The happiness of being chronically ill…

Picture from http://www.louisvandeskelde.biz

‘Langdurig zieken krijgen tot 540 euro per jaar minder’

04/08/15 om 05:18 – Bijgewerkt om 05:17

Langdurig zieken zullen op jaarbasis tussen 240 en 540 euro minder uitkering krijgen door de nieuwe regeling die de regering invoert. Dat heeft De Voorzorg berekend.

Gazet van Antwerpen bericht over die berekening.

Volgens Paul Callewaert, algemeen secretaris van de socialistische mutualiteit, toont dit nog maar eens aan dat vooral de kwetsbaren het gelag van de begroting en de taxshift betalen.

De ziekte-uitkering van 60 procent van het laatste loon wordt nu nog berekend op basis van de laatste maand. Dat zal vanaf 2016 gebeuren op basis van de laatste twaalf maanden. Het effect van een anciënniteitstoeslag, opslag of indexering verdwijnt daardoor grotendeels.

‘Besparingsdrift’

Volgens Callewaert komt dat voor iemand die 2.600 euro bruto verdiende neer op gemiddeld 20 tot 45 euro minder per maand. De regering wil zo 74 miljoen euro besparen. Volgens Callewaert doet de regering in haar besparingsdrift niet alleen de ziekenfondsen, maar ook de patiënten pijn. “Op een keer gaat het ontploffen en dan is het laat om nog in te grijpen”, waarschuwt hij.

Vanmorgen passeerde dit bericht op mijn FaceBook pagina.

Het schoot meteen in het verkeerde keelgat.

Het bericht, niet mijn koffie.

Terwijl ik het artikel op me laat inwerken, en mijn woedegehalte met de minuut voel toenemen, vraag ik me af hoe de heren en dames politici verdere besparingen door durven voeren bij bevolkingsgroepen die nauwelijks iets hebben om een bestaan mee op te bouwen?

Als je het “geluk” hebt om langdurig ziek te zijn (volgens mij beschouwen politici iets dergelijk als een geluk en een voorrecht!!) dan heb je blijkbaar voldoende aan dat geluk alleen om in leven te blijven!!

Huishuur of afbetaling, water, gas, elektriciteit en voeding: levensnoodzakelijk zou je denken, maar ik geef het je te doen met een vervangingsinkomen. Echter, je geluk is zo ontegensprekelijk groot dat je blijgezind elke maand opnieuw de eindjes aan elkaar probeert te knopen. En verder geen gemor.

Heb je daarbij ook nog studerende kinderen, extra kosten om je zwakke gezondheid enigszins op peil te houden, om je huis aan te passen aan je toestand? Dat, mijn beste uitkeringsgerechtigde langdurig zieke, is helemaal en totaal jouw probleem.

Een uitstapje, een nieuw jurkje of schoenen voor de kids? Ach, in jouw gelukkige geval nergens voor nodig toch? Jouw geluk kent geen grenzen want je bent langdurig ziek, je bent gewoon alle dagen thuis en hoeft niet te werken!!!! Weest blij en dankt God op je blote knieën!!!! Dat voorrecht op zich is elke bonus, opslag of weet ik welke geldelijke beloning meer dan waard!!!

Laat ons deze gelukkige zielen nog wat verder uitpersen, ze bieden toch geen meerwaarde in onze maatschappij, ze klagen niet, en als ze klagen is er toch geen kat die naar hen luistert. En nu we toch bezig zijn, laat ons meteen al die bejaarden ook verder uitmelken. Want geef toe, onze welvaart hebben we aan hen te danken, maar nu is hun leven voorbij, en kosten ze alleen nog.

Idee!!! Laat ons alle langdurig zieken en bejaarden een laatste en definitieve inspuiting geven. Hop, weg ermee!!! Denk je in wat een hoeveelheid middelen er op dat moment vrij zou komen? En woonruimte? Wacht eens even, is dit een origineel idee, of was er in de jaren veertig van de vorige eeuw niet iemand die ook zo’n ideeën had? Een groot visionair zegt u?

