvel krijg als ik er aan terugdenk.

Om een lang verhaal kort te maken, we belanden in de kroeg, en kwamen er pas weer buiten toen het ‘vrije podium’ voorbij was. Ik moet dus tot mijn schaamte bekennen dat ik van Breda niet meer heb gezien dan de grote kerk en de bruine pij. Beiden zijn absolute aanraders.

We keren dus nog eens terug om de rest te onderzoeken. Ooit.

© Myriam

23 gedachten over “Breda Blues

 1. Breda

  ook ik breng regelmatig aan het prachtige Breda een bezoek
  ‘t is er, als het niet regent, gezellig winkelen
  al moet men soms over de koppen hinkelen
  mijn vrouw koopt er gewoonlijk meer dan één schilderdoek

  Dankjewel voor de interessante informatie!
  Lenjef

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s