No peeing here!!

 

Afbeeldingsresultaat voor no peeing here sign

Neen, er is niets mis met je ogen, bubbel. En neen, er is ook geen bloedvat geknapt in mijn ouder wordende brein. Enfin, niet dat ik weet in elk geval. Ik wil het hier graag even hebben over het plascontract, daar was weken geleden heel wat commotie over ontstaan bij onze lieve Noorderburen. Ik zocht het even op voor jou, klik HIER en je leest er meer over.

Het gaat over de ouderenzorg in Woonzorgcentra. Of het nu in Nederland of bij ons is, dat doet er niet toe. Ook onze Ollandse vrienden worden geconfronteerd met problemen van bezuiniging, onvoldoende personeel en ga zo maar door.

Er was aan het licht gekomen dat een dementerende dame in één of ander verzorgingstehuis een document had moeten tekenen waarin ze zich akkoord verklaarde met het feit dat ze slechts drie maal per dag naar het toilet kon geholpen worden.

SCHANDE!!!! SCHAAMT DAT VERZORGINGSTEHUIS ZICH NIET? MENSONTERENDE PRAKTIJKEN!!!! GRUWEL!!!! BIJ ONS ZOU DAT NOOIT GEBEUREN!!!!

Hierboven een greep uit de verontwaardigde reacties hierop, compleet met interpellaties in de Kamer en weet ik veel wat nog allemaal.

Stelletje hypocrieten. Ik word er onwel van.

Eerst dacht ik er niets over te schrijven, het is namelijk niet zo goed voor mijn rikkietikker.

Maar ik kan het niet laten.

Het is inderdaad schandalig dat een plascontract opgesteld wordt. Dat er zelfs maar aan gedacht wordt is al te erg voor woorden. Maar….. vergis je niet. Het is niet omdat in andere woonzorgcentra, verpleeghuizen géén plascontracten opgesteld worden, dat het er beter aan toe gaat. De oude dames en heren die er verblijven moeten geen documentje tekenen dat ze pas om elf, zestien en eenentwintig uur op het toilet zullen geholpen worden, dat niet. Wanneer ze echter op het belletje drukken, en de vraag stellen om naar het toilet te kunnen gaan, dan krijgen ze regelmatig het antwoord: Sorry lieve mevrouw, mijnheer, op dit moment is het erg druk en zal dat niet lukken. Eet eerst gezellig je ontbijtje, middagmaal, koffiekoekje of avondboterhammetje op en bel dan nog eens. Dan zal het hopelijk wat minder druk zijn.

Verontwaardigd? Jij? Ik ook. Maar ik werp geen steen naar de mensen die dit zeggen. En met het huidige beleid steeds vaker zullen zeggen. Wanneer je met drie zorgkundigen/verpleegkundigen de zorg hebt voor 24 zwaar tot zeer zwaar zorgbehoevende bewoners, en dit van kwart voor zeven tot drie uur, dan weet je echt niet wat eerst gedaan. Medicatie controleren en delen, alle vierentwintig bewoners wassen, op het toilet helpen, naar de kine of de ergo brengen, maaltijden bezorgen en eten geven. Tussendoor een huisarts of drie ontvangen, beloproepen beantwoorden, familieleden te woord staan. Elk weldenkend mens weet dat dit een onmogelijke opdracht is. Hebt u ooit al vier oude dames en heren met slikproblemen een middagmaaltijd proberen geven op een halfuurtje tijd? Niet een half uurtje per persoon? Neen, een halfuurtje voor alle vier, door één medewerker. Lukt niet hé.

Jammer genoeg zijn er weinigen buiten de ouderenzorg die hier van wakker liggen. Als dan zoiets aan het licht komt als een plascontract dan is de verontwaardiging unaniem en groot. Terecht. De manier waarop wij onze bejaarden bejegenen is wraakroepend.

Laat mevrouw De Block eens een weekje meedraaien in een vroegdienst in een Woonzorgcentrum. Niet als extra of als observator, neen echt meedraaien bedoel ik. De kans is groot dat ze het einde van de week niet haalt.

Man wat kan ik me hier over opwinden.

In wiens oren moet ik roepen omdat hier eens daadwerkelijk iets mee zou gedaan worden?

© Myriam

27 gedachten over “No peeing here!!

 1. Daar word ik ook zo kwaad van zeg! Stel je voor, dat je ’s morgens wakker wordt – het eerste dat ik altijd voel, is dat ik moet plassen – en dat je dan nog vier uur moet blijven liggen omdat je zelf je bed niet uit kan?? Ik mag het me niet voorstellen!
  Morgen doe ik een soort inloopdagje in een ziekenhuis, ik ben eens benieuwd wat voor toestanden ik daar zal zien (of niet zien!)…

  Liked by 1 persoon

  1. Een ziekenhuis is geen woonzorgcentrum natuurlijk. Hoe het er daar aan toe gaat weet ik niet. Wat de nachten betreft, de meeste ouderen in een verzorgingstehuis krijgen een dikke “pamper” aan waarmee ze de hele nacht en soms een stuk van de ochtend moeten doorkomen. Beeld je dat eens in, u hebt een pamper aan hoor mevrouw, laat u het maar gewoon lopen.

