Chakra talking.

Sommige mensen zijn into hiphop ;), andere zijn into folk, en ik ben into chakra’s.

Chakra’s , what the beep? Troost je, ik had ook geen idee wat het was, tot ik vorig jaar al snuisterend op YouTube, op zoek naar een geschikte geleide mindfulness meditatie, op deze chakra balancing and healing guided meditation stuitte.

Het was liefde op het eerste gezicht. Ik ben al héél lang met meditatie bezig, mindfulness vooral. Met perioden doe ik het dagelijks, wat de bedoeling is. Soms sla ik enkele weken over. Dan voel ik een diepe behoefte om er terug mee te beginnen. Een hunkering naar die stille plek diep vanbinnen, de rust en het evenwicht. Bij ieder mens is die stille plek aanwezig ergens goed verborgen diep in ons lichaam, maar zóó bedolven onder lagen en lagen van moeten, van je anders voordoen dan je bent om mee te kunnen draaien, van beschermende muren om niet gekwetst te worden.

Zo goed verborgen dat sommige mensen er nooit in slagen om tot die plek door te dringen, en steeds maar verder doen, en moeten, en meer, en vluchten. Wat doodzonde is, want eens je die plek diep in jezelf hebt ontdekt, is er altijd rust en stabiliteit te vinden, ook op vreselijke momenten in je leven. Is die rust en dat evenwicht verstoord door de gebeurtenissen, dan weet je toch dat je er op elk willekeurig moment kan naar terugkeren.

Natuurlijk hoef je niet te mediteren om met deze plek in verbinding te komen, mensen vinden het in gebed als ze gelovig zijn, of ze vinden het in de natuur, of in sport….Ik vind het in meditatie en nu vaak in chakra meditaties.

Een woordje uitleg over het chakra systeem?

Een chakra is een centrum van activiteit  dat levenskrachtige energie ontvangt, verwerkt en uitdrukt. Het woord chakra betekent letterlijk wiel of schijf. Het verwijst naar een draaiende cirkel van bio-energetische activiteit, uitstralend vanuit de belangrijkste zenuwknopen die zich vertakken van uit de wervelkolom.

Er zijn zeven chakra’s of wielen, opgestapeld in een energiekolom die zich uitstrekt van de onderrug naar de kruin.

Picture from stellar.ie

Er zijn ook een aantal kleinere chakra’s in de handen en de voeten, vingertoppen en schouders, maar het zijn de zeven grote chakra’s die met basisstaten van bewustzijn overeenstemmen.

Wisten jullie dat het chakrasysteem meer dan vierduizend jaar geleden in India ontstond?

Pas in de jaren 1920 kwam de theorie overwaaien naar het Westen, door Arthur Avalon, met het boek de Serpent Power.

Chakra’s kunnen niet gezien worden als stoffelijke entiteiten. Net zoals gevoelens en ideeën kunnen ze niet worden vastgehouden. Toch hebben ze een krachtige uitwerking op het lichaam. Ze zijn immers de uitdrukking van spirituele energie op stoffelijk niveau. Chakra patronen houden diep verband met ons lichamelijk functioneren. Activiteiten in de verschillende chakra’s beinvloeden onze klierprocessen, onze lichaamsvorm, chronische lichamelijke kwalen, gedachten en gedrag. Door yoga, ademhalingsoefeningen, meditatie en visualisatie toe te passen kunnen wij onze chakra’s, onze gezondheid en ons leven beinvloeden.

Een uitermate boeiend systeem, met onuitputtelijke mogelijkheden. Denk ik. Soms ervaar ik er een ietsje van. Het overtuigt me van de waarde van het chakra systeem. Nu en dan zal ik er op mijn blog een stukje over schrijven. Ook al is het niets voor jou, iets nieuws ontdekken is héél fijn. Hoop ik 🙂

Myriam

De informatie haalde ik uit het boek: Handboek Chakra Psychologie van Judith Anodea. Super interessant!!!!

 

25 gedachten over “Chakra talking.

 1. Mooie uitleg Myriam. Vrij concreet voor zoiets abstracts. Vaak krijg je toch erg zweverige uitleg, hier kan ik nog wat mee. 🙂 Fijn ook dat het jou helpt! Ik heb niet echt iets met de chakraleer, maar vind het wel erg interessant om er (ervaringen) over te lezen. Ben benieuwd naar meer! 🙂

  Liked by 1 persoon

 2. Ik ben ook weer gestart vorige week met mediteren en yoga,……ik kom er steeds naar terug en wordt het tijd dat ik er blijf tijd voor maken, het biedt zoveel,……leuke blog!

  Liked by 1 persoon

 3. In mijn opleiding werkten we ook met dat boek, en ik vind het de zwaarste materie die ik in die 3 jaar kreeg. Ik zou zo graag eens een teken van leven krijgen van mijn chakra’s, maar ik krijg er maar geen verbinding mee 😦
  Met die plaats in jezelf waar je steeds weer naartoe kan gelukkig wel. Bij mij gaat het ook met periodes, dan ben ik een tijd druk druk druk en dan ineens, baf, moet ik weer kunnen mediteren, terug naar binnen. Heerlijk!!

  Liked by 1 persoon

 4. Heb ik ook gelezen dat boek, héél interessant. Mediteren zelf vind ik moeilijker… ik neem er gewoon de tijd niet voor. Naar het schijnt zou de Dalai Lama gezegd hebben dat, als we alle achtjarigen op de wereld zouden leren mediteren, dat een goeie weg naar wereldvrede zou zijn. Dat geloof ik wel.

  Liked by 1 persoon

 5. Via yoga heb ik de chakra’s leren kennen. Weet je dat ze allemaal een hogere of lagere omwenteling hebben? Bizar toch? Doe waar je je goed bij voelt en blijf dat doen!
  Warme groet en dat er veel rust op je pad mag komen…

  Liked by 1 persoon

 6. Iemand zei in onze cursus:
  je kunt je chackra’s naar believen open- en dicht draaien.
  Ik deed het.
  Later bleek ik het precies verkeerd om te doen.
  Ik heb er niks van over gehouden.

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s