Ondertussen hoeft er dan helemaal niet meer gediscussieerd te worden over een taxshift en blijft het grootkapitaal buiten schot.

Staat u mij toe dat ik mijn lijf, dat langdurig ziek is geweest, dubbelplooi, niet van het lachen jammer genoeg, maar om de ziel uit mijn lijf te kotsen van frustratie over de maatschappij waarin ik leef.

Had ik iets anders verwacht van een samenleving die vluchtelingen bij duizenden laat verdrinken voor de Italiaanse kusten, en weigert de noodkreet van Italië te horen, Of van de samenleving die het Griekse volk traag maar zeker vermorzelt onder zijn rechtse boots?

Neen dus.

Treurig.

© Myriam

62 gedachten over “The happiness of being chronically ill…

 1. Een heel moeilijk thema, dit.
  Het zou het ‘makkelijkst’ zijn voor mij om je gewoon over de ganse lijn gelijk te geven. Kom ik sympathiek over en is er niks aan de hand…
  Ik zal beginnen met een anekdote. Vier jaar geleden gingen we op reis naar Gambia. We werkten toen met ons tweetjes fulltime, betaalden veel belastingen en sociale bijdragen en vonden dat we dit verzetje hadden verdiend. Of, vanuit een andere visie, we waren beiden gezond en konden het ons permitteren, dus waarom niet?
  Op reis gaan we altijd met zijn tweetjes, maar ’s avonds hebben we graag wat tijd voor onszelf. Niet lang, gewoon wat mediteren,… Zo zat ik buiten op een muurtje voor ons hotel, en een Gambiaan kwam naast me zitten. Het gebruikelijke praatje: who are you? where do you come from? en het ongegeneerde: ‘are you rich?’. Niet schrikken van zo’n vraag in Afrika, daar denken ze dat elke blanke op een berg geld zit. Ik glimlachte, en we raakten aan de praat. “My biggest wish is to emigrate to Belgium…”, zei hij. Allicht zegt hij ‘Frankrijk’ tegen een Fransman en ‘England’ tegen een Engelse toerist. “Why that?” vroeg ik. “Well,…” zo zei hij, “als je in België ziek bent, blijf je inkomen krijgen, je krijgt kindergeld en als je werkloos bent krijg je een uitkering. Zoiets kennen we in Gambia niet. Ziek zijn betekent geen inkomen, werkloos zijn idem. Als iemand ziek wordt, moet hij bij de familie aankloppen voor steun, heeft hij geen familie, dan krepeert hij maar…”
  Er is in Gambia gewoon geen sociaal ‘systeem’ zoals dat bij ons bestaat. Iemand die werkt betaalt ook geen sociale bijdragen. Bij ons bestaat dit wel, met een enorm werklozenleger tot gevolg. Vorige week kwam Kris Peeters naar buiten met de nieuwe werkloosheidcijfers die een pak lager waren dan vorig jaar. ‘De recessie ligt achter ons’ gaf hij als conclusie. ’s Anderendaags stond in de krant dat er nog nooit zoveel langdurig zieken geweest zijn als vandaag. En we weten dat het kiezen voor brugpensioen ook enorm veel strenger is geworden. Nu schiet Maggie De Block in actie om die langdurig zieken te proberen activeren.
  Een feit is dat zowel werklozen als langdurig zieken moeten betaald worden, en dat die inkomsten ergens moeten worden gevonden. Waaruit? Uit bijdragen die werkenden betalen (vooral) aangevuld met sponsoring van de overheid. Die betalingen liggen in België zeer hoog in vergelijking met het buitenland, zowel voor werkloosheidsuitkeringen als voor ziekteuitkeringen. Er moet nodig aan worden gesleuteld, hoe onpopulair ook. Er was een tijd (tien jaar geleden?) dat mensen na dertig jaar gewerkt te hebben nog vijfendertig jaar pensioen trokken (brugpensioen). Is dit logisch? Neen. In Australië is er een systeem waar de wettelijke pensioenleeftijd boven de zeventig ligt. Wie vroeger wil stoppen, OK, die krijgt vanaf zijn zeventig pensioen en moet voordien maar zijn boontjes zelf proberen te redden.
  Langdurig zieken kunnen er toch niet aan doen dat ze niet kunnen deelnemen aan de arbeidsmarkt? OK, behalve misschien die paar uitzonderingen die absoluut de regel niet bevestigen kunnen inderdaad het merendeel van de langdurig zieken hun situatie niet verhelpen. Maar ook die pot is heel beperkt om voor een blijvende maximale uitkering te zorgen. Hier zou een privé- of overheidsverzekering voor een oplossing moeten zorgen. Zoals men vandaag kan pensioensparen ‘voor later’, moet men ook de mensen verplichten tot een verzekering tegen arbeidsongeschiktheid tot een bedrag dat ze zelf minimaal achten om mee te kunnen leven. Heeft iemand genoeg aan vijfhonderd Euro/maand, dan zal hun premie minimaal zijn. Wil men ‘deftig’ kunnen leven met hun uitkering,dan zal die verzekering wat duurder kosten.
  De te verdelen pot is en blijft beperkt, en men kan maar (zoals men dat in West Vlaanderen uitdrukt) ‘zaaien naar de zak’. Iémand moet het altijd betalen, en ik denk dat de werknemers van België (die de zwaarste belastingen ter wereld betalen) niet verder kunnen worden uitgeperst.
  Een zeer moeilijke materie, Myriam. Ik wens het niemand toe met een uitkering te moeten leven, zeker niet mensen die maar al te graag weer aan de slag zouden gaan mochten ze het fysische kunnen, maar ik begrijp ook de regering in deze problematiek. Werklozen moeten méér worden aangepord om aan de slag te gaan (dan heb ik het niet over 60 plussers die al jaren hebben gewerkt), en voor fysisch zwakkere mensen moet een passende job worden gevonden. Dat is volgens mij ook een manier om je meer geïntegreerd te voelen in de maatschappij en minder het gevoel te krijgen ‘profiteur’ te zijn.
  Mocht ik morgen minister worden, ik zou mijn hoofd ook serieus moeten breken over hoe dit aan te pakken zonder mensen te kwetsen of…

