Steeds een heer in het verkeer….En soms een dame :-)

Picture from http://www.visitgent.be

Ik breek me wanhopig het hoofd over de vraag wat nu de veiligste manier is om door Gent te laveren. Loop even met me mee door de verschillende reis opties die er zijn, en hun graad van veiligheid.
Laat ons beginnen met het simpelste. De benenwagen. Veel kan er toch niet misgaan als je te voet Gent intrekt? Neen, da’s waar. Tenminste als je het juiste schoeisel aan hebt… platte stevige stappers dus. Niet ideaal voor een avond uit maar wel noodzakelijk om zonder ongelukken op je bestemming te geraken…

De Gentse kasseien zijn immers werelderfgoed, enfin dat denk ik toch. Ooit al geprobeerd om je elegant voort te bewegen op hoge hakken terwijl je je weg zoekt door dat werelderfgoed. Tussen elke kassei een serieuze gapende kloof, waar je geheid met je hak tussen komt als je even je ogen van de grond afhaalt. De ene kassei steekt iets boven de andere uit. Gevaarlijk, héél gevaarlijk. Onlangs lag ik weer op mijn knieën op de Korenmarkt. Pour etre belle il faut souffrir. Ha. Ik denk er aan om een paar slippers aan te trekken, en als ik op de plaats van bestemming ben pas mijn deftig schoeisel aan te doen. Dus als je een dame in jurkje mét slippers door Gent ziet stappen, dat ben ik.

Naast de benenwagen is er natuurlijk ook nog de fiets. Een geliefd transport middel in de Gentse binnenstad, die er echter totaal niet op voorzien is. Tramsporen doorkruisen diezelfde binnenstad, en die tramsporen zijn een soort fietsersval, zoals een lichtbak een val is voor nietsvermoedende konijntjes. Al enige keren zag ik een overmoedige fietsende medemens onderuit gaan doordat ie in de sporen terecht kwam van zo een tram. Ik heb er een schrik aan overgehouden. Mij zal je niet snel zien fietsen in een straat waar ook tramsporen doorheen lopen. En dat is in Gent wel een probleem, want er zijn héél véél straten waar een tram doorheen rijdt. Bovendien ben ik al een paar keer bijna aangereden. Door een auto, zoals je kon lezen in de blogpost die ik toen schreef. En dan vorige week stond een medefietster mij naar het leven. Ik fietste rustig op een zonnige namiddag, en ik wou naar rechts afslaan, toen mij een haastige fietser rechts voorbijging. Ik heb me nog net rechtop weten te houden, maar ik schrok me wel een ongeluk. Neen, het is niet zonder gevaar het fietsen.

Maar de transport opties zijn nog niet uitgeput. Zo heb je natuurlijk ook het openbaar vervoer. Ik maak er gretig gebruik van. Als je in het centrum woont, kan je makkelijk overal geraken met tram of bus. Je moet alleen over het nodige geduld beschikken, voldoende tijd uittrekken als je ergens wilt komen, verdraagzaam zijn naar je medereizigers toe, én je moet voldoende stevig op je voeten staan.  Het openbaar vervoer is niet aan te raden voor mensen die minder goed te been zijn. Zoals je kon lezen in de blogpost die ik er over schreef.

Je kan natuurlijk,als je daarover beschikt, de auto gebruiken. Als je, en ik zeg wel, àls je ooit door alle werkzaamheden héén geraakt, en je auto kwijt kan in een ondergrondse parkeergarage, ben je bij de gelukkigen. Je hebt er wat geld voor over, want het is niet voor niets zo’n parkeergarage. Parkeer je je auto op straat, let dan goed op dat je voldoende geld in de parkeerautomaat steekt, want anders heb je gegarandeerd een boete aan je been. Nu ik vind het best dat de auto zoveel mogelijk geweerd wordt uit Gent. Da’s veel leuker voor de andere weggebruikers. Al zijn de handelaars het niet met mij eens. Denk ik.

Ik heb nog één optie niet aangehaald en dat is de taxi. Die pikt je op aan je deur, en zet je af waar je moet zijn. Het enige dat je moet hebben is een gevulde portemonnee. Maar voor je veiligheid moet je iets over hebben. 😉

Ik ga nog even de benen strekken.

Myriam

43 gedachten over “Steeds een heer in het verkeer….En soms een dame :-)

 1. Voor mij blijft de fiets het ideale transportmiddel in Gent. Ik geef toe, het is gevaarlijker geworden dan pakweg twintig jaar geleden, toen ik er nog studeerde. Dat komt enerzijds door het toegenomen verkeer, anderzijds door het feit dat nogal wat mensen zich ongeduldiger gedragen in het verkeer (maar nu ben ik wellicht een zagende oude zak ;-)). De tram neem ik ook weleens, maar de bus probeer ik te vermijden – vaak zijn die té overvol om comfortabel te zijn.

