MEGAVINO 2015 AND THE LAPSHOP…

Het lijkt eeuwen geleden, maar om precies te zijn is het van 2012 dat BFF en ik Megavino onveilig maakten. In 2013 had ik net mijn burn-out en stond mijn hoofd NIET op het bezoeken van een wijnbeurs. In 2014 waren we op zelf op bezoek in de Champagnestreek op het moment dat Megavino plaatsvond.

Maar nu waren de omstandigheden zo dat een bezoek een prima idee leek.

En dus hadden we zondagmorgen 25 oktober afgesproken aan het station van Gent Sint Pieters. De mevrouw aan het loket waar ik onze treintickets kocht, vertelde dat ze dit jaar ook graag was geweest. Maar het zou er niet van komen. Jammer voor haar, want deze editie van Megavino was de beste die ik ooit meemaakte. Waarschijnlijk omdat ik een vrouw met een missie was. (Zoiets als James Bond maar dan vrouwelijk, vredevol en met champagnekurken – en flessen in plaats van met de hightech tools van Q.)

Picture from http://www.genius.com

Goed voorbereid als we waren kwamen we zonder omwegen(!!!) en makkelijk aan op de plaats van bestemming: Brussels Expo.

Bij afgifte van onze Knack bon kregen we elk een korting van drie euro zodat we per persoon nog zeven euro entree betaalden. Daarvoor kregen we alvast een glas, zoals bij elke editie verfraaid met een cartoon, in dit geval (en ik meen in alle voorgaande gevallen) van Marec. En natuurlijk ook een zak waar we de nog in te zamelen informatie konden in opbergen.

Daarmee gewapend begonnen we aan onze zoektocht naar de kleine authentieke champagneboer.

Wij zijn niet zo van de plannetjes: niet als we in de wagen zitten, niet als we een uitstap maken in stad of natuur, en zeker niet als we een wijnbeurs gaan bezoeken. Nu ik het plannetje dat we kregen wat van dichterbij bestudeer, merk ik dat we dat beter wel hadden gedaan. Wat hebben we weinig huizen bezocht en wat stonden er veel op de beurs!!!

Maar goed. Wat we hebben bezocht was van een buitengewone kwaliteit dus… ik klaag niet hoor.

Alleen duurde het even voor we de echte champagneboeren hadden ontdekt. Zo kwamen we eerst bij Bouvet Ladubay terecht. Welke champagne is dat hoor ik je vragen? Geen champagne, wel een parelende wijn uit de streek van de Saumur en de Loire. En wat voor één!!

IMG_20151025_121803

Ik viel en bloc voor de Saphir: een Saumur Brut Vintage. Waarschijnlijk zullen oenologen zich dood  lachen als ze dit lezen, maar ik vind dat deze wijn naar champagne neigt. Als je ze naast elkaar zet is het verschil duidelijk, maar zo gedronken is het heerlijk. Bouvet Ladubay was voor het eerst dit jaar ook vertegenwoordigd op het filmfestival te Gent.

Een halte verder stonden we stil bij Contarini die ons van de kwaliteit van zijn spumante en prosecco probeerde te overtuigen. Dat lukte pas bij de laatste wijn die in het glas belandde: de Contarini Pinot Grigio extra dry. Man, of vrouw, wat is dat!!! Super. En nagelnieuw op de markt!!! Zo nieuw dat er zelfs nog niets van op hun website staat. Aandachtig op te volgen in ieder geval.

En uiteindelijk belanden we toch nog in de champagnehoek.

Onze eerste stop was bij Champagne Veuve Cheurlin, een kleiner champagne huis uit Celles sur Ource. Het begon al verrukkelijk met de instapchampagne: een brut Carte Noire met 100 % Pinot Noir, een prima aperitief champagne. Daarna kregen we een Brut réserve met 50% chardonnay en 50 % Pinot Blancs afkomstig van oude wijnstokken met een beperkt rendement. Om verder te gaan naar een Brut Prestige, een 100% Chardonnay en een Millésime. En ik kan je vertellen dat het in stijgende lijn ging. Wat een vakmanschap. Waaw.

IMG_20151025_133131

Met spijt in het hart maar ook vol verwachting trokken we naar de volgende stand:  Champagne Moutard van Buxeuil.

De wijn die me daar het meest kon bekoren was de Champagne Brut Nature (Extra Brut, zonder toegevoegde suiker, voor de echte champagnedrinker dus. 😉 )

Tot we te weten kwamen dat ze ook champagnes produceren met de oude wijnrassen die nu weer in opkomst lijken te zijn zoals de Arbane, Petit Meslier… Ik schreef er ooit een blogje over.

Wat een subliem smaken pallet. OMG.. Ik denk aan de cuvée 6 cépages.

Genoeg gekwijld, het moet nog leesbaar blijven natuurlijk.

We versleepten ons naar champagne Delong Marlène, uit Allemant, die op een biologische manier en très sympa haar champagne produceert. En ons met genoegen laat kennismaken met haar grote talent in onder andere de Esprit Nature Chardonnay en de Cuvée privilège…

IMG_20151025_153020

Verder naar Champagne Michel Maillard uit Vertus, die ook een B&B heeft in Vertus. Altijd goed om te weten waar je kan overnachten als je naar de streek gaat en bovendien heerlijke champagne wil drinken.

Ik kan verder in detail gaan over de wijnen, de soorten druiven, de gelegenheden waar bij ze best kunnen gedronken worden, de streek waar ze vandaan komen, de mensen die ze vervaardigen, dat doe ik zeker nog. Maar niet meer in deze blogpost. Trop c’est trop en teveel is teveel. Nog één anekdote om mee af te ronden. Eén van de vertegenwoordigers van verschillende champagnemerken begreep me verkeerd toen ik het had over webshops en de verkoop van champagne via dat kanaal. Hij had begrepen dat ik lapshop had gezegd.  Je begrijpt dat BFF en ik even total loss waren: de slappe lach weet je wel 🙂

Picture from http://www.lasfiestasdelmundo.nl

We raakten veilig thuis met onze vriend de trein.

Myriam

26 gedachten over “MEGAVINO 2015 AND THE LAPSHOP…

  1. Lang leve de trein! Ik heb dus helemaal geen verstand van champagne. Ik koop eens per jaar een fles en jawel, heel origineel is dat op 31 december. Ik knal de kurk om middernacht. Bij de eerste slok lopen de rillingen me over de rug. Herinneringen van 20 jaar terug komen omhoog net als de toen veelvuldig omhoogkomende maaginhoud, wat ik maar net weet te onderdrukken voor ik de tweede slok neem die al een stuk beter smaakt. Slok drie smaakt voortreffelijk en voor ik het weet lig ik met mijn bakkes op de bakstenen met de lege fles nog in mijn hand als ik de volgende ochtend met een kater gewekt word door een verdwaalde vuurpijl, maar me helaas niet kan bewegen omdat mijn lichaam bevroren is.

    Liked by 1 persoon

  2. Over drank weet ik niks, ik drink zelden tot nooit, maar dat je totaal uitgeschakeld bent geweest, daar weet ik wel wat van. Hoop dat je weer goed op de been bent en helemaal weer opgebouwd, al zal het nooit meer zo zijn als voorheen. Vaak is het wel beter, weet je zelf waar de grens ligt, past een mens beter op zichzelf.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s