Peter of De Weg uit de Shit – 6-

Lees hier de vorige delen uit deze op ware feiten gebaseerde reeks.

Picture from http://www.zoom.nl

De kennismaking met de school voor bijzonder onderwijs was voor Peter één van de ervaringen waar hij liever niet meer aan terugdacht.

Met de informatie die hij in de loop van de voorbije weken had verzameld, wist hij dat hij hier niet voor zijn plezier kwam. De enige reden waarom hij werd ingeschreven in deze school was, omdat zijn ouders geloofden op deze manier meer inkomsten te verzamelen via hem. Hoe jong hij ook was, zoveel had hij wel begrepen.

De stekende hoofdpijn en de aan – en afgolvende misselijkheid maakten het hem nog steeds onmogelijk om de situatie helemaal helder te krijgen. En ook, wat zou het opbrengen, het dichtste dat hij ooit bij een redding was, was in het ziekenhuis. En zelfs daar hadden ze niet door dat hij gered moest worden. Neen, redding zat er niet in. Hij zou het helemaal zelf moeten doen.

Het gesprek met de broeder die ook directeur was van de school voor bijzonder onderwijs, verliep rustig, maar niet naar ieders tevredenheid.

Vader was er rotsvast van overtuigd dat bijzonder onderwijs gelijk stond aan een invaliditeitsuitkering. Maar hij kwam van een kale kermis thuis. Peter hoorde de conversatie tussen vader en directeur. Enerzijds vermaakte het hem wel, om te horen hoe vader het onderspit moest delven. Anderzijds wist hij precies wie hier weer het slachtoffer zou worden, hij dus.

Broeder H. beluisterde de vraag om Peter in te schrijven op zijn school, bekeek het attest van het Lager Onderwijs, en besteedde dan enige aandacht aan Peter zelf. Zittend achter zijn mahoniehouten bureau, met achter hem grote portretten van eerdere directeuren, en met zijn vingertoppen tegen elkaar, tuurde hij gedurende enige minuten naar Peter.

Peter zat stil op zijn stoel, wit en ziek.

Hij ziet er ziek uit, sprak broeder H. tenslotte.

Bent u zeker dat alles wel in orde is met hem?

Tuurlijk wel, antwoordde vader nors. Dat jong mankeert altijd wel iets. Waarom denkt u anders dat we hier zouden zijn? Hij is niet in staat om iets aan te pakken op een deftige manier.

Tja, sprak de directeur. Hier brengen we wel verandering in. Wees gerust. Hij leek te genieten bij het vooruitzicht.

We hebben nog wel plaats op school. Er is de tuinbouwrichting, of de houttechniek, die is wat moeilijker misschien. Peter keek snel op. Houttechniek. Dat was iets dat hij nog wel zag zitten. Hij knutselde wel graag, en als hij ergens een stok of plank tegenkwam, ging hij daar telkens mee aan de slag.

Vader had ook gezien hoe hij reageerde. Met een duivelse blik in zijn ogen reageerde hij snel. Houtbewerking neen neen. Dat is veel te gevaarlijk voor deze duts. Met die zaagmachines en weet ik veel. Ik wil niet dat hij nog meer in de problemen geraakt.

Tuinbouwmachines zijn ook niet van de minste mijnheer. Maar als dat uw keuze is. We maken er hier een goeie tuinman van.

En de papieren voor de invaliditeitsuitkering? Kunt u daar voor zorgen?

Neen, neen, antwoordde broeder H. Het is niet omdat uw zoon naar het BUSO gaat, dat hij een invaliditeitsuitkering zal krijgen. Daar bent u toch verkeerd geinformeerd hoor.

Als wij merken dat er werkelijk fysiek of mentaal iets helemaal mis is met hem, dan zullen wij verdere onderzoeken doen, met uw goedkeuring natuurlijk, en dan bestaat de mogelijkheid dat hij voor een gedeelte invalide wordt verklaard. Maar het is niet omdat iemand enkel een beroep kan aanleren, dat die persoon ook invalide is. Neen neen, u bent verkeerd geïnformeerd.

Vaders blik werd donker. Hij staarde broeierig naar Peter. Die kromp in elkaar. Geen houtbewerking, geen invaliditeitsuitkering.

De hel werd steeds warmer.

Myriam

12 gedachten over “Peter of De Weg uit de Shit – 6-

  1. Het is dat ik weet dat Peter uiteindelijk “goed terecht is gekomen” anders had ik er beroerd van geworden. Ik zou die vader best mores willen leren!
    Op naar deel 7 van je verhaal:-)
    lieve groet kakel

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s