FEAR

20131111_101049

Op het moment van de aanslagen in Brussel zat ik rustig en best tevreden te tokkelen op het klavier van mijn laptopje. Ik was me van geen enkel kwaad bewust. De radio speelde niet, want ik wou me concentreren op het werk dat ik wou klaar hebben voor ik naar mijn job vertrok. Een collega appte even: Heb ik vandaag net een reis naar Turkije geboekt, en nu zijn er die aanslagen. Ik dacht nog: Bah, wat erg, alweer aanslagen in Turkije..

Pas toen ik rond de middag telefoon kreeg en de persoon aan de andere kant van de lijn me vroeg of ik misschien nergens iets van afwist, begon het tot mij door te dringen.

De aanslagen situeerden zich niet in Turkije, maar dicht bij ons, in Brussel.

Net zoals iedereen in België was ik in shock. De gruwel rukt op.

Wat eergisteren in Turkije gebeurde, en gisteren in Parijs, gebeurt nu als het ware vlak om de hoek.

Is het daardoor erger dan in die andere landen?

Neen, maar het komt wel erg dichtbij. En hoe dichterbij, hoe beter we ons kunnen verplaatsen in het leed dat wordt toegebracht aan onschuldige slachtoffers. Want elk onschuldig slachtoffer kan de volgende keer ik zijn, of jij, of één van onze geliefden.

Elk onschuldig slachtoffer dat tot nog toe gevallen is was een jij, was één van jouw geliefden. Er zijn geen woorden voor dit verdriet…. Net zoals vele andere mensen met mij sta ik er mee op en ga ik er mee slapen. En voor wat het waard is, wil ook ik mijn diepste medeleven betuigen aan hen die verweesd achterblijven.

Terreur, als je het woord uitspreekt druipt de angst er van af. Wat is het makkelijk om mensen bang te maken, om een samenleving te ontwrichten, door met blind geweld en in de naam van een imaginaire godheid bommen te doen ontploffen.

Langs alle kanten springen mensen op de kar van de polarisering. Zij tegen wij. Dat voelt beter en sterker, want dan zijn we niet meer alleen met onze angst.

Maar het is ook precies wat dat handjevol geschifte, bommengordel dragende doehetzelvers  wil bereiken. Polariseren, verdelen en heersen. Angst zaaien, en in dat vreselijke klimaat vol soldaten in het straatbeeld, vol paranoia, de macht overnemen.

Want door alle moslims over één kam te scheren, door alle vluchtelingen te behandelen als mogelijke terroristen, wordt enkel de angst groter. Wij tegen zij wordt WIJ tegen ZIJ.

Het enige antwoord op dit zinloze geweld is naar mijn bescheiden mening LIEFDE. Verdraagzaamheid, respect, samen zoeken naar mooie manieren van integratie, interesse in elkaars cultuur, een klimaat scheppen waar jonge mensen werk kunnen vinden ongeacht het feit of ze uit Syrie, Turkije, Nederland of België zelf komen. Kansen zien, in plaats van gevaren.

Ik doe geen oproep om blind te zijn voor de gevaren die er effectief zijn. Radicalisering is een probleem.

Maar please, blijf het onderscheid zien tussen die enkelingen die verdwaald zijn onderweg, enerzijds, en anderzijds die véél grotere groep van goedmenende mensen die alleen maar vrede en geluk zoeken,zoals wij allemaal.

Anders hebben de terroristen al gewonnen.

©Myriam

 

25 gedachten over “FEAR

 1. Precies zoals je zegt.. de gruwel rukt op!
  Ik ben bang voor oorlog, nooit meegemaakt, maar we kennen allemaal de beelden.
  Dit is toch oorlog? En komt steeds dichterbij!
  Maar we moeten ons niet laten kisten en blijven geloven in het goede in de mens!
  Liefs

  Liked by 1 persoon

 2. Exact, en zo is het. We mogen ook niet gaan doen alsof wij het vredelievende en verdraagzame westen zijn. Onze daden van geweld zijn ook talloos. Of wacht, is het ook niet zo dat niet de hele groep kan worden afgerekend op de daden van enkelen?

  Is maar hoe het in ons straatje past.

  Liked by 1 persoon

 3. een ver-van-mijn-bed-show is het nu helemaal niet meer. Zoveel onschuldige mensen weer die gestorven zijn.
  Maar zoals je schrijft, niet de Islam is hiervoor verantwoordelijk, want dit propageren zij niet.

  Liked by 1 persoon

 4. Mens, begin van het einde

  de mens heeft een geweldig kort geheugen
  en lange bloederige geschiedenis
  die al vóór de oertijd begonnen is
  er zijn teveel soortgenoten die niet deugen

  Wél heel knap geschreven, Myriam!
  Lenjef

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s