Random encounter – Chaos everywhere

openbare werken in gent

Ik had een vermoeden dat dit een dag zou worden waar over zou kunnen geblogd worden. Nu zijn de meeste dagen in mijn leven wel van die aard, maar deze beloofde weer extra pittig te worden.

Op weg naar mijn vrijwilligerswerk besefte ik dat ik  de bus niet zou halen op het normale uur, noch op de normale plaats. Ik parkeerde de auto aan een verder gelegen bushalte. So far so good.

Normaal gaat deze bus over de Sint Michielshelling, de brug aan de Graslei is dat. Maar nu zijn daar de opnames bezig van Emperor, een Hollywood productie die draait rond Keizer Karel. Heel dat stukje Gent is omgetoverd in een zestiende eeuws decor. Een bus past daar blijkbaar niet in, en dus wordt ie omgeleid… Door de Veldstraat, zowat de drukste winkelstraat van Gent. Dat was vanmorgen natuurlijk geen probleem, de winkels zijn dan nog gesloten. Maar ach, die arme chauffeurs, wat moeten die een pret hebben in de drukke namiddagen.

Met een kleine omweg raakte ik waar ik moest zijn.

De chaos, héél relatief hoor op dat moment maar dat besefte ik pas later, heerste ook hier.

Mensen met een hulpvraag komen aankloppen, worden doorverwezen naar een bepaalde wachtplaats, en raken op zoek naar die wachtplaats de weg kwijt… Zo hebben we er zeker vijf gehad vandaag. Andere keren zelden of nooit.

Een man met een grote zak in de ene hand komt binnen en maakt zich onmiddellijk boos. Wat voor een toestand is dat bij het OCMW, ik ben dakloos, en ze zetten mij gewoon terug op straat. Het enige dat ik meekrijg is een zak met kledij. Hij schreeuwt zijn onmacht en frustratie uit. Wij kunnen alleen luisteren. Een plek hebben we niet voor hem. Hij verdwijnt met hangende schouders. Ik loop nog geruime tijd met hem mee in mijn gedachten.

Een man met een smerige trui en kapotte broek, stinkend naar vele ongewassen dagen, passeert aan de balie. Ik doe alsof ik niets vies ruik.

Pijn en onmacht, verdriet en frustratie sijpelen dieper de muren van dit machteloze gebouw in.

Onderweg naar de afspraak met mijn dochter valt het me meteen op. De chaos is overal. Blijkbaar hebben de aannemers van Openbare Werken in Gent beslist om allemaal op hetzelfde moment te starten . Met als gevolg dat de hele stad open ligt. Je kan nergens meer passeren op een normale manier, straten zijn afgesloten, liggen helemaal opengebroken, bussen rijden plots een totaal andere route… We zien wanhopige autobestuurders op plaatsen waar helemaal geen auto’s mogen komen, op zoek naar een uitweg uit deze onontwarbare kluwen.

Het geluid is niet min: drilboren, kranen, betonmolens, enorme vrachtwagens die laden en lossen…

Op weg naar de bus zie ik een vrachtwagen type convoi exceptionnel, draaien op een plaats waar géén vrachtwagen voor hem ooit keerde. De chauffeur zag paars.

De bus die ik wil nemen komt blijkbaar niet. Na een half uur wachten, neem ik een andere, en stap een stukje. Dat is goed voor de conditie zullen ze bij  de Lijn gedacht hebben.

Altijd in voor een grapje die mensen bij het openbaar vervoer…

© Myriam

29 gedachten over “Random encounter – Chaos everywhere

 1. Wat een toestanden daar. Gelukkig maar tijdelijk. Gut, Rem heeft ook een tijd exceptionaal gereden. Zo’n grote dieplader met graafmachines erop. Tja, ik kan me dus het verhaal van jouw chauffeur zo’n beetje voorstellen toen hij thuiskwam.

  Liked by 1 persoon

 2. Ik heb ook altijd bewonderingen voor die mensen die rijden met die speciale vrachten, ik zou het niet durven.
  Wat een dagje had je, je zou voor minder even zuchten.
  Afgelopen zomer eens besloten de alternatieve route te nemen omdat er werken waren op de E40. Langs die route had ik drie omleidingen wegens werken en stond ik twee keer stil voor de koers… Jammer maar niks aan te doen.

  Liked by 1 persoon

 3. Hier hebben ze twee uitvalswegen afgesloten naar het naburige dorp. En laat ik daar nou per ongeluk werken en dat ook nog de twee wegen zijn die voor mij het kortst zijn. Dat wordt weer om fietsen. Maar ja, beter dat dan helemaal geen weg.

  Love As Always
  Di Mario

  Liked by 1 persoon

 4. Ik heb in Amsterdam ook vaak het idee dat de hele stad opengebroken is. Ze zijn natuurlijk al eeuwen bezig met de Noord-Zuid lijn van de metro maar ook op andere plekken ligt het regelmatig open. En het heeft geen zin om er rekening mee te houden want het kan heel goed dat je er volgende week weer gewoon door kan en dat de alternatieve route is opengebroken.

  Liked by 1 persoon

 5. Als ik dit lees, ben ik blij dat ik het niet in mijn bol heb gekregen om eens een bezoekje te brengen aan mijn geboortestad. Wat jammer al die werken in die mooie stad! En dat openbaar vervoer is er natuurlijk danig van in de war…

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s