This is not a Brexit talk.

Om het met de woorden van Marion te zeggen: Ik ken niets van politiek. Niets, nada, niente, nothing. Het boeit me ook niet bijzonder. Soms wou ik wel dat ik er meer van afwist en met kennis van zaken kon mee discussieren over allerlei netelige kwesties. Want geef toe, in politiek land is zowat alles netelig. Ik heb echter altijd wel iets dat ik meer prioriteit geef.

Ik vind dan ook dat ik geen zinnig woord kan toevoegen aan alles wat al is gezegd en zonder twijfel in de toekomst nog zal gezegd worden over de ongelofelijke stap die Groot Brittanië gisteren heeft gezet. En waarvan ik géén moment heb gedacht dat die ook effectief zou gezet worden.

Zonder enige kennis van zaken kan ik wel iets zeggen over het gevoel dat dit laatste event bij mij teweeg brengt.

Ik ervaar het alsof de wereld rondom mij aan het verkruimelen is. Brexit is daar een zoveelste bewijs van, een honderdeenenvijftigduizendste druppel in de al overstromende emmer der chaos.

 

De wereld verschijnt in mijn verbeelding als een eenzame rots. Op die rots een fort: Europa. Terwijl in het fort zoveel mogelijk gedaan wordt alsof alles bij het oude blijft, verbrokkelt de rots. Eerst kleine brokjes, steeds sneller komen grotere stukken los. En nu is een draagbalk uit het fort zelf verdwenen.

Is het vreemd dat dit mij een oncomfortabel gevoel geeft?

 

Hopen maar dat de politieke leiders weten hoe het verder moet. Al betwijfel ik dat, kijkend naar wat ze er tot nog toe van bakten.

© Myriam

18 gedachten over “This is not a Brexit talk.

 1. Vandaag las ik een tweet van Freek de Jonge, een bekende … wat was hij ook alweer? … iets met grappen en grollen. Dat het de taak is van de politiek de emotie van de kiezer te rationaliseren ipv aan te wakkeren. Dat is precies wat er volgens mij schort aan de hele politiek. Ze hebben hun volledige gevoel uitgeschakeld en handelen enkel rationeel. Ze horen niet, zien niet en het ergste van alles; ze voelen niet.

  Liked by 2 people

 2. Ik las vandaag een compleet andere zienswijze, wat heel kort door de bocht hier op neerkomt: Je kunt niet voor de ander zorgen als je niet (ook & eerst) goed voor jezelf zorgt. Dat geldt op persoonlijk niveau, en dat geldt op globaal niveau. ‘Men’ trekt zich terug, en dat betekent niet dat we teruggaan naar egoïsme of nationalisme, maar dat mensen/landen hun eigen kracht gaan opeisen. Pas als je in je eigen kracht staat (als mens, of als land) kun je er oprecht en zonde valse hoop te wekken, voor de ander zijn… voor de aarde zijn. Aanvankelijk zal dit inderdaad tot chaos en een oncomfortabel gevoel leiden (onder meer aangewakkerd door de mainstream media), maar, dan quote ik een van mijn favorieten maar even: ‘Great things never came from comfort zones’… Vaag verhaal? Tja, lastig om de kern zo even 1,2,3 weer te geven, misschien wijd ik er zelf nog wel een blogje aan, alhoewel ik, net als jij en Marion niks weet van politiek (en ook niet WIL weten ook, eigenlijk) 😉

  Liked by 1 persoon

 3. Het is zoals je zegt, de volgende druppel in de emmer van de chaos. Politiek is een toneelopvoering met om ter grootste ego. Er is enkel korte-termijn visie en de rest zal de volgende regering wel oplossen,….

  Liked by 1 persoon

 4. Tja, politiek is ingewikkeld, dat ben ik met je eens. En dat de wereld rondom ons aan het afbrokkelen is, zie ik ook heel goed. Dus, nee, ik vind het helemaal niet vreemd dat dit jou een oncomfortabel gevoel geeft. Ik voel me er ook niet lekker bij. De hele wereld lijkt wel op zijn kop te staan momenteel. Ik hoop het beste voor onze nabije toekomst, maar vrees het ergste.

  Liked by 1 persoon

 5. Ik weet nul, noppes, nada van de politiek maar wat ik wel weet is dat het referendum GEHOORD is in Engeland, of het goed is of slecht, weten we nog niet eens, we horen het nu allemaal, het zijn de ouderen daar die terug willen naar, daar zullen zij nu voor moeten betalen.

  Zover is het weer goed dat bedrijven die daar gevestigd zijn vanuit Azië bijv. nu op zoek zijn bij ons om te gaan zitten ivm de onzekerheid, en dat is voor ons Europa weer goed juist, zelfs banken willen daar nu weg… en zoeken het hier aan vaste wal op…. levert banen op etc… denk ik… geen idee, want ik heb geen politocolie gestudeerd, maar alles heeft een lichte zijde en een donkere zijde. Ze zullen zelf de rekening moeten gaan betalen, dat is niet ons pakkie aan… wel vraag ik mij af wat het gaat doen met de prijzen als je er als toerist heen gaat in de toekomst.

  X

  Liked by 1 persoon

 6. De onrust in de landen om ons heen is ook beangstigend. Neem de aanslagen, gisteren weer Istanbul. En de Brexit is iets wat ook weer voor veel landen consequenties heeft. Het lijkt allemaal zo ver van ons bed, maar het komt soms erg dichtbij.

  Dus ja, helemaal gelijk dat je je daar tof onder voelt!

  Liked by 1 persoon

 7. Je gevoel is heel herkenbaar Myriam! Zelf mis ik ook al heel lang een verbindende factor, iets van eenheid. De wereld wordt steeds individualistischer natuurlijk en dat heeft gevolgen die wij nog niet helemaal overzien.

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s