A WOMAN I ADMIRE!!!!!

“Opeens voelt elke racistische nobody zich geweldig”

vr 07/08/2015 – 09:56 Frederik Defossez
In Duitsland is online beroering ontstaan na een nieuwsuitzending op tv-zender Norddeutscher Rundfunk. Tijdens de laatste twee minuten van het programma richtte presentatrice Anja Reschke zich rechtstreeks tot de kijker. Ze haalde uit naar haatzaaiers die met hun commentaren mee verantwoordelijk zijn voor aanvallen op huizen van vluchtelingen.
Wil je het volledige artikel lezen en de nieuwsuitzending bekijken, klik dan hierboven op nieuwsuitzending.
Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet meteen wist wat ik zou schrijven toen ik vanmorgen achter mijn pc ging zitten. Maar één blik op FaceBook was voldoende.
Deze powerwoman doet me weer even geloven dat goedheid, vredelievendheid en mededogen het zullen winnen van haat, racisme en egoïsme.
Haar oproep raakt mij rechtstreeks in mijn hart, en met alles wat ik in me heb, wil ik haar toejuichen en roepen: You rock, Anja. Laten de mensen die het wél goed voor hebben met deze wereld opstaan, en ook hun stem laten horen.
Laten we tonen dat we het niet eens zijn met haatpredikanten. Niet stilletjes zwijgend doen alsof we het nicht gewusst haben, maar fier rechtop tonen waar we voor staan.
Nog meer hoopgevend nieuws: een jonge vrouw, Anne-Laure Losseau, die als privépersoon twee Syrische families uit een vluchtelingen kamp redde door hen met een humanitair visum naar België te halen.
Of een Duitse man, die een aantal Syriërs onderdak biedt, en hen helpt om een bestaan uit te bouwen in zijn land.
En zo zullen er nog veel meer verhalen zijn, positieve en hoopgevende verhalen, van gewone mensen die buitengewone daden stellen.
Gisteren zag ik ook hoe een aantal mensen gered werden van één of andere gammele boot op de Middellandse Zee. Vele anderen verdronken
Eén beeld staat op mijn netvlies gebrand. Een klein meisje, een jaar of zes, zo uitgeput dat ze slap als een lappenpop in de armen hing van de man die haar uit de boot had gevist. Haar blik was niet meer die van een klein meisje dat met poppen speelt, en droomt van een mooie toekomst. Die blik had teveel ellende gezien.
Wat doet ons geloven dat wij beter zijn dan deze mensen? Dat wij recht hebben op een veilige en gezonde plek voor ons en onze kinderen? Dat wij dit verdiend hebben, terwijl zij gewoon ongeluk hebben. En maar hun plan moeten trekken?
Ooit, nog niet zo gek lang geleden eigenlijk, tijdens de grote oorlogen, trokken onze voorouders weg uit deze streken, op zoek naar vrede, en een plaats waar ze veilig zouden zijn. Ook zij werden niet altijd even hartelijk onthaald op de plaatsen waar ze aankwamen.
Maar helpt deze wetenschap ons niet om te begrijpen dat mensen steeds zullen weglopen van geweld en haat, van oorlog en terreur, op zoek naar een vredige plaats voor hun kinderen?
We moeten ons maatschappijbeeld aanpassen. We evolueren steeds meer en meer naar een multiculturele maatschappij. En dit  hoeven we niet te zien als een bedreiging maar als een verrijking, een kans om te groeien als gemeenschap en als mens.
Angst is zowat de slechtste raadgever die je maar kan bedenken.
Anja Reschke, je bent een vrouw naar mijn hart!!!
©  Myriam

24 gedachten over “A WOMAN I ADMIRE!!!!!

 1. Mooi geschreven! Ik krijg maar een beetje mee van het nieuws bij jullie, maar heb wel begrepen dat de situatie er niet beter op wordt. Volgens mij las ik ook ergens dat het in Duitsland vooral steeds racistischer wordt. Zo jammer dat we blijkbaar weinig leren van het verleden. Hoop dat dit allemaal goed komt en mensen gaan bedenken dat als ze zelfs in zo’n situatie verkeren ze ook onderdak willen in een ander land.

  Liked by 1 persoon

 2. Ik ben het weer hartgrondig met je eens, Myriam, maar daar kopen we allemaal niks voor. Ik kan gewoon niet begrijpen dat teveel mensen zó in hun domheid blijven hangen dat ze zich voor hun racisme niet schamen, maar breeduit prediken dat ZIJ tekort komen, omdat vluchtelingen, kansarmen etc. bevoordeeld zouden worden ten opzichte van HEN, arme, hardwerkende – en vaak in hun eigen beleving ook nog godvruchtige – mensen, die nooit eens krijgen waar ze recht op hebben. Als kleine kinderen die lopen te jammeren wanneer ze menen dat een ander kind bevoorrecht wordt.
  Soms merk ik op een blog die zielige houding op en dat is voor mij dan altijd een reden om – meestal na een paar zinloze discussies – die blogs los te laten. Het enige wat wij bloggers kunnen doen, is wat jij ook met dit blog weer doet: proberen met argumenten en voorbeelden het tij te keren. Helaas is domheid en kortzichtigheid een taaie tegenstander 😦

  Liked by 2 people

   1. Ja, dat bedenken Mariet en ik ook wel eens, maar daar zijn zo veel bijkomende problemen, zoals de taal, de veel te strenge wetgeving met haast discriminerende beperkingen, medische voetangels en klemmen etc. etc., maar het zou alleen al een enorme verbetering zijn wanneer mensen hun arrogante en misplaatste (voor)oordelen zouden afleren en zouden leren hun hart te laten spreken in plaats van hun angst en hun hebzucht. Bewustwording dus – en daar kunnen wij met schrijven misschien een heel klein stukje aan bijdragen.

    Like

 3. Elke dag zien we hetzelfde leed van mensen die wanhopig op de vlucht geslagen zijn op zoek naar een veilig bestaan. Het eerste wat je steeds denkt is wat je zou kunnen doen om deze mensen te helpen.
  Het erge is dat de geluiden van de mensen die zich blijkbaar niet in kunnen leven in het lot van de vluchteling beter gehoord worden dan de vluchtelingen zelf.

  Liked by 1 persoon

 4. Zeg Myriam, ik moet even iets kwijt. Jouw oproep om vredelievend te zijn, daar wil ik evenw at over zeggen: “MEE EENS”. Zo, en daarbij wil ik je bedanken voor je blog! Nu ga ik snel naar Twitter. Verspreiden die boodschap!

  Liked by 1 persoon

 5. Vanavond dacht ik precies hetzelfde. Ik zag Donald Tromp op tv. Wat een ontzettende labbekak is die man. Beweert dat alle Mexicanen dieven zijn en de meeste verdorven exemplaren naar de VS komen. Denkt dat hij heel wat is omdat hij barst van de centen. Ik zou nog niet dood naast hem willen liggen.
  Goed dat je dit onder de aandacht brengt!
  Lieve groet Kakel

  Liked by 1 persoon

 6. Oh ik herken het zo, het kost me soms zoveel moeite om op Facebook niet tegen dit soort reacties in het verweer te gaan… Maar ik bedenk me ook dat het weinig zin heeft bij mensen die op een bericht waarin geschreven wordt over wéér verdronken vluchteling reageren met: ‘Meer, meer, meer!’
  Pffff… Ik raak alweer opgefokt!

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s