Gastgezin voor vluchteling.

Picture from http://www.gastgezinvoorvluchteling.nl

Gisterenavond dacht ik nog even naar het nieuws te kijken. Een mens wil een beetje op de hoogte blijven van wat er reilt en zeilt in deze wereld. Enfin, willen niet echt, maar je kop in het zand steken heeft ook weinig zin natuurlijk.

Toen passeerde voor mijn ogen de ene gruwel na de andere. En ik zat in mijn zetel, te kijken. Te huilen, en te kijken, met een zwaar hart en een nog zwaarder geweten.

Wir haben es nicht gewusst. Die zin speelt steeds opnieuw door mijn hoofd. Daar waar de Duitse Jan Modaal zich nog kon verbergen achter deze uitspraak in de tweede Wereldoorlog, hebben wij dat excuus niet.

Wir haben es sicher gewusst. En hebben we enkel gekeken en gehuild, of hebben we ook iets gedaan?

In Nederland is een schitterend initiatief aan de gang: Gastgezin voor vluchteling.

Het gaat er niet om dat je iemand in huis opneemt. Dat is mooi als je dat kan, maar niet iedereen kan dat. Maar je kan ook op een andere manier steunen: helpen bij administratie, verwelkomen, wegwijs maken, gewoon een hart onder de riem steken.

Echt moeilijk kan het niet zijn. Je kijkt in je eigen hart: hoe zou jij willen ontvangen worden mocht jij als vluchteling, op de loop voor bommen en geweld, in een ander land terechtkomen?

Mocht iemand weet hebben van een dergelijk initiatief hier in België? Ik heb al gezocht maar niet gevonden. Of misschien kunnen we er hier met enkele goede zielen onze schouders onder zetten? Misschien kan ik zelfs gewoon intekenen bij de Ollanders. 🙂

Let me know.

Myriam

19 gedachten over “Gastgezin voor vluchteling.

 1. Ja, ik hoorde ook al over het ‘gastgezin voor vluchteling’ initiatief bij onze noorderburen. Op een of andere manier wil ik heel graag bijdragen om deze verschrikkelijke toestanden een ietsie pietsie te verlichten. Het is misschien een druppel op een hete plaat maar ik kan toch niet in tranen machteloos blijven toekijken? Heel veel druppels maken toch ….
  Ik zoek even mee of we in België iets gelijkaardigs hebben.

  Liked by 1 persoon

 2. Net gelijk even die site afgestruind, wat een prachtig initiatief zeg! De beelden zijn afgrijselijk, ik kan het echt niet hebben op het moment. Daarom lees ik het nieuws en kijk ik het niet, dan hoef ik in ieder geval niet te zien wat ik niet wil zien. Xoxo

  Liked by 1 persoon

 3. En ik geloof dat via FB ook allerlei zaken worden verzameld,……maar moet zelf op zoek naar de info,…..ik hoop alleen dat ze de mensen menswaardig behandelen en ook de problemen in hun land aanpakken,……want daar ligt de basis!

  Liked by 1 persoon

 4. Het plan is mooi. Maar wat met de daklozen? Die er al jaren zijn. Wat doen we voor de vrouwen die tot moes geslagen worden door hun man? Wat zich blijft herhalen. Wie kijkt er eens naar de vergeten ouderen? Ik vind het echt diep triest hoor, maar.. ergens knaagt er iets aan mij. We fixeren ons zo op het leed van iets verschrikkelijks dat we ander leed schijnen te vergeten. Zo voelt het althans.

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s