Gent in ’t water.

1394525382818
Gent

 

Wat doet een mens als hij de stad waar hij zo trots op is wil laten zien aan iemand die Gent vrij goed kent?

Dan gaat die mens op zoek naar een alternatieve invalshoek. Een hoek waaronder je Gent niet bekijkt, toch niet als je gewoon komt winkelen of cultuur snuiven in Gent.

Op het internet vond ik een wandeling die ik al eerder deed: de achterkant van Gent, of anders uitgedrukt: Gent langs het water.

Terwijl ik anders niet zo van de perfecte voorbereiding ben, vond ik dat ik in dit geval oprecht mijn best had gedaan. De app RouteYou had ik netjes gedownload op mijn smartphone, ik had al eventjes gecheckt of dat ding wel werkte. Dat deed het. Al vond ik het niet echt overzichtelijk. Maar dat zal wel aan mijn buitengewoon onderontwikkelde kaartlees capaciteiten gelegen zijn, dacht ik bij mezelf.  Voor alle zekerheid printte ik ook nog eens de route af. Zo kon er toch écht niets fout gaan.

🙂

Van mijn appartement in het centrum van Gent naar het dichtsbijzijnde punt op de route was nauwelijks een kwartiertje stappen. Ik griste nog snel twee enveloppes mee die dringend moesten gepost worden, en daar gingen we. Eerst een ommetje langs de brievenbus een eindje verder. Vreemd, de brievenbus was verdwenen. Helemaal in rook opgegaan, niet gewoon vijf meter verplaatst of zo, neen, echt weg. Begrijpelijk wel, want er werden op die plaats grote werken gestart. (Waar niet eigenlijk in Gent???)

De brieven vergezelden ons dus op onze tocht. Wat gek dat je nergens een brievenbus tegenkomt als je er één nodig hebt….

Enfin, het gaat hier niet over brievenbussen en posterijen, want daar had ik het al in een eerdere blogpost over…

Ter hoogte van de Savaanstraat konden we eindelijk  wandelen langs kleine speciaal geconstrueerde wandelpaadjes, vroegere jaagpaden, vlak naast het water. De achterkant van Gent is verrassend…. mistroostig, tenminste op een redelijk frisse winterdag. Die achterkant is ook verbazend… vuil. Het vuilnis, vermoedelijk afkomstig van feestvierders die er met Oudejaarsavond waren neergestreken, lag werkelijk overal, en verpestte het aanzicht een beetje. Wat ik met veel trots had willen laten zien, werd plots een bron van enige gêne. Stel je voor, op een bepaalde plaats lag er een grote drol, half verborgen onder een achtergelaten kledingstuk. Mijn opkomende appetijt verdween snel kan ik wel zeggen.

Maar niet echt 🙂 Een beginnend hongertje kwam de kop opsteken van zodra we de drol achter ons hadden gelaten. We stevenden af op De Planck, bij mij beter bekend als den boot, rechtover het kinepoliscomplex gelegen, een bij mij zeer geliefde pleisterplaats voor het stillen van de kleine honger, en het eindeloos kouten bij een gezellig drankje. Vooral in de zomer is het er zalig toeven op het terras. Maar daar was in dit geval geen sprake van… Temeer daar de boot gesloten was, speciaal op deze dag.. Ja. Inderdaad. Dat was een minpuntje toch.

We staken dan maar de weg over en begaven ons naar de Brouwzaele. Ook een mooi etablissement vlak bij Kinepolis. De ontvangst echter was kil, onverschillig. Een manier die mij tegen de borst stuit. Vriendelijkheid is gratis,  als je er je klanten mee kan plezieren komen ze terug, en brengen ze misschien nog andere klanten mee. Maar dergelijke marketing kennis hadden ze hier duidelijk niet.

Het was er droog en warm, wat op zich aangenaam was. De croque monsieur was basic, maar dan super basic. Twee sneetjes brood, met wat smakeloze kaas en hesp tussen  en een blaadje sla vergezeld van een héél schijfje tomaat. Mocht dat dan nog aan een basic prijs geleverd worden. Maar neen, de prijs was een centraal in Gent gelegen brasserie waardig.

