Borderline – 3

Picture from http://www.listovative.com

Lees hier deel 1 en deel 2 van de reeks rond het boek Borderline Times van Dirk De Wachter.

Ik twijfelde of ik er mee door zou gaan, met deze uitgebreide boekbeschrijving. Dirk De Wachter vertelt zeker waardevolle dingen, maar de samenvatting er van maakt misschien dat belangrijke items anders over komen dan hij ze heeft bedoeld.
Sommige bloglezers vinden het interessant, en voer voor discussie. Dus doe ik verder. Anderen die het maar niets vinden, slaan vandaag maar even over hé 😉

In het tweede hoofdstuk heeft De Wachter het over instabiele en intense relaties als signaal van een borderlinemaatschappij.

In de DSM IV vinden we dit terug als volgt:

Een patroon van instabiele en intense intermenselijke relaties gekenmerkt door wisselingen tussen overmatig idealiseren en kleineren.

De Wachter stelt dat we tegenwoordig allemaal instabiele en intense relaties hebben.

We houden van kort en intens, meer dan van lang en saai.

Liederlijk leven, zo stelt hij, is nu de norm geworden? Terwijl dit vroeger beperkt bleef tot een kleine groep kunstenaars en bohémiens is er nu geen verband meer met creatieve getalenteerdheid.

En wat ziet De Wachter als oorzaak van die nieuwe in korte tijd zo sterk veranderde realiteit?

 • De romantische liefde.

Vanaf de 19e eeuw veranderde een relatie van een economische gegevenheid in een verbintenis met liefde als basis. Op zich vindt hij dit een goeie ontwikkeling natuurlijk, maar het maakt de relatie ook broos. Als de liefde wegvalt, wordt de relatie stopgezet.

Anderzijds ziet hij dat seks en relationele trouw worden losgekoppeld en dat passie het sleutelwoord vormt.

 • De wegwerpcultuur.

Er moet steeds meer geproduceerd en geconsumeerd. We moeten mee in de ratrace of we moeten er uit stappen, wat erg moeilijk is.

Het fenomeen breidt zich uit naar relaties. Een partner wordt gezien als een persoon die op een bepaald moment iets bijdraagt aan het eigen leven. Doet ie dat niet meer, of kan ie dat niet langer doen, dan wordt de relatie opgeblazen. Nog steeds volgens De Wachter. Hij waarschuwt voor de gevolgen hiervan op de kinderen, en op de hechtingsproblemen die dit met zich meebrengt.

Verder ziet hij hoe de existentiële leegte die hierdoor ontstaat ook voelbaar is tot in de psychiatrie.

 • Hedonisme.

Het nieuwe gebod binnen onze samenleving is GENIETEN.

Er dient overal en altijd te worden genoten. En dit straalt ook af op onze relaties.

Er wordt niet meer verlangend naar iets uitgekeken. Alles moet er nu direct zijn.

Nog volgens De Wachter: Teveel mensen denken dat ze recht hebben op alles wat ze begeren. Dit in combinatie met een te kleine plek waar we met teveel mensen wonen, en met armoede, werkloosheid, immigratieproblematiek zorgt voor onrust.

Tot zover het boek. Zoals ik ook de vorige keer zei: lezen als je écht wilt weten wat hij voorstaat.  Dit is enkel een kleine bloemlezing en mijn interpretatie.

Ik wil hier graag enkele persoonlijke bedenkingen bij plaatsen. En ik kijk hoopvol uit naar jullie reacties!!!

De link tussen creatieve getalenteerdheid en liederlijkheid is verdwenen. Vraag ik me nu af of het ok is dat er liederlijk geleefd wordt als je kan aantonen dat je creatief en getalenteerd bent? En als je dat niet bent, dat je dan je burgerlijke brave leventje moet verder leven, en dat uitspattingen niet getolereerd worden?

Ik speel even advocaat van de duivel hoor. Do Not Shoot Me!!

Een terugkeer naar een relatie waar economische realiteit aan de grondslag ligt lijkt me geen optie.

Anderzijds is het zo dat de mens nog nooit eerder in de geschiedenis zo lang heeft geleefd. Waar het vroeger eerder een uitzondering was dat mensen zo oud werden, is het nu bijna normaal. Mensen maken in de loop van dat langere leven ook een grotere evolutie door. Enfin, dat ware toch te hopen. Misschien is het in dat licht wel normaal dat relaties stuk gaan? Again, just playing advocaat van de duivel hé.

