THIS BEATS EVERYTHING!!!!!

Picture from http://www.ejbron.wordpress.com

Ik heb het gehad beste bubbel/blogvolger. Mocht ik geloven dat het iets zou uithalen, ik zou met mijn hoofd tegen de muur slaan tot er iets verandert. Alleen ben ik er zeker van dat het enige wat het zou teweeg brengen een acute migraine aanval is, en die kan ik er nu echt niet bij hebben.

Waarover heb ik het ?

Ik heb het over een uitkering. De lezers die me al langer volgen, weten dat ik sinds september 2013 in de ziekte uitkering zit. Ik zat daar niet omdat ik het zo fijn vind om van een uitkering te leven, maar uit bittere noodzaak. Ik was kapot, zware burn-out en nog tot weinig of niets in staat. Het genezingsproces vroeg veel tijd. Pas nadat ik zelf mijn ontslag had ingediend, en verder nadat ik startte met vrijwilligerswerk, voelde ik me in staat om weer aan de slag te gaan en een aangepaste job te zoeken.

Wie mij volgt weet wat ik allemaal onderneem om terug aan de slag te kunnen.

Maar nu moet er mij iets van het hart. Iets dat ligt te koken en te sudderen, en als ik het niet neerpen loop ik de kans dat ik zo dadelijk ontplof.

Ik werk al enige tijd als studieverpleegkundige voor een farmaceutisch bedrijf. Omwille van de objectiviteit in het onderzoek werk ik niet als werknemer bij dit bedrijf. Dat bedrijf is niet mijn werkgever. Zij geven mij de opdracht om onderzoeksdata te verzamelen en in te voeren, en ik verleen hen een dienst, waarvoor ik betaald wordt, nadat ik een factuur heb opgemaakt.

Simpel? Voor mij wel, voor het bedrijf ook. Voor de instantie die moet uitkeren echter niet. O neen. Ik voel me precies Asterix en Obelix in het boek De Twaalf Werken van Asterix.

Ik word er zo ontzettend moedeloos van. Hoe vaak ik de laatste tijd al heb gewenst dat ik dat fucking jobken nooit had aangenomen? Ik doe het doodgraag, het is een mooie springplank naar de terugkeer in de gewone werkwereld. Maar om zo met je hoofd tegen een bureaucratische manier van onbegrip te botsen, is genoeg om je gezondheid weer volledig de grond in te boren, en terug te keren naar de staat van twee jaar geleden. Het is immers niet dat die uitkering een zakcentje is voor mij. Het is mijn inkomen tot nog toe.

Het probleem is dat mijn zogenaamde werkgever die niet mijn werkgever is, een papier moet invullen, dat langs geen kanten klopt. Want er wordt gesproken van werkgever, werknemer, brutoloon, alles op de leest van de werknemer die ik dus niet ben. Maar dat is het bestaande document en dit document moet ingevuld worden, koste wat het kost.

Ik pas het papier aan door te schrappen en er boven te schrijven hoe het wel zit, en ik noteer dat ik nul euro heb ontvangen, wat ook zo is. Want al heb ik al wat gewerkt, een factuur heb ik nog niet gemaakt. Dat gebeurt pas in november.

Maar dat is buiten de waard gerekend, want nul euro als je gewerkt hebt, neen dat kan niet, en dat mag niet.

Mijn opdrachtgever is van goeie wil, en laat mij een gedeeltelijke factuur opmaken. Het gewraakte document wordt opnieuw aangepast, ondertekend en gestempeld en samen met de factuur doorgemaild naar de dienst belast met de uitkeringen….

Ik ontvang de volgende reactie:

Gelieve het belastbaar bedrag (bruto – rsz) te laten invullen op de inkomstenverklaring. Deze strikte werkwijze is ons opgedragen door het Riziv. Niet-ingevulde formulieren worden dus niet meer aanvaard door het Riziv.

Ik repliceer dat dit het bedrag is, het belastbare bedrag dat als dusdanig ook in mijn belastingsbrief zal ingevuld worden…

Het mag niet baten:

De volgende mail is deze:

Ik denk dat de werkgever best omschrijft welk bedrag dit is en of dit rsz – onderhevig is. Indien dit inderdaad rsz – onderhevig is dan moet hij dit belastbaar bedrag vermelden op de inkomstenverklaring. Als dit een ander bedrag is (dus niet belastbaar) dan omschrijft hij dit best. Ik neem aan dat u verbonden bent via een contract en dat u de prestaties niet uitoefent uit hoofde van een zelfstandige hoedanigheid? Indien dit wel als zelfstandige is dan hebben wij het nettoresultaat nodig (baten – kosten).