Het kader maakt veel goed. Ik geef het toe. Maar doe dan een museum open en geen brasserie, stel ik voor.  Ik weet weer waarom je me voor of na de film wel op de boot, maar niet in de Brouwzaele zal vinden.

Nog steeds met de beide poststukken in de hand verlieten we de Kinepolis buurt, en besloten we een deel van de wandeling af te snijden. Dat deel zou ons leiden in de richting van Gentbrugge, en we wilden echt wel de kuip van Gent, en natuurlijk de daar aanwezige eet – en drankhuisjes aandoen.

Onderweg langs de Visserij onderzochten we een écht beluikje. Het zag er wel gezellig uit, al denk ik dat het er in de tijd dat het beluik werd opgericht minder idyllisch zal aan toe zijn gegaan. Op onze tocht uit het beluikje ontmoeten we warempel een postbode!!! Geen postbus, maar wel een héle vriendelijke postbode. Op onze vraag waar we een postbus konden vinden, stelde ze voor om zelf de brieven op de bus te doen, wanneer ze de volgende ochtend ging werken.

Eindelijk bevrijd van de zware postlast struinden we de Visserij verder af, bewonderden we de boeg van het schip waar het in de zomer heerlijk toeven is, en wandelden we verder (niet langs het water) naar het Damberd. Pure nostalgie…. Wie jong was in Gent kent het café zonder enige twijfel. Het is nog geen spat veranderd….

Vandaar ging de tocht verder naar De Alchemist. Wat is dat een heerlijke plaats om te kletsen. Klein, supercosy, met een bijna oneindige keuze aan gin, whiskey, rum, bier.. en de sfeer van een gezellig dorpscafé. I love it. Zeker doen hoor als je in de buurt van het Gravensteen bent.

(Noch het Damberd, noch De Alchemist, noch de Brouwzaele hebben hun eigen website… Enkel een FaceBook pagina, daar verwijs ik dan ook naar.)

Was dit een wandeling langs het water? Ik hoor het je vragen? Wel ik moet toegeven dat dat slechts in zeer beperkte mate het geval was. Gaandeweg werd er overgegaan naar een kroegentocht 🙂 En om af te sluiten werd er ook nog gegeten. En dat adres mag ik jullie onder geen enkele voorwaarde onthouden!!!

Restaurant LOF, het restaurant dat hoort bij het Grand Hotel Reylof, is een absolute aanrader, voor als het eens iets meer mag zijn, maar je toch niet té zot wil doen.

Ik ben gek op het kader. Met een heel moderne aankleding wordt er toch een authentieke sfeer van grandeur gecreeërd waardoor je je direct uitverkoren voelt. En dat terwijl je op geen enkel moment een ongemakkelijk gevoel krijgt, integendeel, je bent zo ontzettend welkom. En werkelijk alles wordt gedaan om je dat gevoel te laten ervaren.

    

Ik aperitief er graag in de zeteltjes die uitnodigend naar je lonken van zodra je binnenkomt. Daarna kan je dan verkassen naar een gezellig tafeltje. We gingen voor het menu van de chef, driegangen met aangepaste wijnen.

Voor 46,50 € voor de driegangen, en 19 € voor de aangepaste wijnen, heb je een klasse menu met verrukkelijke smaakcombinaties, perfect klaargemaakt, en met wijn die je doet denken aan de hemel…

Om je even te laten meegenieten:

Tartaar van rund met miso, aardpeer, sudachi en oester

Tamme eend met pompoen, sinaasappel en koffie

Meloen met komkommer en olijfolie.

 

Ik kom er graag, ik kom er steeds liever…

Een mooi besluit van een fijne dag.

© Myriam

 

 

41 gedachten over “Gent in ’t water.