  Liked by 1 persoon

  1. Dank je wel Thomas, voor je nuancering van mijn boze blog. Ik kan volgen wat je schrijft. Maar wat mij ontzettend tegen de borst stoot dat is dat in deze regering alles wat enigszins naar grootkapitaal neigt, en dan heb ik het niet over de werkende mens met een modaal inkomen, wordt bevoordeeld. Electrabel, diamantsector, taxshift. Terwijl er verder geperst wordt bij mensen die al niets hebben. Neen, ook de werkende bevolking moet niet nog meer ophoesten, maar de klem zetten op mensen die al niets hebben zal ook de oplossing niet zijn. En die vele jobs die niet ingevuld geraken en waar het leger werklozen in zou tewerkgesteld moeten worden, waar zijn die jobs dan? Dat vraag ik me toch ook af… Fijn dat je zo eerlijk je mening wou delen, aan gewoon meedoen om sympathiek over te komen, hebben we niets hé. En sympathiek blijf je toch wel hoor 😉

   Like

   1. Hewel, dat men begint met strengere controles op vennootschappen, op het voor hen ook afsluiten van achterpoortjes om aan belastingen te ontkomen, op een rem op multinationals die misschien werk verschaffen maar in België veel te weinig (of geen) belastingen betalen. Een reden zit hem ook in de versnippering van ons politiek landschap. Heeft de éne partij een idee, dan is dit taboe voor de andere. de partij van het Gentse Konijn is specialist in veto stellen of desnoods de stekker uittrekken. Bah!
    Dat men snoeit in sommige overdadige overheidspensioenen (mensen van een de rechtbank, militairen,…). Plafonneer die pensioenen tot een maximum (zou 2000 Euro geen goed idee zijn?) in plaats van sommigen nu pensioenen te geven om van te duizelen.
    Ik zou er uren kunnen over doorratelen. Misschien dat ik beter een nieuwe politieke partij opricht ‘De Pannenkoeken’ en mezelf als voorzitter voor het leven benoem. Dan voer ik ook een taks in op het laten van scheten in het openbaar (waarbij ik mezelf vrijstelling geef tot het betalen ervan). Toiletpapier moet worden gerecupereerd en moet wasbaar zijn voor volgend gebruik. Ik voer ook taks in op het aantal voetstappen per dag, die ik zal berekenen aan de hand van de slijtage aan de schoenen. Wie op blote voeten loopt, is vrijgesteld. En mensen die meer dan één miljoen Euro bezitten, moeten per jaar één procent solidariteitsbijdrage betalen. Zullen ze zich geen pijn aan doen. Mensen met een baard (man/vrouw) zullen baardbelasting betalen, en mensen met een yacht betalen vaarbelasting per meter. Chique BMW’s, Mercedessen en aanverwanten zullen meer taks betalen en bedrijfswagens betalen 100 Euro/jaar aan de sociale zekerheid om de tekorten op te vullen. Korte drank kost 10 Euro/meer per fles, en sigaretten verdubbelen in prijs. Champagne wordt 5 Euro/fles goedkoper :).

    Liked by 1 persoon

