Peter of De Weg uit de Shit – 11

Picture from http://www.vanleeuwentrainingencoaching.nl

Net achttien en alleen op de wereld.

Niet gewoon alleen, maar ook beroofd van alles, zelfs van het recht op een mooie toekomst.

Peter trok in een kraakpand en probeerde te overleven, dag na dag. Alle voelhorens uitgestoken, alert voor elk gevaar. In het reguliere circuit kon en wou hij niet stappen, want de schulden die hij niet zelf had gemaakt achtervolgden hem.

Hij dacht terug aan hoe de omvang van hun verraad tot hem was doorgedrongen.

Hij woonde toen nog thuis, en had net zijn rijexamen afgelegd. Trots als een pauw stapte hij naar de bank om een lening te krijgen voor een tweedehandswagentje.

De bankdirecteur met wie hij een onderhoud had bekeek hem vreemd.

Dat zal niet gaan jongen. Je hebt hier een boel schulden staan. Meer dan dit kunnen we echt niet toestaan. Trouwens, je loopt ook behoorlijk achter met je terugbetalingen.

Peter zag een rood waas verschijnen voor zijn ogen. Hij voelde de woede opborrelen, probeerde die nog weg te slikken. Sedert zijn halfzijdige verlamming en de daaraan gekoppelde langdurige ziekenhuisopname had Peter zijn emoties niet meer totaal onder controle. Vooral woede was een probleem geworden.

De bankdirecteur vertelde verder. Kijk jongen, hier staat je handtekening toch onder deze documenten?

Peter bekeek met groeiend ongeloof de krabbel die inderdaad verdacht veel op de zijne leek.

Maar maar stamelde hij, die heb ik nooit gezet. Dat is namaak, dat kan niet anders. De datum die naast de handtekening stond deed een alarmbelletje rinkelen. Dat was in de periode dat hij doodziek was opgenomen  in het ziekenhuis. Nooit ofte nimmer had hij toen een handtekening ergens onder gezet. Vervalsing dat was het!!!!

De directeur keek hem aan met een blik waar een zeker medelijden uit sprak. Jongen, mocht ik in jouw plaats zijn dan zou ik ook eens gaan polsen bij een paar andere banken in de buurt. Als ze dit hier gepresteerd hebben, dan zou dit zomaar ook op andere plaatsen kunnen gebeurd zijn.

Peter voelde zich misselijk worden. Dit kon niet waar zijn.

Hij strompelde meer dan hij liep naar buiten. De woede suisde door zijn hoofd, en dompelde hem in een bel, een bel met de kleur van bloed.

Hij stapte de volgende bank binnen en vroeg naar de directeur.

Gedienstig kwam de man aanlopen, en nam Peter mee naar zijn kantoor. Het woord lening had gretige eurotekens in zijn ogen doen verschijnen. Waarschijnlijk dacht hij een nieuwe potentiele klant binnen te rijven.

Peter deed zijn verhaal kort uit de doeken. Hij zag aan de manier waarop de man reageerde dat hij ook hier geen goed nieuws zou  krijgen.

Het nieuws was inderdaad niet zo fijn. Ook hier hadden zijn ouders met vervalste handtekeningen een pittige lening afgesloten. Ook hier was die al een tijd niet meer afgelost.

De directeur zag zijn kans schoon om de persoon die hij verantwoordelijk achtte voor de wanbetalingen aan te pakken.

Hij stak van wal met een verwijtende tirade. Peter kon zich niet meer bedwingen. De rode bel waar hij in zat ontplofte en de woede die er zich had in opgehoopt stroomde de kamer binnen. Peter zag zichzelf grijpen naar de enorme bloempot die naast het bureau van de directeur op een marmeren sokkel stond. Voor hij het goed en wel besefte had hij die bloempot in zijn handen en gooide hij die door de kamer naar het hoofd van de directeur die nog net kon wegduiken achter zijn bureau.  De marmeren sokkel gooide hij om, en alles wat op het bureau stond veegde hij met een grote zwaai op de grond.

Hij wou de directeur van onder het bureau trekken, maar plots hoorde hij rennende voetstappen in de gang. Peter sprong naar het raam, trok het open en gooide zichzelf naar buiten.

Hij rende en rende, de woede groeide verder.

Naar de volgende bank.

Wild stormde hij naar binnen, en trok de verschrikte bankbediende van achter zijn bureau.

Hij sleurde hem mee de gang door naar het kantoor van de directeur. Die trok wit weg toen hij het geweld zag waarmee Peter de arme bediende naar binnen duwde.

Verstikt door de razernij die hem beheerste stelde hij de vragen die hij ook in de vorige bank had gesteld.  Aarzelend kreeg hij dezelfde antwoorden.

Hij ontbrandde als een vlammende toorts en gooide alle agressie die ooit in hem gegroeid was in één onstuitbare golf naar buiten. Hij tilde de bediende op alsof hij een peuter was, en gooide hem als een discus naar de directeur. Hij trok de boekenkasten om, smeet de computer door het raam, en ging door als een krankzinnige, tot eindelijk de gealarmeerde politie binnenstormde en hem probeerde te overmeesteren. Dat was niet makkelijk, een in de haast opgetrommelde arts werd er bijgehaald om hem een kalmerende injectie te geven.

En zo belandde Peter in de psychiatrie.

Hij overdacht het terwijl hij in het kraakpand op zijn matje lag. Alleen. Van iedereen verlaten.

Maar vastbesloten zich niet klein te laten krijgen.

Hier zou niemand hem vinden. Daar zou hij wel voor zorgen. Niemand zou hem doen opdraaien voor schulden die hij niet zelf gemaakt had. Niemand zou hem terug in de psychiatrie doen belanden. Hij was sterk. Hij zou er komen.

Myriam

10 gedachten over “Peter of De Weg uit de Shit – 11

  1. Ik heb wel een sprong gemaakt, ja. Mijn info is niet zo sluitend merk ik terwijl ik schrijf, maar beloofd is beloofd dus ik schrijf door. Maar biografieën zal je van mij niet meer zien, lekker fictie, da’s mijn ding 🙂

   Like

 1. Oh dit is het vervolg ergens op. Ik ga niet meer terugkijken, geen tijd voor. Maar dit stuk geeft al een goede indruk. Je schrijft meeslepend. Al lezende werd ik nijdig, verontwaardigd, woedend, laaiend en toen….toen was het uit. Godzijdank schrijf je fictie. Hoewel… mijn overbuuv heeft een dochter die het spaargeld van haar zoon inpikt en daar drank voor koopt. Ze vraagt zich elke dag af waarom ze niet gewaardeerd wordt en waarom haar familie niet graag met haar omgaat.
  Tja….

  Myriam, complimenten voor je schrijfstiji.

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s