 1. Leuk, leuk, leuk!
  Zelf ben ik nog niet zo vaak in Gent geweest, maar het is echt een schitterende stad! Vlakbij die zeemeermin is trouwens een ‘tuintje’ met rommel die uit het water is gehaald. Erg indrukwekkend.
  Je adresjes sla ik even op voor een volgend bezoek 😉

  Liked by 1 persoon

 2. Centrum van Gent… wat een heerlijke stad. Snap dat je daar bent gaan wonen. Als het dan toch elders moet… Dan maar daar! Jammer dat we er niet meer komen (’t is nogal niet om de hoek). Leuke tips. Mochten er ooit nog eens verzeild raken, dan vraag ik je graag om goede plekken, die jij dan allemaal kent!

  Liked by 1 persoon

 3. Bah, de Brouwzaele…dat was twintig jaar geleden ook al zo, wij trokken liever naar dat andere hoekje, “Den Hemel”. Geen idee of dat nog bestaat eigenlijk…
  Wij woonden een tijdje in een gerestaureerd citéetje in Gent, en ’t is nog altijd de stad waar ik mijn hart verloor.
  Blij dat Adeline terugkomt 😉

  Like

 4. Gent is nog niet zo mooi als Brugge 😉 maar het komt in de buurt. Ik was er al vaak, heb er vrienden wonen, ging er regelmatig eens uit, maar ik ben zeker dat ik een heleboel plekjes nog niet ken. De Brouwzaele, daar gingen we vroeger wel eens nog iets drinken na de film, toen er nog geen kinepolis was, dat heette toen nog de Decascoop, of ben ik mis?

  Liked by 1 persoon

 5. Ik ben één keer in Gent geweest. Heb er trauma’s aan overgehouden. We reden al eerste al tegen het verkeer in. Vervolgens zag ik dan eindelijk dat verrekte Ibis hotel en maande Peter dan ook recht toe recht aan naar de voordeur te rijden. Voor we die bereikte werden we aangehouden door een agent. We reden in voetgangersgebied. Oh vandaar dat de lokale bevolking ons zo vreemd aan zat te kijken. Goed. De vriendelijke agent wees ons vlakbij een parkeerplaats waar wij voor een spotprijsje konden parkeren het hele weekend. Top tip en vlakbij het centrum. Sterker nog, het was gewoon praktisch in het centrum. Twee straten wandelen hooguit en dan zag je Drakenstein ding al. Goed, dat zouden we wel onthouden. Bier bier bier bier bier bier en twee dagen later: waar stond die verrekte auto ook al weer. Om 9:00 uur in de ochtend begonnen wij met onze zoektocht en deze eindigde om 13:40 uur. De auto stond op hooguit 15 minuten bij het hotel vandaan. Peter had ook nog eens zijn nieuwe schoenen aan dat weekend. Ik hoor het hem nog zeggen: Ach joh, we zitten toch grotendeels op terrasjes. Dat komt wel goed. Myriam, de vellen hingen onder zijn voeten. Echt waar! Ik kan het woord Gent en de woorden nieuwe schoenen sindsdien niet meer in zijn bijzijn uitspreken. Gent. Wat een prachtige stad.

  Liked by 1 persoon

 6. Lieve Myriam,
  Met plezier hebben we jouw review over Gent gelezen. Het leek net alsof we daar samen met jou in Gent waren en ook mee waren op zoek naar een brievenbus. Wij zijn alleen in de Ardennen op vakantie geweest en in Antwerpen. Beide reizen waren magisch, we moeten zeggen dat we nu nieuwsgierig zijn naar Gent.
  Heeft Colin Farrel niet een film gespeeld in Gent?

  Liked by 1 persoon

 7. Ik kon de wandeling een beetje in gedachten volgen… De Planck en de Brouwzaele daar ben ik al geweest.
  Restaurant LOF ziet er in orde uit… ik ben even naar de site gaan kijken.
  En zwijg mij van de werken in Gent en omstreken… je kan nergens meer naartoe rijden zonder om te rijden.

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s