    1. Ah, jij bent mijn beste vriend hé Thomas 😉 met die champagne goedkoper te maken. 😉
     Maar je zegt daar wat. Idd dat zijn toch al hele mooie voorstellen die echt aarde aan de dijk zouden brengen, en natuurlijk ben ik het er mee eens dat misbruik moet afgestraft worden ook en zeker in de sociale zekerheid!!!

     Like

     1. Misschien is het een goed idee om de tekst van bovenstaande discussie gratis uit te delen aan de mensen waarover Myriam het in dit blog heeft. Dan begrijpen ze precies waar ze hun inkomstenverlies aan te danken hebben en zullen ze uit dankbaarheid vragen of ze nog wat meer gekort mogen worden..

      Liked by 1 persoon

 2. Inderdaad: intriest! Ik kan er ook maar niet bij hoe deze regering blijkbaar geen enkele schaamte kent om de grote inkomens nog meer cadeautjes te geven en de kleine inkomens het gelag te laten betalen. Tja, de natte droom van de VLD zal nu wel zijn uitgekomen, en van de NVA had ik dit sowieso wel verwacht (nu alleen het land nog splitsen en ze kunnen tevreden zijn). En de CD&V, dat zijn in mijn ogen de schoothondjes van die twee andere partijen. Het ergste van al vind ik dat héél veel mensen nu klagen, terwijl ze wel vol overtuiging voor de NVA hebben gestemd… Wisten ze nu echt niet dat dit zou gebeuren?

  Liked by 1 persoon

 3. Mooi geschreven Myriam! Een terechte frustratie! Wat Thomas schrijft begrijp ik ook heel goed. Ik heb jaren gewerkt met (chronische) pijnpatiënten en het is schokkend hoe vaak er in de spreekkamer mensen kwamen die overduidelijk alleen maar een briefje wilden hebben waarop staat dat ze absoluut nooit meer kunnen werken. Overigens heb ik ook het omgekeerde meegemaakt: mensen die juist wél willen werken ondanks een (kleine) beperking, maar de bedrijfsarts of baas hen te lastig vindt waardoor deze mensen totaal ongewild zonder werk en inkomen zitten. De oplossing is niet makkelijk, maar ook niet om eerlijke mensen te gaan korten en alleen maar tegen te gaan werken. Ik zou pleiten voor meer onderzoek naar een manier waarop er beter gescreend en getest kan worden om oneerlijke mensen er tussenuit te vissen 🙂

  Liked by 2 people

 4. Lieve Myriam, wat een – terechte – boosheid spreekt hier uit jouw blog. Het is en blijft een dikke schande van deze tijd dat diegenen die geen economisch nut meer hebben, in steeds toenemende mate worden geschoffeerd met bezuinigingsmaatregelen die niet nodig zouden zijn wanneer bijvoorbeeld het grote geld normaal belastingen zou betalen. Helaas zijn veel werkenden en mensen die een wat ruimer inkomen hebben medeschuldig aan het verder uitmergelen van de kansarmen, omdat zij er geen protest tegen aantekenen, ervan uitgaande dat zij zeker en vast niet en nooit in datzelfde verdomhoekje terecht zullen/kunnen komen. Vieze kapitalistische en egoïstische maatschappij. Bah.