En een allerlaatste duivelse bedenking 🙂 Teveel mensen denken dat ze recht hebben op alles wat ze begeren!!! Excuseer? Ik denk dat er idd onrust komt door armoede, werkloosheid, immigratie en de confrontatie met de weelde van velen. Het is mijns inziens een kwestie van rechtvaardigheid, eerlijk verdelen. Als dat alles is wat ze begeren (gezonde voeding, een propere en gezonde woning, goed onderwijs) wie zijn wij dan om te zeggen dat teveel mensen denken dat ze recht hebben op alles wat ze begeren? Tuurlijk hebben ze daar recht op!!!

Aan jullie nu. Shoot me, maar niet echt hoor.

© Myriam

16 gedachten over “Borderline – 3

 1. Ik geloof juist dat onze toegenomen welvaart, het internet dat de wereld verbindt en kleiner maakt, de keuzes die je maakt, de overvloed van communicatie en mogelijkheden. Het is als de verboden vrucht in paradijs. Alles moet kunnen. En juist niet. Dat verwart. Van Charlie Hebdo naar Isis. Via de republikeinse stem voor toch altijd dat pistool te kunnen hebben. Van desperate housewives naar Champions League, van roddelpers naar de bijbel of de koran. Van de bedelaar in Bangladesh met Nokia 6210 … Tussen al dat geweld zien wij beelden van vluchtelingen op een boot waarvoor 5000 € is betaald .. En voor de voetballer Ronaldo wordt 120 miljoen € geboden. Tuurlijk wie zonder zonde is werpe de eerste steen, en het treurige is hij wordt nog steeds geworpen. 1 op de drie huwelijken schijnt te stranden, nu ff wat mnder want de economische crisis doet ook voor rede ( lees geld ) kiezen.. Je kent soms relaties die uitelkaar gaan en dan denk je waarom ? ” If that all there is ? ” song Peggy Lee al eens .. De relatie is er tijdens de hopelijk eeuwige verliefdheid 1tje van geven en nemen… En ik denk dat de een 50 jaar terug heel wat meer gedaan word dan nu.. Simpel omdat de keuze gewoon niet daar was. De vershillen en de werelden zijn immens. En iedereen kan er een mening over hebben.
  Toen ik met een Bengaal sprak over het huwelijk zei ik dat een geregeld huwelijk toch niet meer van deze tijd was, en dat de liefde zijn werk moest doen… Toen vroeg hij me fijntjes waarom dan 1 op die 3 huwelijken stranden ? Hij vond het onzin, een geregeld huwelijk daar was goed over nagedacht. Ik zweeg beschaamd want had het antwoord niet.

  Liked by 1 persoon

  1. Dank voor je reactie. Neen, ik heb ook het antwoord niet. Dat is ook wat De Wachter in zijn betoog zegt: de liefde is de basis van onze relaties, maar dat maakt die relaties erg broos. Want als die liefde op is…. Ja, wat dan? We leven idd in bijzonder verwarrende tijden.

   Liked by 1 persoon

 2. Enerzijds is het denk ik een kwestie van realistisch zijn. Wat je niet hebt, kun je niet uitgeven. Voor niets gaat de zon op -en zelfs dat niet meer als je sommige mag geloven- dus zul je er wat voor moeten doen en/of opofferen om te krijgen wat je wilt. Zo ook met relaties; je zult moeten realiseren, dat die verliefde kriebels ‘onderhouden’ moeten worden en dat een relatie teamwork vergt.
  Anderzijds, gearrangeerde (schrijf ik dat zo goed ? , wat een woord!) huwelijken werken denk ik ook niet altijd. En -misschien heel zweverig- is elke relatie toch gearrangeerd (grr, weer dat woord haha) ? Is het niet door de ouders/familie, dan in ieder geval door het lot. Immers toeval bestaat niet 😉

  Liked by 1 persoon

 3. Ik denk dat ik dat boek allang terzijde zou hebben gelegd, tenzij boodschapper Myriam ver bezijden de context aan het bloggen is – hetgeen ik niet geloof. Ik breng mijn relatie liever in de praktijk zonder het in zoveel kleine onderdeeltjes uiteen te moeten gaan nemen. Ben bang dat ik het dan nooit meer goed terug in elkaar weet te zetten 😀
  Liefde is door en door maatwerk, en breng dat voor elke lezer maar eens duidelijk onder woorden. Kennelijk heeft schrijver dat beoogd, waardoor het mij niet kan bekoren.

  Liked by 1 persoon

 4. We weten alles van alles en iedereen. Op de televisie zijn altijd negatieve berichten die het nieuws bepalen en er is veel onvrede en armoede rondom. Onze generatie heeft het beter dan de vorige (en de vorige…) maar of we ook gelukkiger zijn? Om creatief te kunnen zijn, heb je rust in je hoofd nodig en dat is iets wat nog maar weinig mensen hebben vandaag de dag.
  Lieve groet

  Liked by 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s