Borderline – 2

Picture from http://www.lifecoachphil.com

In een vorige blogpost had ik het over het boek van Dirk De Wachter, Borderline Times. En ik beloofde jullie toen wekelijks een blik op een hoofdstuk uit zijn boek.

Here we go!!!

Het eerste hoofdstuk gaat over het eerste criterium in de DSM IV voor wat betreft borderline:

Verwoede pogingen om een vermeende of effectieve verlating te voorkomen.

De Wachter gaat een stapje verder en poneert dat we allemaal verlatingsangst hebben. Dat zou volgens hem verbonden zijn met vijf  kenmerken van onze maatschappij, die tegelijkertijd  uiting zijn van de groeiende eenzaamheid van het menselijke bestaan.

 • De individualisering en de individuele beslissingsvrijheid.

De mens leeft in een continu spanningsveld tussen streven naar individualiteit als hoogste goed (in deze maatschappij), en een blijvende hunkering naar geborgenheid. Dit spanningsveld creëert verlatingsangst.

De Wachter gebruikt als metafoor het beeld van een schip, waar we in géén geval willen afvallen. En wat we niet allemaal doen om op dat schip te kunnen blijven? Als een gek werken, consumeren, genieten, omdat het moet om er bij te horen, om de eenzaamheid niet onder ogen te hoeven zien.

 • De toenemende verstedelijking.

Steeds meer mensen wonen in de stad, waar geen sprake is van een sociaal vangnet zoals dat vroeger wel voorkwam op het platteland. Meer en meer mensen vallen in die steden door de mazen van het net, met als gevolg een vaak gruwelijke eenzaamheid.

 • Het wegvallen van het kerngezin en bij uitbreiding de verwerping van beperkende banden.

Door het makkelijker verbreken van banden creëert men een hechtingsprobleem.dat vooral bij de volgende generaties gevolgen zal hebben. Het snelle en inwisselbare sijpelt door in het relationele.

Stemmen gaan op om te sleutelen aan het concept huwelijk: het maken van bepaalde afspraken, en het op regelmatige basis herbekijken van deze overeenkomst als een betere optie dan het radicaal verbreken van de aangegane verbintenis.

 • De dood van God.

Hoe makkelijk was het: er was het geloof in God, een zingeving voor iedereen, een remedie tegen alle eenzaamheid, want God is er altijd. Nu dat overboord is gegooid, is het veel moeilijker om zin te geven.

 • De dood van consensus, continuïteit en eenheid

Er is input van overal, maar die input is zeer divers, multicultureel en breed. Er is weinig continuïteit

Tot hier Dirk De Wachter aan het woord.

Nu ik 🙂 Dan jij!!!!

Verlatingsangst. Daar kan ik me iets bij voorstellen. Op dat vlak beantwoord ik al aan de criteria van DSM IV voor borderline.

Ik heb het echter niet zo op de verwijzing die De Wachter maakt in zijn boek (pag 23) naar  sociale media en de link met eenzaamheid. Dat het aantal Facebook vrienden niets zegt over je echte vriendschapsrelaties, dat spreekt voor zich. Maar kunnen deze media niet een kans zijn tot contact met mensen waar je vroeger nooit mee in contact zou gekomen zijn. En is dat per definitie minder waard dan een contact met iemand via je werk, hobby… Het is ook hoe je hier mee omgaat. Sta je er voor open om deze contacten authentiek te laten zijn, écht? Is het niet een kans voor mensen die minder goed uit de voeten kunnen, of sociaal wat minder sterk staan?

De kenmerken die hij verder aanhaalt zijn effectief kenmerken van deze maatschappij. We kunnen ze zien als een bedreiging, maar misschien ook als een kans? Het is er nu toch, het gaat zomaar niet terug verdwijnen. Doen we krampachtig alsof het er niet is, alsof alles ok is, zodat we toch maar op de boot blijven zitten. Of springen we van die boot, en bekijken we van op een afstandje de kenmerken van deze maatschappij? Niet met de bedoeling om te verwerpen, maar om te leren kennen, te bekijken hoe dit best kan benaderd worden, door te denken out of the gekende box?

Graag hoor ik van jou hoe jij hier over denkt.