  Liked by 2 people

 5. Ik ken net iemand die ook in zo’n vervelende situatie zit.
  Ze viel uit, omwille van een operatie. We dachten allemaal dat het hooguit een week of 6 zou zijn, maar ondertussen is dit al opgelopen tot 8 maanden (en heeft ze nog steeds “ziekteverlof” tot en met oktober).
  Ze wil zo graag werken, is zelfs sterker geworden dankzij de vele kiné,
  maar ja… de arbeidsgeneesheer verkondigt dat zij enkel terug aan het werk mag,
  als er aangepast werk gevonden wordt.
  Ze mag niet bukken, niet tillen, niet te lang stilzitten…
  Ja welk beroep kan je dan nog doen?
  We worden van de ene kant naar de andere kant geschud tegenwoordig.
  Maar toch blijf ik proberen om toch een gelukkig leven te maken voor mezelf,
  en voor de mensen rondom me, hoe moeilijk het soms ook is.
  Grtjs

  Liked by 1 persoon

 6. zoals Thomas al schrijft, het is geen makkelijke materie. Maar deze regering spaart de grote inkomens en rijken, daar kan niemand omheen. En dat was niet wat ze in hun verkiezingscampagne hadden beloofd. De werkende man is en blijft de dupe!

  Liked by 1 persoon

 7. Ik ga hier tegen mijn eigen winkel spreken, maar ze moeten het geld halen waar het te halen valt,….en trust me er valt genoeg te halen,…..niet bij de zieken, niet bij Jan Modaal,…..

  Liked by 1 persoon

 8. Het vervelende is dat de overheid (ook in Nederland) niet bij machte is de zwakkeren te beschermen en de mensen die eigenlijk liever lui dan moe zijn (daar ken ik er wel een paar van) goed aan te pakken. In plaats daar eens over na te denken gaat men grofmazig te werk. Wel beloont men steeds meer de werkenden (lijkt me prima) maar daarmee zijn de bejaarden en de chronisch zieken nog niet uit de wind. Een goed antwoord is niet makkelijk te geven. Maatwerk: dat zou er moeten komen, maar dat kost qua uitvoering weer veel geld.
  Het is jammer dat in onze beide landen erg rechts gestemd wordt (want oh dat woningbezit en in Belgie oh die beroerde Walloniërs. Een flinke linkse oppositie zal zeker niet alles terugdraaien maar wel meer oog hebben voor de zwakkeren in de samenleving. Dat hoop ik althans. De PvdA in Nederland bedoel ik allang niet meer als ik over links schrijf. Die heeft voor me afgedaan.

  En nu niet allerlei verhalen van die EU norm want die kennen we zo langzamerhand wel 🙂

  Liked by 1 persoon

 9. Het is exact wat Sabine zegt, ik wil heel graag, ondanks mijn chronisch ziek zijn, maar niemand die het hoort, en ondertussen blijf je gekort worden of alles wordt afgewezen om jezelf te kunnen verbeteren en gewoon mee te kunnen doen aan de maatschappij.. pffffffffffffff scheitziek word ik ervan, oh wacht even, ik ben al chronisch ziek met niks op de rekening…

  X

  Liked by 1 persoon

 10. De mensheid is ziek en let alleen maar op zich zelf. We zien niet meer in dat we elkaar nodig hebben. Op enkele zielen na…. wat me opvalt…… die hebben vaak iets van een eigen internetpagina…waar ze dingen over hun leven opzetten. 😉