  Liked by 1 persoon

 2. whahahahahaha wat geweldig geschreven en wat voor Gent geldt, geldt ook voor delen van Amsterdam, maar inderdaad wel minder. Die kasseien komen hier ook voor in sommige steden en vrouw! Maar ook de Belgische kasseien ken ik, Brussel en Antwerpen, Luik volgens mij ook toen en toen was ik in mijn hoge hakken tijdperk als tiener, nou uhm.. ik heb snel mijn all stars maar gepakt als mijn moeder zei, kom we gaan toeren door België hahaha

  X

  Liked by 1 persoon

 3. Die kasseien zijn vast onverslijtbaar maar wel de vijand van elke vrouw die graag elegante schoenen draagt. Ik heb ook weleens helemaal plat gelegen als we vroeger een dagje naar België gingen. Maar het is er wel heel gezellig en jullie taaltje klinkt als muziek in de oren.

  Liked by 1 persoon

 4. Tot nu toe heb ik me nog maar één keer met de fiets door Gent bewogen. Gelukkig kan je tegenwoordig toch al op één perron deftig in- en uitstappen met een fiets maar vroeger zou ik het niet gewaagd hebben om mijn fiets mee te nemen op de trein enkel om in Gent af te stappen. Van Brugge naar Gent fietsen zou ook kunnen natuurlijk maar of dat er ooit nog van komt, is een andere kwestie. De tram lijkt me het handigste al heb ik de korte tijd dat ik in Gent werkte, zelden de tram gebruikt. Ik ging altijd te voet van het station naar de Kouter (en terug).

  Liked by 1 persoon

 5. Autorijden in een stad vind ik altijd zooo lastig! Ik weet nooit waar ik heen moet, dus navigatie is een must. Dan is precies de weg afgesloten die ik nodig heb. Dan komt er weer een tram aan. En al die fietsers. Hahahah. In Amsterdam vond ik het altijd zo eng dat ik er dus ook gewoon nooit kwam met de auto. Het OV, de fiets of de benenwagen. Niet met hoge hoge hakken hihi. Leuk verhaal!

  Liked by 1 persoon

 6. Overal hetzelfde liedje… Probeer in Antwerpen maar eens elegant naar de Bourlaschouwburg te gaan…
  No way dat het lukt met hakken 😦
  Volgens mij zijn alle gemeenteraadsleden die instaan voor ruimtelijke ordening “geiten wollen sokken” die vrouwen alleen maar graag zien op onelegant schoeisel 🙂

  Liked by 1 persoon

 7. Lastig wanneer je in ‘de grote stad’ woont … ik zou alles te voet doen geloof ik met stevige wandelschoenen aan.
  Zelf woon ik in een dorp … geen stoplichten, geen trambanen, geen zebrapaden, alleen tractoren 😉

  Liked by 1 persoon

 8. Een bakfiets lijkt mij de oplosing. Ik zou als fietser mijn plaats opeisen in het verkeer. In onze kleine stad gaat dat. Dat wil zeggen dat je niet verplicht uiterst rechts moet gaan rijden, zo dat je niet van je sokkel wordt gereden. Dus beste fietser neem gerust wat van de autobaan als er geen fietspad is en kom op voor je plaats in het verkeer. Zelf ga ik te voet in Gent. Maar dat is als toerist, als een “houden van Gent liefhebber”.

  Liked by 1 persoon

 9. Het is met voetpaden in alle steden hetzelfde probleem. Een mens zou op de duur nog weer gaan verlangen naar die lelijke betonnen dallen van 30×30 die vroeger de paden sierden.
  Sedert de dochter op kot zit in Gent maak ik me ook zorgen om de combinatie fietsen en tramsporen.

  Liked by 1 persoon

 10. Leuke gedachten leuk verwoord en een prachtige foto bovendien, maar lees dat de credit niet voor jou is. Jammer. Misschien nog een uitdaging voor je 😉
  Ik ben niet in Gent bekend, maar mocht ik er ooit komen, zal ik je advies zeker in gedachten houden en geen fiets meenemen en buiten Gent parkeren 🙂

  Liked by 1 persoon

 11. Als we tijdens drukke dagen (lichtfestival, eindejaarsperiode, Gentse feesten) naar gent gaan is het met de auto tot op de park-and-ride van Gentbrugge, en daar de tram op. Meestal wil ik er op Gent-Zuid al uit, openbaar vervoer vind ik echt een verschrikking. De rest te voet. Maar ja, ik heb geen enkele schoen die hoger is dan een centimeter, dus ik hou mij wel recht. Op niet-drukke dagen rij ik tot Sint-Jacobs, vind daar op wondere wijze altijd parkeerplaats en doe de rest te voet.
  Vroeger deed ik in Gent alles per fiets, en als ik er woonde zou ik dat nog doen denk ik. maar je hebt wel gelijk wat die sporen betreft, zeker als het geregend heeft is het daar levensgevaarlijk.

  Liked by 1 persoon

 12. ik heb ook al de verschillende opties uitgeprobeerd in Gent, en ik sluit me aan bij jou. Te voet of het openbaar vervoer is de beste oplossing. Mét aangepast schoeisel natuurlijk… 😉
  Ik denk overigens dat dit niet alleen voor Gent telt, maar voor de meeste steden, behalve die die er écht wel op voorzien zijn om fietsers te ontvangen. Zo waren wij vorig jaar erg verrast door Tilburg, dàt is pas aangepast aan fietsers!

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s