Deze mail krijg ik na weken, wéééééken!!!!!, van héén en weer gemail waarin ik poog uit te leggen dat ik géén werkgever heb, en dat ik ook geen zelfstandige ben… Ik ben iemand die freelance enige activiteit ontplooit en daar een vergoeding voor ontvangt. Ik deed het al eerder als lesgever, enkele keren per jaar, en daar waren nooit problemen mee, maar toen kreeg ik natuurlijk geen uitkering…

De arme beambte krijgt het ook te kwaad en mailt nog verder:

Klopt het dat u geen bijdragen betaalt als zelfstandige omdat uw inkomsten als dienstverlener te laag zijn op jaarbasis. Of kan deze vergoeding beschouwd worden als een onkostenvergoeding. In elk geval zullen de inkomsten moeten geattesteerd worden op de inkomstenverklaring door de werkgever.

Nooit eerder was hij zo dicht bij de realiteit. Alleen het laatste woord, werkgever, liet hem door de mand vallen.

Ik ben aan het einde van mijn documenten latijn.

Gegroet, Asteryriam

36 gedachten over “THIS BEATS EVERYTHING!!!!!

 1. Echt ik voel je frustratie… ik zou in staat zijn daar naar binnen te stormen denk ik. Wát een bureaucratie zeg… Soms lijkt het echt alsof die mensen daar zitten precies om het anderen zo veel mogelijk NIET naar de zin te maken. Veel succes met dit alles meid!

  Liked by 1 persoon

 2. Dit zou werkelijk verboden moeten worden! Je zou iemand zo weer – hopla – terug in de burn-out duwen. Die verrekte bureaucratie. Je wordt gemangeld: je krijgt geen cent van de een en niet van de ander. Zit er bij jou in de buurt een rechts- of wetwinkel? Iemand die snel iets voor jou kan doen. Zou ik het kunnen, ik zou voor je vliegen. Heus.
  Pas goed op jezelf! En kom alsjeblieft spoedig met goed nieuws…
  Liefs en een sterkte-knuffel

  Liked by 1 persoon

 3. De uitzondering bevestigt de regel

  de administratiemolen
  draait
  zoals de ontelbare kamwielen elkaar raken

  elke beweging zit onveranderlijk in elkaar
  er aan prutsen brengt het systeem in gevaar

  om de tekortkoming
  te verbloemen
  zal men allicht nooit een uitzondering maken

  Ik hoop dat het toch nog in orde komt, Myriam.
  Lenjef

  Liked by 1 persoon

 4. Verschrikkelijk,heb het al zo vaak bij mensen zien gebeuren.Hoop dat het opgelost geraakt .Kan je maar een raad geven ..in’t vervolg eerst naar instanties met je voornemens en horen of het zonder gevaar is voor je uitkering.Heb meegemaakt dat iemand die haar moeder ging verzorgen die ongeneeslijk ziek was en dit niet op voorhand had gevraagd of gemeld haar uitkering voor een tijdje verloor.Hoop uit de grond. van mijn hart dat het opgelost geraakt.

  Liked by 1 persoon

 5. Oef Myriam, helaas ken ik deze ellende maar al te goed uit het verleden, je weet dat het ergens goed komt, maar je blijft je afvragen, waarom het zo moet, zo lastig, moeilijk, alsof ze niet eens lezen of de moeite nemen wat jij al geschreven hebt en ga zo maar door…

  Ik wens jou in deze heel veel sterkte toe en KRACHT, ja kracht! Om dit nog even door te zetten, ik denk aan je.

  X

  Liked by 1 persoon

 6. Hey Myriam, ik begrijp dat het erg frustrerend is. Ik heb ooit even in een soortgelijke situatie gezeten…
  Omdat ik al als freelancer werkte voor ik mijn job verloor, was er geen enkel probleem en mocht ik daarmee verder doen (na een “verhoor” op de rva, na een maand of twee wachten tot hun uitspraak – waarbij ik inderdaad ook geen uitkering kreeg)

  Check misschien eens de diensten van een payrollbedrijf? volgens mij zou dat wel een oplossing voor je probleem kunnen zijn. Dan werk je zogezegd een paar dagen in loondienst. het payrollbedrijf regelt rsz en andere verplichtingen.(afhankelijk van het bedrag dat je in totaal krijgt, kan je een aantal dagen kiezen waarop je zogezegd werkt) (dit kan natuurlijk enkel als je mág werken. ik weet niet hoe dat juist zit met een ziekte uitkering?)

  Liked by 1 persoon

 7. Pfff zo typisch… Je moet echt gestudeerd hebben om die documenten zo goed mogelijk in te kunnen vullen, zelfs als werknemer.
  Kun je er niet eens naartoe gaan en je verhaal uitleggen en erbij zeggen dat je niet buiten gaat voordat het in orde is? 🙂

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s