   Like

 2. Het ergste van al is en tegenwoordig is het hier ook in de zorgsector Antwerpen een te kort aan personeel. En dat moeten de mensen bekopen spijtig genoeg.
  Je niet boos maken je ongenoegen tonen en hopen dat we met zijn alle er iets aan kunnen veranderen.
  Mijn dochter werkt in de zorgsector en ook zei zegt het is niet meer als vroeger dan kon je nog tijd maken voor de persoon en als mens elkaar helpen.

  Aum Shanthi

  Liked by 1 persoon

 3. Het is de uitholling van de verzorgingsstaat, een uitholling die veel mensen kennelijk willen, gezien het soort politici waarop ze stemmen. Sociaal denken wordt steeds vaker afgedaan als links en links wordt steeds vaker afgedaan als minderwaardig. Helaas helaas zijn de mensen die zorg en bescherming nodig hebben daarvan de nog minderwaardiger dupe. Bah, en dat allemaal omdat geld (hebben en verdienen) de religie van deze tijd is geworden.

  Liked by 1 persoon

 4. Te gek voor woorden inderdaad. De ouderenzorg in Nederland is heel vaak ook helemaal niet zo goed. Ik heb 8 jaar in een verpleeghuis gewerkt, dat in het begin nog heel goed was en genoeg geld. Maar toen er bezuinigd moest worden ging het bergafwaarts. Vreselijk om te zien.

  Liked by 1 persoon

  1. Ja, waarschijnlijk wel, maar dat is ook niet haalbaar in de huidige maatschappij. Je moet al over extra plaats beschikken, één van beide partners moet thuis zijn om te zorgen, je moet ook gewoon de draagkracht hebben om voor je ouder wordende ouder te zorgen dag in dag uit….

   Like

  1. Ja, ik word er ook nog steeds boos om. Probleem is dat de mensen die op de werkvloer aanwezig zijn wel wíllen goeie zorg leveren maar gewoon niet kunnen door nijpend personeels tekort….

   Like

 5. Koudweg degoutant (hoe klinkt dat eigenlijk in ’t Ollands?). Ik zit (voorlopig) nog niet in een verzorgingstehuis en kan mij zo op een doordeweekse dag al niet aan 3 x houden, het zal eerder naar het tienvoudige gaan denk ik… want eens ge begint…

  En het is inderdaad niet de schuld van het personeel, maar van die achterlijke kloefkappers die zoiets als “plascontracten” bedenken. Daar zal vast wel op hoog niveau over vergaderd zijn, op een maandagochtend, korte vergadering, plastrons knelden nog wat te hard na het weekend.

  Liked by 1 persoon

 6. Uiteindelijk bleek dit verhaal iets genuanceerder te zijn. Het ging om een dementerende mevrouw die ongeveer 1 minuut na het vorige toiletbezoek alweer moest plassen. Dit liep soms op tot meer dan vijftien toiletbezoeken per dag. De verpleging merkte dat dit veel tijd kostte (die ten koste ging van andere bewoners) en dat mevrouw vaak op het toilet zat zonder haar behoefte te doen…. Dit is met de familie besproken, en er is afgesproken dat mevrouw minder vaak naar het toilet werd gebracht.

  Liked by 1 persoon

  1. Beste Paul, ik kan best geloven dat dit verhaal iets genuanceerder is, alleen is het bij oudere mensen nu éénmaal zó dat ze vaker moeten plassen dan jonge mensen. Ik kan je verzekeren dat het onmogelijk is om met de bestaffing die voorzien is, te voldoen aan de normale vraag van bejaarden om bijvoorbeeld om de twee uren naar het toilet te gaan. Ik heb lang gewerkt in de zorg, in één van de beter aangeschreven woonzorgcentra, en ook al deed het personeel alles wat ze konden, toch is het onhaalbaar om de zorg te leveren waar ieder mens recht op heeft. Dat een dementerende vrouw niet na twee minuten terug op het toilet kan geholpen worden lijkt logisch. Ik kan je echter verzekeren dat het héle toilet gebeuren, ook bij niet dementerende ouderen, een knelpunt is, of er nou een plas contract wordt opgesteld of niet.

   Like

 7. Bij ons maakt een BN’er er werk van: Hugo Bos.
  Sinds twee jaar schrijft hij wekelijks in het Algemeen Dagblad een column over zijn moeder die dementie heeft. En de mensonterende toestanden die dat met zich meebrengt. Voor de mensen die er werken, heeft hij alleen maar lof. Het probleem zit het in alle domme regeltjes waarin de zorg verzand is geraakt. Hugo heeft op de voorpagina van de krant een brandbrief geschreven. Ik hoop dat het iets teweegbrengt…

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s