TROOST tag.

Picture from blog.chappywrap.com

Ik zit achter mijn pc, en kijk uit het raam. Het regent buiten, het is een natte, grijze, niet-zo-koude-maar-bijzonder-treurige winterdag. Ik voel hoe het weer naar binnen sluipt, in mijn lijf, in mijn ziel. Hoe het ook daar kil en grijs, treurig donker wordt. Why the hell moet ik zo ontzettend gevoelig zijn aan het weer? Het is toch maar gewoon weer? Belgisch weer dan nog? Ik vraag me af of ik, mocht ik in een altijd zonnig land geboren en getogen zijn, minder last zou hebben van droevige duisternis? Ik overweeg verhuizen, Australië? Californië? Timboektoe?

Een alternatief is bloggen. Ik zit dus niet enkel achter mijn laptop, ik tik er nu ook op. De letters tikken zich een weg door mijn vingers naar buiten. Ik weet niet waar ze vandaan komen, ze zijn er en moeten er uit. De grijsheid neemt af. Ik tik verder.

Ik dacht eerder, laat ik even bij Plato kijken of er nog een 300 woorden challenge on line is gekomen. Blijkt dat ik te laat ben, de inzendingen voor de laatste challenge werden afgesloten op 18 januari…Ja, ik volg niet meer zo goed. Jammer.

Toen dacht ik plots aan de blogpost van Zinderen die ik enkele weken geleden las, en waar ik ooit iets wou mee doen.

Et voila, le moment est arrivé.

Zinderen stelde een aantal indringende vragen in verband met troost. Vragen die ik de moeite waard vind om te beantwoorden. Weet je wat, ik maak er een tag van 🙂 Voelen jullie mij al komen? 🙂

Ik noem deze tag de TROOST tag. Hij werd opgemaakt door Zinderen, die er niet onmiddellijk aan refereerde als aan een tag, maar die het mij niet kwalijk zal nemen dat ik dat wél doe. Enfin, dat hoop ik toch.

Ik neem een selectie uit de vragen, want het zijn er zoveel dat ik een boek schrijf in plaats van een blog als ik ze allemaal beantwoord.

 

Wat biedt jou troost?

 • De nabijheid van mensen waar ik van hou, mijn kinderen, mijn familie, mijn vrienden.
 • Meditatie
 • Bloggen.
 • Troostende teksten lezen.
 • In de natuur op een mooie plek tot rust komen.
 • Opgaan in de drukte van een stad.

Wat is troost eigenlijk?

Voor mij is troost balsem op de pijnlijke plek in je ziel, een warme deken rond je gekwetste zijn, een shelter van de harde buitenwereld. Het is een arm om je schouder, een blik van herkenning, een hand in je hand, een opbeurend smsje. Het is samen lachen om niet te huilen, of gewoon samen huilen,  of lachen. Het is verbondenheid met de energie van de aarde, waar we deel van uitmaken, maar waar we soms van afgesneden zijn.

Wanneer heb jij troost nodig?

Ik heb troost nodig als ik voel dat ik mijn verbondenheid kwijt raak met de wereld, met de mensen waar ik om geef, met mijn zijn. Zonder die verbondenheid ben ik een losgeslagen deeltje in de oneindigheid van het bestaan. Dat losgeslagen zijn, dat gebrek aan verbondenheid is ontzettend pijnlijk. Troost kan me weer in contact brengen met mijn wortels.

 

Kan je alleen maar iemand troosten als je liefde voor die persoon voelt? Kan je ook iemand troosten die je haat?

Ik geloof niet dat je iemand kan troosten die je haat, vooropgesteld dat haat een gevoel is dat je kent. Zelf kies ik er bewust voor om het gevoel haat geen plaats te geven in mijn leven. Haat is een vernietigende kracht, die je losslaat van je fundament. Wat hebben mensen die haten troost nodig. Alleen geloof ik niet dat zij die troost zullen toelaten. Daarvoor is de destructieve kracht van haat te groot.

Je kan volgens mij niemand troosten die je haat, maar je kan wel elke mens troosten waar je respect en mededogen voor hebt. Volgens mij hoeft dat geen liefde te zijn, in de strikte betekenis van het woord.

Heeft iedereen recht op troost?

Dat vind ik wel, ja. Niemand kan beoordelen of iemand anders al dan niet recht heeft op troost. Iemand kan door en door slecht lijken, maar weten we hoe die persoon geworden is wie hij nu is? Dus ja, iedereen heeft recht op troost. Ook al lijkt het mij logisch dat niet iedereen, iedereen troost kan bieden. Je kan niet verwachten dat de familieleden van slachtoffers van een misdrijf, de misdadiger gaan troosten….

