Blancheken en het wiel.

Picture from classiccharriots.net

Ik wist dat ik het niet had mogen doen. Maar het was zo verleidelijk. Op de parking aan mijn werk was nog één plaatsje vrij. Een miniplaatsje wel te verstaan, maar onmiskenbaar een plaatsje. Links een grote SUV, rechts een perk met planten en een ferme boordsteen er om heen. Het was dit plaatsje of van de parking afrijden en naar een verder gelegen parking tuffen, en dan het hele eind te voet naar de ingang stappen. Ik koos voor het miniplaatsje. Ik raakte er in, maar niet zonder met mijn rechterachterwiel tegen de boordsteen te rijden. Ai dat werd een lekke band. Vreesde ik.

Na de shift ging ik bang kijken naar het wiel van Blancheken. Het was onveranderd zo leek het. Opgelucht concludeerde ik dat de stamp tegen de boordsteen niet zo hard was. En ik reed weg.

Enige dagen later merkte ik een oranje lampje op mijn dashboard op. Een lampje dat, ik wist het bijna zeker, voordien niet oplichtte. Ik was er vrij gerust in, want alles functioneerde naar behoren. Maar toen na twee dagen het lampje nog steeds brandde, besloot ik het instructieboekje van de auto er bij te nemen. Oei, het lampje betekende verminderde bandenspanning. En ik werd gesommeerd zo snel mogelijk contact te nemen met een garagehouder. Ik ging even checken hoe het gesteld was met de voortbewegingsorganen van mijn Blancheken. Ach, zo erg leek het heus niet. Een klein beetje minder spanning misschien. Niets om je druk over te maken. Tot ik enkele uren later aan mijn autootje kwam, klaar om te vertrekken, en tot de vaststelling kwam dat het rechterachterwiel nu toch echt alle kenmerken vertoonde van een lekke band. Er was duidelijk heel wat lucht uit verdwenen. Paniek. Ik heb nog nooit een band verwisseld. Ik ben ook geen lid meer van één of andere automobielclub. Met een nieuwe wagen, waarvoor ik een servicecontract had afgesloten leek me dat onnodig. Maar ja, ’s avonds laat een lekke band, wat moet een meisje dan? Een hulplijn inschakelen onder de vorm van een broer die dichtbij woont. Ik tufte er voorzichtig heen.

Het wiel van Blancheken werd vakkundig bestudeerd 🙂

De sierdop diende eerst verwijderd te worden. Maar waar was het materiaal waarmee dat zou kunnen gebeuren? In het instructieboekje werd gesproken over een nummer drie in de reservewielkit, maar een nummer drie was niet te vinden. Probleem. Als de sierdop er niet afgaat, dan in geen geval het wiel zelf.

Plan B: broerlief zou me tonen hoe je lucht bijsteekt in een lekke band. Tuf tuf naar de dichtsbijzijnde garage. Nu weet ondergetekende ook hoe ze de bandenspanning terug op peil kan krijgen. Dank je wel broeder lief, eeuwige dankbaarheid.

Ik vertrok met de van voldoende lucht voorziene band, en raakte waar ik diende te geraken. Blancheken werd gestald. De volgende ochtend bleek dat de band in een steeds sneller tempo leeg liep. Er diende professionele hulp gezocht te worden. Nadat  handmatig (!) voldoende zuurstof werd toegediend, kwam Blancheken tot bij een bandencentrale in de buurt. Waar, hoe kon het ook anders, de gepaste band niet meer voorradig was. We werden geholpen met een oude band, die ons tot een verder gelegen bandencentrale moest brengen. (Noot hierbij: de sierdop werd in één fikse ruk gewoon van het wiel los getrokken) 😉

Blancheken is ondertussen volledig hersteld, gelukkig.

Wel ben ik tot de vaststelling gekomen dat het servicecontract dat ik meende afgesloten te hebben bij de aankoop van mijn wagen, blijkbaar onbestaande is.

Waaw, dat moet verder uitgeplozen worden. Wordt zonder twijfel vervolgd.

© Myriam

19 gedachten over “Blancheken en het wiel.

  1. Dat is pech hebben.Bij mijn nieuwe wagen zat een service punt bij pech maar ik heb toch gewoon mijn contract dat ik jaren heb met VAB niet opgezegd zo rijd ik overal gerust naar toe en dien ik me over zulke zaken nooit ongerust te maken.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s