Wheels keep on turning.

Picture from www. carsenjoy.nl

Een bijzonder nadeel van auto’s vind ik dat ze moeten onderhouden worden. En niet alleen dat, er dient ook te worden bewezen dat het onderhoud heeft plaatsgevonden en adequaat is uitgevoerd. Tenminste als de betreffende wagen ouder is dan vier jaar. Dan moet het rijdende vriendje naar de autokeuring.

Vorige week was het de beurt aan de auto waar ik het over heb. Die is als ik me niet vergis zeven jaar oud, heeft zich over meer dan 150000 kilometers voortbewogen, is geblutst aan alle kanten, vooral rechts vooraan. Maar hij rijdt nog, en goed ook.

Technisch gezien is het mijn auto niet meer, maar door omstandigheden ben ik diegene die met het witte ros op wielen naar de autokeuring trok.

Het reservewiel was onlangs gebruikt ter vervanging van een lekke band, dus eerst maar even naar de bandencentrale, want zonder reservewiel naar de keuring is vragen om problemen.

De bandenwisselmijnheer keek aandachtig naar het te vervangen wiel, en besloot toen ook de andere banden aan een nader onderzoek te onderwerpen. Ik zag het al aankomen, jawel, de voorste twee banden waren ook dringend aan vervanging toe…. Hij had gelijk hoor, het profiel was werkelijk volledig weggesleten. Maar een nieuwe band is niet gratis, dus dat was even slikken. Wat mot mot. Drie nieuwe banden zouden het worden. En zo geschiedde.

De volgende dag trok ik naar de automobielkeuring in Wondelgem. Nadat ik eerst de verkeerde oprit had genomen (natuurlijk, wat dacht je anders?) en ik bij de trucks was beland, slaagde ik er in toch op de juiste plaats terecht te komen. Er waren nog minstens tien voertuigen voor mij in de rij. Ik bereidde me voor op een paar uurtjes wachten. Het eerste half uur gingen we nauwelijks vooruit. Daarna ging het plots erg snel, tot… jawel, je raadt het al, de auto voor mij wel héél erg lang binnen bleef. De rijen links en rechts van mij werden korter, ik bleef staan waar ik stond.

Maar ook aan dat plezier kwam een einde. De garagepoort ging naar omhoog, en ik mocht mijn voertuig voorrijden. De wagen examinator was vriendelijk en begripvol. De citroën werd aan alle kanten gekeurd, er werd aan geschud en geduwd, er werd met straffe lampen onder haar carrosserie gekeken, er werd op haar gaspedaal geduwd tot ze het uitbrulde van de pijn. En ik, ik moest lijdzaam toezien. En er het beste van hopen.

Dat beste kwam niet. Ik zag het meteen aan de blik in de ogen van de keuringsbeambte toen hij me wenkte om tot bij hem te komen. Dit werd een slechtnieuws gesprek.

Inderdaad, ik lees blikken als boeken. De man vertelde met aarzelende stem dat het er niet zo goed uitzag. Bovendien had het slechte nieuws betrekking op het enige onderdeel van de wagen waarvan ik dacht dat het in orde was: de spiksplinternieuwe banden….

Ik trok wit weg terwijl ik naar zijn uitleg luisterde. Er was blijkbaar een fout gebeurd in de banden centrale. Men had een verkeerde bandenmaat gebruikt, en de drie spiksplinternieuwe, duur betaalde banden waren in feite verkeerde banden. Hoe fout kan het zijn?

Ik kreeg een rode kaart mee naar huis, daar hielp geen lievemoederen aan. Praktisch betekende dat een terugkeer naar de bandencentrale, en een terugkeer naar de keuring.

Joepie, juichte ik inwendig.

Eens thuis nam ik meteen telefonisch contact op met de bandencentrale. Daar ben ik zo correct en vriendelijk behandeld, dat mijn eerste idee (Daar ga ik nooit meer naar toe…) snel omsloeg in een ander idee (Iedereen kan zich vergissen, dit wordt mooi aangepakt, hier kom ik zeker wel nog naar toe!!!)

De banden werden verwisseld, en ik kreeg het geld van de herkeuring terug.

En inderdaad, iedereen kan zich vergissen. In dit geval is er geen mens overboord, enkel wat tijd verloren. Maar wat heet verloren?

Straks de herkeuring. Hopelijk vinden ze niets anders om over te struikelen…;

©  Myriam

37 gedachten over “Wheels keep on turning.

 1. Het ergste vind ik altijd die brug oprijden. Ik heb, bizar genoeg waarschijnlijk, altijd schrik dat ik er naast ga rijden. Gelukkig is dit een taak die ik sinds we samenwonen niet meer moet doen maar aan mijn vriend overlaat.
  Wel correct dat de bandencentrale het zo goed regelt. Ik hoop dat het deze keer wel in orde komt.

  Liked by 1 persoon

 2. Ik ben nog nooit zelf naar de keuring geweest, behalve met mijn splinternieuwe wagen om de trekhaak te keuren, wat geen kunst was. In april wordt mijn karretje 4 jaar, dan zal het me ook benieuwen welke opmerkingen ze zullen hebben. Ik zal alvast beginnen met een voorlicht te vervangen (tweede op een maand tijd)
  ’t Zijn en blijven dure beestjes die gemakkelijke wielen onder onze kont !

  Liked by 1 persoon

 3. Dat zijn vervelende, onverwachte kosten… Ik heb even met je mee geleden – en gelachen 😉 – want deze week moesten wij maar liefst alle banden laten vervangen… Plus remblokken, plus remschijven… Zucht. ’t Is dat we in DK een auto echt nodig hebben, anders had ik ‘m de deur uit gedaan…

  Liked by 1 persoon

 4. Wat een verhaal. Ik ben na het lezen ineens ZO blij dat ik geen auto heb. Maar wel heel fijn dat je zulke goede service kreeg. Stel je voor, anders zou de ramp echt compleet geweest zijn.
  Hopelijk kun je straks weer onbezorgd met het beestje de weg op.

  Liked by 1 persoon

 5. Wauw, wat cool! Jullie Belgen zijn toch echt the bomb. Bij ons moet je de auto zo vroeg mogelijk (meestal rond een uur of 8:00 uur) inleveren en dan zoek je het maar uit tot 17:30 uur. Vaak betekent dat met de bus naar het werk of lopend naar huis. Je fiets achterin je auto proppen is ook een optie. Zucht….. oh waaaaaaas ik maaaaaaar in België geboren!!!!! Ik hoor een carnavalshit opkomen.

  Liked by 1 persoon

 6. Toen ik vorig jaar naar de keuring in Wondelgem ging, zag ik een aantal auto’s de verkeerde afslag van de truckers kiezen… je bent niet alleen!! 🙂
  Jammer dat er een foutje gebeurt is… kost toch weer wat meer tijd voor alles in orde is… en ik vind het al geen leuk iets, tijd steken in de keuring.

  Liked by 1 persoon

 7. Pfff ik krijg er alleen al de zenuwen van als ik dit lees… ik ben nooit naar een keuring geweest, heb ook nooit een eigen auto gehad. Laatst moest ik met de auto van Jimmy naar de garage omdat er iets gemaakt moest worden. Weet niet eens meer wat. Ben er heen gereden, heb de auto afgeleverd en de rest aan Jimmy overgelaten 😉

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s