Word je zonder troost hard en kil?

Ik denk van wel. Absoluut. De meeste mensen vinden ook wel ergens hun troost natuurlijk. Al is niet elke troost een goede troost. Alcoholiekers vinden troost in alcohol, en druggebruikers in drugs. Niet goed natuurlijk. Geen echte troost ook want nadat de werking is gestopt, komt het losgeslagen zijn heftiger naar boven en is de nood aan troost groter dan ooit tevoren.

Ben jij een goede trooster?

Ik hoop het maar dat moet je aan mijn netwerk vragen 😉

Heb jij nood aan troost?

Heel vaak, heel veel. Ik streef ernaar zoveel om mezelf te geven dat ik erin slaag om mezelf troost te geven door meditatie, verblijven in de natuur…Als ik dat kan, kan ik er ook helemaal zijn om anderen te troosten, en stel ik mezelf helemaal open om troost te ontvangen.

Dank je wel Zinderen, voor deze indringende vragen rond een troostend onderwerp.

Ik geef de tag door aan Marion, Narda, Thomas, Marjelle en Taallent.

Ik kijk uit naar jullie antwoorden. Graag even verwijzen naar Zinderen en naar mij als jullie de tag opnemen?

©  Myriam

 

47 gedachten over “TROOST tag.

 1. Mooie tag Myriam! ‘Troost’ en ‘troosten’ klinkt altijd zo simpel, maar het is een hele uitgebreide thematiek en dat maak je mooi en goed duidelijk door er een tag over te maken. Ben benieuwd hoe ver deze komt in blogland, en naar hoeveel verschillende interpretaties er zijn van ‘troost’. Voor mij is soms een knuffel, even vastgehouden worden, meer dan genoeg. Contact inderdaad.
  X

  Liked by 1 persoon

 2. Mooi Myriam, en herkenbaar: dat het weer invloed heeft op je gesteldheid. Ik kies er sinds een tijdje voor om regen niet meer vies te vinden en fiets tegenwoordig met een grote glimlach door de grootste regenbuien heen. Het laat me voelen dat ik leef! Heerlijk! Liefs

  Liked by 1 persoon

 3. Jeetjemeteetje, wat een onderwerp. Mooi, absoluut, maar evenwel beladen. En die opdracht geef je ook nog eens aan mij door. Troost. Iets wat ik helemaal niet kan aannemen. Van mensen dan. Gelukkig wel, net als jij, van mediteren en de natuur. ♥

  Liked by 2 people

 4. Wat heb je die vragen mooi en zo dicht bij het wezenlijke van troost ingevuld. Stilte, een stukje schrijven, een boek lezen, een streepje lievelingsmuziek beluisteren, gewoon wat zitten en je gedachten waarnemen en weten dat ook melancholische momenten van voorbijgaande aard zijn, brengen je vaak het snelst bij de acceptatie van wat is. De treurigheid ruimt dan plaats voor een blijer, opgewekter moment.

  Liked by 2 people

 5. Ik kan wel iemand troosten maar als ik er zelf door zit laat ik niemand dichterbij komen .Ik trek de natuur in,zonder me af en praat op me zelf in ,overtuig me van zoveel mooie dingen,ween soms een potje en ga terug opgelucht naar huis.

  Liked by 3 people

 6. Prachtig… roerend. Ik heb dat ook, met het weer. En gisteren. Mijn hond troost altijd. Gewoon: door er te zijn, niets te ‘doen’ of te zeggen… Mijn echtgenoot kan ook goed troosten, maar daar heb ik moeite mee dat te ontvangen. Vaak ga ik (alleen) de natuur in, of speel wat harp. Wat het ook is waarvoor ik getroost moet worden; het lost vaak pas op na een flinke huilbui…

  Liked by 1 persoon

 7. ik ben van nature een optimist en helemaal geen zwartkijker. Gelukkig ook bespaard gebleven van groot leed. Veel troost heb ik dus niet echt nodig.
  Ik kan wel troost bieden aan wie het wél nodig heeft. Ook in blogland zijn er dan vaak mensen die het wel kunnen gebruiken…

  Liked by 1 persoon

 8. Bedankt, Myriam, voor de Troost-tag en je mooie antwoorden erop.
  Troost, zo belangrijk in een mensenleven en tegelijkertijd voor mij om een aantal redenen ook beladen. Daarom sla ik deze vragenronde nu over, weet dat je dat wel zult begrijpen. 🙂

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s