  Love As Always
  Di Mario

  Liked by 1 persoon

 11. Ik begrijp perfect wat je schrijft. Ik had vanmorgen net hetzelfde gevoel. Zelf ben ik intussen bijna 10 jaar chronisch ziek. Ik had een goedbetaalde job, mijn carrière zat in de lift en mijn toekomst zag er rooskleurig uit. Elke maand ging er een mooi bedrag op mijn spaarboekje ‘voor later’.
  En dan plots, was het gedaan met werken. Eerst wilde ik het niet geloven en ik bleef hopen dat het allemaal zo erg niet zou zijn. IK zou wel genezen.
  Maar jammer genoeg is de wil om te genezen niet genoeg. Tijdens dat decennium van chronisch ziek-zijn heb ik een tijdje halftijds gewerkt bij mijn vorige werkgever. Die kon niet aanvaarden dat één van zijn beste werkkrachten ziek was en vond dat ik in de helft van de tijd evenveel moest doen dan vroeger in een meer dan fulltime baan. Uiteraard was dat onmogelijk en na anderhalf jaar moest ik het opgeven. Mijn werkgever bleef, net als ikzelf, hopen dat het allemaal nog goed zou komen maar na nog eens 4 jaar wachten, werd de knoop doorgehakt en werd ik ontslagen.
  Een groot deel van mijn spaarcenten gingen op aan dure onderzoeken en specialisten.
  De hele tijd ben ik blijven proberen en revalideren.
  Twee jaar geleden kon ik dan terecht bij een VZW die ‘hopeloze gevallen’ helpt om terug aan een job te geraken. Dat ging niet zonder slag of stoot want wie wil nu een zieke in dienst nemen, ook al beweert die zieke dat zij op een halve week enorm veel werk kan verzetten.
  Pas op : ik had geen problemen om werk te vinden, ik werd nog steeds gebeld door headhunters die mij met plezier een goedbetaalde baan wilden geven. Maar fulltime en dat kan ik niet meer aan. Dus koos ik zelf voor een herscholing.
  Ik vond een nieuwe baan in een heel andere sector en mocht aan de slag als GIBO (geïntegreerde individuele beroeps opleiding) oftewel herscholing op de werkvloer zonder bijkomend loon. Na een jaar herscholing kreeg ik onmiddellijk een vast contract van mijn huidige werkgever, ondanks het feit dat ik een herval had waardoor ik meer dan 3 maanden out was. Mijn halftijds contract werd teruggeschroefd naar 3 halve dagen per week. Hiervoor krijg ik een minimumloontje en dit wordt dan aangevuld met een (verminderde) ziekte-uitkering. Dit minimumloon gaat op het einde van de rit zowat integraal terug naar de staatskas in de vorm van belastingen – ik hou net 20 euro per maand over van mijn loon. Mijn spaarcentjes voor later zullen eind van dit jaar opgebruikt zijn.
  Ik ben chronisch ziek, ik werk (uit eigen beweging, niet gedwongen door een controle-arts), ik betaal belastingen en sociale lasten én ik zette geld opzij voor als het minder ging.
  En toch sta ik nu net als zovele anderen met mijn rug tegen de muur en weet ik niet meer waar ik nu nog op kan besparen. Ik ga nooit uit eten, uitstapjes zijn er niet bij (zou ik overigens niet kunnen door mijn ziekte), kleding komt uit de uitverkoop van goedkope ketens net zoals schoenen etc of ik maak het zelf, waar het maar kan bespaar ik op energie en water. Wat kan ik nog doen opdat de maatschappij mij geen profiteur gaat vinden en mij mijn uitkering waardig acht ?
  http://annliesbet.wordpress.com voor diegenen die willen weten hoe het leven als chronisch ziek nu echt is. Geen lachertje maar gelukkig ben ik gezegend met een optimistische instelling.