Ik wil hier kort aan toevoegen dat ik dit eerste hoofdstuk dat 28 pagina’s telt, heb samengevat in de korte tekst hierboven. Wil je de werkelijke kijk van De Wachter dan zal je best zijn boek lezen 😉

Myriam

18 gedachten over “Borderline – 2

 1. Die verlatingsangst daar kan ik me iets bij voorstellen…
  Mijn broer klampt zich sinds de dood van onze moeder soms op angstvallige wijze aan mij vast en dat werkt soms benauwend…
  Zelf maakte ik vorig jaar ook iets mee wat toch wat verlatingsangst teweeg gebracht heeft 😦

  Liked by 1 persoon

 2. Heb je een secretaresse ingehuurd om je logjes te schrijven? Hopelijk betaal je ze niet in het zwart, want voordat je het weet staat de fiscus aan je struikgewas 🙂 !
  Mag ik eerlijk mijn gedacht zeggen? Zo’n saai boek zou ik echt links laten liggen. De materie interesseert me niet echt. Met excuses van Thomas Pannenkoek.

  Liked by 1 persoon

  1. Oepsie. Bij het herlezen van die reactie lijkt het anders over te komen dan ik bedoelde. Ik kan me zeer moeilijk concentreren bij zo’n ernstige materie. Ben heel blij dat ik niet met ‘borderline’ en dergelijke toestanden te maken heb en niet moet gaan aankloppen bij psychiaters e.d….

   Liked by 1 persoon

 3. Verlatingsangst, ik ken het niet. Sinds mijn jonge jaren heb ik voor mezelf moeten opkomen, ik weet niet beter dan ergens voor te vechten. Misschien moet je iets hebben voordat je bang bent het te verliezen?
  Lieve groet
  Kakel

  Liked by 1 persoon

 4. Verlating en de angst daar voor zijn niet nieuw. Ik maak me meer zorgen over eenzaamheid. Nu we allemaal zoveel ouder worden neemt eenzaamheid toe. Als de mensen om je heen, soms zelfs je kinderen overleden zijn en je kunt niet meer zo goed uit de voeten dan kun je nog zo sociaal vaardig zijn maar is eenzaamheid je dagelijkse metgezel.
  Ik vraag me af hoe dat straks zal zijn, ik heb geen kinderen.

  Liked by 1 persoon

 5. Ik ben er ondertussen bijna aan gewend dat iets wat voor de meerderheid geldt juist niet voor mij geldt. Ik weet niet of ik last heb van verlatingsangst. Ik snap in theorie hoe het werkt, maar ik kan mij het in de praktijk niet voorstellen. Eenzaamheid vind ik ook zoiets bijzonders. Dat komt door mijn verlangen naar rust en afzondering, dus ook bij eenzaamheid kan ik me geen voorstelling maken, al weet ik met mijn verstand dat eenzaam zijn iets vreselijks moet zijn.

  Like

 6. Verlatingangst heb ik eigenlijk geen last van, denk ik. Anders zou ik niet daar de Duitse bergen zijn verhuisd 😉
  Ben het met je eens over social media. Het is er -hallo 21e eeuw 😉 – je hebt zelf in de hand hoe je er mee omgaat. Ben er heel zorgvuldig in, maar heb al mooie contacten opgedaan via social media 🙂

  Liked by 1 persoon

 7. Je huiswerk ziet er weer gedegen uit, Myriam. Ik vind het onderwerp wel degelijk interessant en lees graag op deze manier met je mee (maar ik had eigenlijk psycholoog moeten/willen worden).
  Ik ben me van verlatingsangst maar nauwelijks bewust, misschien omdat ik idd geen of weinig verlatingsangst heb, misschien ook omdat ik het verdring.
  Of misschien omdat ik veel over het mechanisme heb nagedacht en me kan voorstellen dat er veel mensen vanuit slechte ervaringen aan lijden. Het weerhoudt die mensen dan helaas dikwijls van het ondergaan van nieuwe ervaringen, ervaringen die wel eens heel anders zouden kunnen uitpakken. En dat mag je tragisch noemen 😦 .

  Liked by 1 persoon

 8. – De dag dat je beseft dat je er niet hoeft bij te horen, geeft je misschien het meeste kans om er bij te horen.
  – God, een existentieel begrip, waar je alles aan kan toekennen, van waaruit je alles kan verklaren. Hoe rustgevend moet dat niet zijn, als je daar in gelooft? Helaas geloof ik er niet in 🙂

  Liked by 1 persoon

  1. Mooie gedachte die eerste!!!
   En de tweede, ja, ik geloof er wel ergens in, in die grotere kracht buiten ons. Vroeger toen alles vaststond zal het idd makkelijker geweest zijn…

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s