Sleeping beauty.

Als er nu iemand is waar ik jaloers op ben dan is het op de Schone Slaapster. Die lag potverdimme honderd jaar te slapen, beschermd door de doornstruiken en trukendozen rond haar gigantisch paleis. Ze verouderde geen spat. En als klap op de vuurpijl werd ze wakker gekust door de prins op het witte paard, die ook nog geen jaar ouder was geworden. En ze leefden happily ever after. Zonder doornen, en onder een strakke blauwe hemel met een gouden zon boven hun jonge kop, en met de geur van doornloze rozen in hun fraaie neusjes.

Soms ben ik ook wel jaloers op beren. Ja, beren. In alle soorten en maten, en kleuren, bruin, grizzly, ijs… Die beesten houden een winterslaap. Alhoewel, wat de ijsberen betreft ben ik daar niet helemaal zeker van, maar ik ben te lui om het nu op te zoeken, dus als je het wil weten? Google staat tot jouw beschikking 😉

Een winterslaap dus. Ik vind het een fantastische uitvinding, en ik snap niet waarom wij mensen niet gezegend zijn met een dergelijk mechanisme.

Je eet je een ongeluk in de lente, zomer en herfst. Als de winter er aan komt, zorg je dat je huis een beetje netjes is en dat er geen bederfelijke etenswaren in de koelkast staan. Je stopt je hele gezin met een warm kersenpitkussentje onder de warme wol, sluit de deur van je huis,  zet de verwarming en de elektriciteit uit, kruipt ook onder de wol. En tadaaaa, drie maanden en vele kilo’s minder sta je volledig uitgerust op in een verwelkomend lentezonnetje, en ga je vol goede moed verder waar je gebleven was.

Enfin, ik moet niet zeuren over honderd jaar slapen en winterslaap. Ik zou al gewoon tevreden zijn met een goeie nacht slaap. Zo van het type: ik voel dat ik moe word, ik sta op uit mijn zetel, ga naar mijn bed, val als een blok in slaap en word de volgende dag springlevend en uitgerust wakker op een deftig uur.

Man, wat zou ik daar geld voor geven.

Ik sliep een tijd beter. Maar de onregelmatige uren eisen hun tol. Al ga ik om negen, om tien of om elf uur onder de wol, gegarandeerd lig ik nog twee uren te woelen. Ik geef toe, die feun zit er voor iets tussen. Mijn moeder zou blij zijn dat ik haar eindelijk gelijk geef. Ik moet af van dat horrording, toch na tien uur ’s avonds. Op mijn todo lijstje staat de aanschaf van een wekker. Dan heb ik ook geen excuus meer om die smartphone naast mijn bed te laten liggen.

Warme melk met honing, check. Een glaasje alcohol, niet te veel, check. Meditatie, check. Lezen, check. Wordfeud spelen, check. Spider spelen, check. Met mijn hoofd tegen de muur stampen: geen check, maar dat probeer ik vanavond vast. Slaapmedicatie: check.

Druppeltjes, bloesempjes, ditjes en datjes. Het helpt allemaal geen zier. It’s all in the mind.

En gelukkig ben ik nu zo ver, dat ik merk dat ik er weer aan het over gaan ben. En dat ik dus NU ONMIDDELLIJK Stante Pede gas moet terugnemen.

Enkele dagen niets: mediteren, lezen, wat schrijven. En tot mezelf komen. En weer slapen, op een gezonde manier.

Een mini winterslaap.

Toch.

© Myriam

 

 

34 gedachten over “Sleeping beauty.

 1. Hier mag de smartphone de slaapkamer niet binnen. Ik heb nog een gewone GSM die als wekker dient, dus dat mag wel ;-). Maar daar word ik ook niet door afgeleid. Als ik niet goed kan slapen, lees ik nog wat. Dat helpt altijd om mijn hoofd leeg te maken. Hopelijk vind je snel weer het goede ritme!

  Liked by 1 persoon

 2. Winterslaap? Allemaal goed en wel, maar dan moet het toch eerst eens winter willen worden.
  Tip: spreek met jezelf af dat je héél de nacht wakker wil blijven. Gegarandeerd val je dan wél in slaap.

  Liked by 1 persoon

 3. Herkenbaar probleem als in onrustige nachten dan. Meestal ben tegenwoordig wel snel vertrokken naar dromenland, maar om de een of andere reden word ik gedurende de nacht wakker. Wel blij, dat ik me dan weer kan omdraaien en nog ff verder slapen, maar dit slaapmonster wordt er lichtelijk steeds gefrustreerde van.
  Ik deel je jaloezie op doornroosje en die beren 😉

  Liked by 1 persoon

 4. Het licht van je smartphone of laptop stelt je slaap uit. Je hebt er dus alleen maar baat bij als je streng ben voor jezelf. Ik slaap al honderd jaar slecht. Ik heb te weinig REM-slaap. Het went nooit… Als ik Klaas Vaak tegen kom, zal ik ‘m naar jou sturen 😉
  Slaapverwekkende groet

  Liked by 1 persoon

 5. Wij hebben een old fashion wekkerradio :-), so no foon in de slaapkamer,….maar dat zorgt nog niet dat alles opgelost is hoor, heb ook een tijdje slecht geslapen en dat eist zijn tol, sinds ik Paleo eet en er een gezond sportritme op na hou slaap ik al voor mijn hoofd het hoofdkussen heeft bereikt :-), maar ik snap je probleem,..heb er jaren last van gehad!

  Liked by 1 persoon

 6. Zelf neem ik nooit m’n iPad mee naar bed (heb geen iPhone); de enige uitzondering: ik nam ooit m’n iPad mee om in bed mantra’s te beluisteren; alhoewel het niet mijn bedoeling was … viel ik slaap. Was niet voor herhaling vatbaar.
  Wat ik ondertussen heb ervaren: als ik voor ik ga slapen (beneden) mantra’s beluister én meezing, dan zing ik ze – in bed – binnensmonds mee … tot ik in slaap val.😉

  Liked by 1 persoon

 7. ik hoor gelukkig maar tot die categorie die je zo mooi beschrijft. Naar bed en 5 minuten later in dromenland.
  Een winterslaap zou me véééééél te lang duren, dan ben je jaren van je leven kwijt, Myriam!

  Misschien helpt een intensieve fysieke arbeid in de namiddag?

  Liked by 1 persoon

 8. En toen ging er iets mis (stomme iPhone…) want had eigenlijk nog willen toevoegen: als ik nu niet in slaap kom, of ’s nachts wakker lig, frustreer ik mezelf niet meer door er boos of wat dan ook om te worden, maar geniet van de rust om me heen, de wind of de regen buiten, wat dan ook… En dan morgen maar iets minder fit & vrolijk, maar gewoon rustig aan doen en lief zijn voor mezelf… Probeer het eens! Enne… Sterkte, toch wel, want slapeloosheid is een kl***probleem….

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s