The London Experience

dav

Het was al eeuwen geleden vastgelegd. Voor de 21 e verjaardag van mijn oudste metekind, Charlie, zouden we een weekendje Londen doen. Geef toe, een mooi geschenk, niet?

Mijn oudste broer is peter voor mijn jongste, Sara. En ook hij vond een weekendje Londen een mooi cadeau voor een petekind. Voor haar achttiende verjaardag dan. Door allerlei omstandigheden kwam het er op neer dat mijn broer en ik met onze beide m(p)etekinderen afgelopen weekend naar Londen trokken. De achttiende verjaardag van mijn jongste was al enige tijd geleden, maar dat kon de pret niet bederven natuurlijk.

Eventjes leek het er op dat mijn werkgever roet in het eten zou strooien. Want wat mijn zorgvuldig uitgekiende vrije weekend hoorde te zijn, veranderde vanuit het niets in een werkend weekend. Gelukkig was er een collega die nog een weekend wou wisselen, zodat het allang georganiseerde tripje toch kon doorgaan.

Vrijdagmorgen in alle vroegte verlieten dochterlief en ik mijn appartementje, om een eerste tram te nemen naar het SintPietersstation.

14925795_10209222820300694_1111656588083888843_n

Véél te vroeg aan het tramhokje natuurlijk, en zoals steeds was de tram ook nu weer enkele minuten te laat. Waarom? God mag het weten. Op dat ontiegelijk vroege uur was er zonder twijfel nog geen file. Maar de wegen van De Lijn zijn ondoorgrondelijk.

We kwamen tijdig aan in het station, konden onmiddellijk op de trein naar Brussel Zuid stappen, and off we were.

We hadden alle tijd van de wereld. Eens aangekomen in Brussel Zuid gingen we rustig door de Eurostar controle. Heeft veel weg van de controle die ik dagelijks onderga om op mijn werk binnen te mogen. Begrijpelijk natuurlijk, in de gegeven treurige omstandigheden. Eerst ticketcontrole, dan bagage op een looprek, jassen en tassen er bij, door de metaaldetector. Die maakte een oorverdovend geluid bij dochterlief. Niet moeilijk als je een metalfan bent natuurlijk. Maar met de mobiele detector even over haar slanke lijfje gaan, en het gepiep kon genegeerd worden. Daarna een ID check, bij een supervriendelijke kerel, die me vroeg waarom ik  van ’t STAD (Antwerpen dus, mijn geboortedorp 🙂 ), naar de PARKING (de rest van België) was verhuisd? De man kan niet weten dat ik nauwelijks een jaar na mijn geboorte al verhuisd ben naar Oost-Vlaanderen. Maar hij was wel sympathiek.

We raakten in een mum van tijd door de controle, en installeerden ons in de lounge die verbazingwekkend leeg leek. Nog gauw met zijn allen naar het toilet. Terwijl we daar rustig zaten, klonk een stem die ons meldde dat dit de laatste oproep was voor de check in. Man, nog nooit eerder was ik zo snel van het toilet af, en lopend onderweg naar onze coupé. Eens we zaten vertrok de trein onmiddellijk. Vijf minuten voor tijd. Waaw. Dat was nipt.

Het reizen met de Eurostar is zalig. Je dendert aan een lekkere 260 km/h over de rails, en bent dus in no time ter plekke. Deze keer vertrokken we vanuit Brussel Zuid, eerder vertrok ik al naar Londen vanuit Rijsel.

Je zitjes zijn gereserveerd, dus je bent absoluut zeker dat je rustig kan zitten. Valiezen en reiszakken kunnen ondergebracht worden in de ruimte waar je op – en afstapt, wat er voor zorgt dat je niet struikelt over gigantische koffers die in het middenpad staan. Onderweg hoorden we uitroepen dat we de Oystercard konden aanschaffen op de trein. Dat is DE kaart voor het openbaar vervoer in Londen. Na enig opzoekwerk leerden we dat met deze kaart maximaal 6,70 pond per dag zouden uitgeven aan openbaar vervoer van allerlei aard. Als je weet dat één ritje al gauw 4,50 pond kost, en je daarbij de enorme oppervlakte van Londen meetelt, dan snap je dat 6,70 pond per dag en per persoon een kleinigheidje is. Nou ja.

We beslisten om die Oystercards aan te kopen, voor elk van ons één. Voor de kaart zelf betaal je éénmalig 3 pond. Wij kochten er 15 pond reiswaarde bij. Je kan de kaart steeds opladen, bijhouden voor een volgend bezoek, of weer ontladen als je denkt niet meer terug te komen naar Londen.

De aankoop van die Oystercards had heel wat voeten in de aarde. Allereerst begeef je je naar een coupé die, in ons geval, een héél aantal coupé’s van de onze verwijderd lag. Dit doe je terwijl het voertuig waarin je je bevindt aan een snelheid van meer dan 250 km per uur voortsnelt. Ik kan je verzekeren dat je van de ene kant van het gangpad naar de andere kant wordt geslingerd. Sorry hier en excuse me daar. Het was niet van de lucht.

Eens in de coupé aangekomen waar de cards verkocht werden, stonden er nog enkele mensen voor ons in de rij. Eén daarvan, een lange, knappe, donkere man, had zijn huiswerk niet gemaakt. Vrij vertaald: hij wou uitleg over alles wat die Oystercard betreft, en daar nam hij uitgebreid de tijd voor. Zeg TIEN minuten. No kidding. Terwijl de rij achter ons groeide en groeide. De salesman had op school alle punten gehaald op het vlak van onverstoorbare vriendelijkheid. Hij bleef maar doorgaan. Eens de brave man de beslissing had genomen  om de enorme investering van een Oystercard aan te gaan, kwam de volgende hindernis om het hoekje loeren. De betaling met kaart. Eén van de klanten voor ons had zeker vijf minuten nodig om dit geregeld te krijgen. Het systeem bleek nog maar net vernieuwd. Need I say more?

Enfin, we hebben de hele trip onder het kanaal doorgebracht met de aanschaf van vier Oystercards. En wat zijn we daar gelukkig mee geweest.

Oei, dit is een veel te lange blogpost geworden. Sorry daarvoor.

Ik ben snel terug met meer Londen’s nieuws. Keep reading.

© Myriam

15 gedachten over “The London Experience

  1. Ik heb de Oystercard ongeveer acht jaar geleden aangeschaft. Gewoon op een metrostation in Londen, piece of cake! 🙂 Ik heb hem nog altijd, volgens mij is die ook levenslang geldig? Enig idee? Ben benieuwd naar je Londense avonturen!

    Liked by 1 persoon

  2. Lijkt me spannend met die Eurostar.. maar wat een gedoe met die kaartjes..
    Alles beter dan die vreselijke Italianen bij de waterbus in Venetië.. NUL geduld en mopperen… bah.
    En als je vakantie hebt heb je toch tijd genoeg toch? Hilarisch toch?

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s