  Like

 12. Alles is al bijna gezegd, je raakt moeilijke materie aan. Zoals Thomas en Sabine zeggen, er zijn altijd mensen die er écht recht op hebben en anderen die zullen blijven profiteren… Maar dat is in alle sectoren zo. Als er bij een bedrijf bezuinigd moet worden is het ook niet op de toplonen, maar beneden aan de “ladder”. Dat wij een sterke sociale zekerheid hebben maakt het voor buitenlanders ook aantrekkelijk, hebben vorig in de States met verschillende mensen gesproken, de meesten zijn genoodzaakt 2 jobs te hebben om alleen maar medical care te kunnen betalen…
  Dat hier het geld gehaald wordt bij de verkeerde groepen, daar ben ik het gedeeltelijk mee eens, maar de “groten” zullen Altijd! achterpoortjes blijven vinden en zo de dans ontspringen, kijk maar naar de diamantsector bv… Daar durven ze niet aan raken en dat zal altijd een probleem blijven
  😦

  Liked by 1 persoon

 13. Poeh, een moeilijke. Ik zou ook liever hebben dat ze het geld gaan halen bij wie het wel kan missen, en na 3 jaar ziekte staat het water me financieel ook stilaan aan de lippen, maar anderzijds: ik ben VERDOMD dankbaar voor wat ik nog krijg en al die tijd gekregen heb. Dat zou in héél veel landen niet waar zijn, dus ik denk dat we hier nog relatief goed zitten.
  En het zijn natuurlijk de heren en dames politici die het moeten oplossen, maar ik vrees (en zie het ook) dat er ook veel profiteurs zijn die het spaarpotje leegzuigen en het verpesten voor de echte zieken. Haal die er maar eens tussenuit zonder ook de anderen te raken, als regering…Strengere controles is mooi, maar je moet dan als CVS-patiënt (wat ik zelf niet ben, btw) maar eens vallen op een arts die ‘niet gelooft’ in CVS…

  Liked by 1 persoon

 14. Het is te treurig voor woorden. De honing moet altijd gestolen worden uit de dunste boom lijkt wel. Heb je het niet breed? Dan zullen wij je smal houden. Dat is het motto van de overheid welhaast.
  In Nederland is het niet veel beter.
  Mooi verwoord.

  Liked by 1 persoon

 15. Tja, ik heb met interesse het verhaal van Thomas gelezen. Weet je, ondanks alles hebben we het hier (en in België) gewoon nog steeds hartstikke goed. Ik kan niet zo goed tegen dat gemopper eerlijk gezegd. Ga dan in Syrië wonen, denk ik wel ‘ns. Een gemakkelijke dooddoener, ik weet het, maar zo voelt het wel af en toe.
  Ik weet vanuit mijn werk dat er heel veel misbruik gemaakt wordt van regelingen en dat kan natuurlijk ook niet. Dat er dus iets gedaan wordt lijkt me heel terecht en ik ben er van overtuigd, naïef misschien, dat mensen die het echt, echt, echt nodig hebben heus nog wel geholpen worden.

  Liked by 1 persoon

  1. Het is hier zonder twijfel een paradijs ivm andere landen, maar ik vind niet dat we daarom zomaar welgemoed moeten aanvaarden dat er een duidelijke afbreuk is van het prachtige stelsel van sociale zekerheid dat we tot nog toe hadden/hebben maar waarvan de mazen steeds groter worden.

   Like

 16. Iemand zei laatst tegen mij: “Kun jij dan niet meer werken?”
  Ik zei: Nee. Maar ik kan ook geen léuke dingen meer doen.” Alsof een mens voor zijn plezier langdurig ziek is. De vermoeidheid is een loodzwaar blok aan mijn been. Ik begrijp je woede…en je verdriet.
  Lieve groet Kakel

  Liked by 1 persoon

 17. Zoveel reacties… waaruit blijkt dat niets écht zwart/wit is. Argumenten die gebaseerd zijn op “we beseffen niet hoe goed we het hier wel niet hebben” en “we moeten blij zijn met onze sociale zekerheid” zijn dooddoeners. Onze levensstandaard is er gekomen door jarenlang opbouwen en bijschaven van onze samenleving. Dat er in andere werelddelen de levensstandaard minimaal is of niet aanwezig kan niet (altijd) onze verantwoordelijkheid zijn.
  En het voordeel van de politiek is: over 4 of 6 jaar kiezen we toch gewoon opnieuw en worden er weer wel een aantal maatregelen veranderd of teruggedraaid. 🙂

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s