DOORNIK IS NOT THE PLACE TO BE.

Op dringende vraag van Morgaine van Morgaines Passion 😉 heeft Dirk heel wat foto’s gemaakt, waaruit ik dan weer een kleine selectie heb gemaakt.

Scroll even door de regenachtige foto’s en lees dan hieronder verder voor mijn eigenzinnige, door het weer gekleurde kijk op Doornik of Tournai.

IMG_6798
Eglise Saint Quentin sur La Grand Place de Tournai
IMG_6725
Portaal van de Eglise Saint Quentin.
IMG_6726
Detail van het portaal van de Eglise Saint Quentin
IMG_6727
Interieur van Eglise Saint Quentin
IMG_6742
Eglise Saint Quentin
IMG_6744

Het Belfort, gesloten op maandag.
IMG_6722
La Grand Place met de vaandels van de verschillende gildes
IMG_6745
Behoorlijk oncomfortabel zitten zo op die paal op de Grand Place….
IMG_6747
De Lakenhal op de Grand Place
IMG_6751
La Grand Place met extra watervertier, niet echt nodig gisteren…
IMG_6760

Het Belfort is toch wel bijzonder knap.
IMG_6755
Zo zou de kathedraal er uit moeten zien…..
IMG_6763
Zo ook….
IMG_6721
Maar hij ziet er momenteel zo uit…..
IMG_6771
Dit prachtige dakje is al volledig gerestaureerd. Lijkt op de daken van het Hospice de Beaune…
IMG_6773
Alleen is het overgrote deel nog niet gerestaureerd….
IMG_6774
Langs de westelijke ingang raak je toch de kathedraal binnen.
IMG_6779
Toch een prachtig glasraam al te zien 
IMG_6789
Een pittoresk doorgangetje naast de kathedraal
IMG_6795

Zo zie je het ook eens van een andere kant, Belfort en Kathedraal
IMG_6792
Het museum voor schone kunsten, ondergebracht in een gebouw van Victor Horta. De collectie was tijdelijk gratis te bezoeken… Wij weten ondertussen waarom….
IMG_6797
En het Belfort om mee af te ronden.

Een daguitstapje naar Doornik. Seems like a plan.

Nog nooit geweest in Doornik, één van de oudste steden van ons land na Tongeren en Aarlen. Daar moet toch héél wat te beleven vallen voor twee door geschiedenis en cultuur gebeten mensjes als wij.

Zonder enig probleem rijden we Doornik binnen en parkeren de wagen in de ondergrondse parking van het centrum. Het weer werkt niet mee: het is niet koud, maar wel donker, en het miezert onophoudelijk.

Het eerste wat me opvalt is de geur die hier overal hangt. Ik dacht even dat het aan mij gelegen was, maar mijn reisgezel ruikt het ook. Een onaangename (katte?) pisgeur? Die over de hele stad hangt, hier wat meer, daar wat minder. Bah.

We komen aan op de Grand Place. Onmiddellijk links zien we een eerste kerk: Eglise Saint Quentin. Wij zijn dol op kerken, ten minste om ze vanuit toeristisch oogpunt aan een onderzoek te onderwerpen. De andere kerkelijke activiteiten heb ik enige jaren geleden afgezworen.

Het is een sfeervolle kerk, die Saint Quentin. Op mijn ronde er door heen, ontmoet ik een jonge man op een kerkbank, die mij vriendelijk toeknikt, terwijl hij een spuit klaarmaakt. Ik hoop even dat hij een diabetespatient is die zijn insuline gaat plaatsen, maar ik vrees er voor. Lieve deugd, dat heb ik nog niet eerder meegemaakt. Wat ziet die jongen er verloren uit. Heartbreaking. Maar hem helpen kan ik niet vrees ik.

Met deze vreemde ervaring op mijn netvlies gebrand, verlaten we de kerk. En dan valt mij op hoeveel daklozen en zwervers hier rondhangen. De marginaliteit is écht niet ver weg. Veel jonge mensen die niet weten van welk hout pijlen gemaakt.

We stappen verder over de Grand place. Iets dat ik toch wil meegeven aan de burgemeester en de schepenen van deze stad; Maak uw mooiste plein autovrij!!!! Wat een merde, al die geparkeerde auto’s, die rondtoerende wagens. Weg er mee.

De op het eerste zicht opgepoetste lakenhallen, de vaandels van de verschillende gildes, de fonteinen die aanspringen als je dichterbij komt. De wil is er om er iets moois van te maken. Maar de weg is nog lang….

Daar staat het Belfort in al zijn glorie te prijken. Helemaal gerestaureerd, maar…. gesloten op maandag. En wat waren we gisteren? Juist ja, maandag.

De kathedraal Notre Dame ligt er vlak achter. Wat een schitterende kathedraal!!! Enfin, dat denken we toch. Neen, dat zien we ook wel. Alleen wordt hij zodanig grondig gerestaureerd dat er nauwelijks iets mee te pikken is van zijn grandeur. Even vrezen we dat we hem niet langs de binnenkant kunnen zien. Maar die vrees blijkt ongegrond te zijn. Al is alles zo danig afgeschermd dat je inderdaad nauwelijks iets ziet. Wel kunnen we voor 2,50 € per persoon de schatkamer gaan bezoeken. Ja, die deugnieten van kerkleiders. Wat hadden ze hun zaakjes goed voor elkaar!!!! Mooie dingen te zien, dat wel.

Eens de kathedraal uit besluiten we iets te drinken op de Grand Place. Er is veel aanbod, maar neem me niet kwalijk, het ligt vaak een beetje op de rand van de marginaliteit. Zegt deze verwende Gentenaar.

We streken neer in Le Beffroi. Ach, het was best OK.

Daarna bracht onze tocht ons naar het museum van Schone Kunsten. Daar had ik me echt op verheugd, want ze zouden daar één van de belangrijkste collecties Impressionistische kunst hebben in Belgie. Het museum is ondergebracht  in een gebouw dat werd ontworpen door Victor Horta. Mooi gebouw wel. De collectie is tot ergens in augustus gratis en voor niets te bezoeken. Er is dan ook weinig te zien van een collectie. Eerlijk, als dat de belangrijkste collectie impressionistische kunst is? Hallo. Nu, waarschijnlijk waren een heel aantal doeken op reis, of werden ze gerestaureerd. Ik heb enkele belangrijke werken gezien, oa één van Pieter Breughel, van Ensor, een piepkleine Rubens, Seurat,  een Manet, een Monet die ik nog nooit had gezien. Maar al bij al was ik behoorlijk teleurgesteld.

Om een lang verhaal korter te maken: voor je gaat, pols dan even of de kathedraal al verder geevolueerd is, of het museum terug in ere hersteld is, en of het aangenaam weer zal zijn.

Myriam

35 gedachten over “DOORNIK IS NOT THE PLACE TO BE.

 1. Maar ook wel alle pech bij elkaar. Ik was zo benieuwd naar Doornik, dat ik ondanks de titel verwachtingsvol aan je stukje begon. In Doornik werd immers de schat van de Frankische koning Childerik gevonden in 1653. Is daar nog iets van te zien in het museum bijvoorbeeld?

  Liked by 1 persoon

  1. We hebben de kerkschatten gezien, misschien waren er daar stukken bij van Childerik? Maar niet genoteerd gezien. Ook in het museum werd er niet naar verwezen… Maar het was echt wel half ontmanteld hoor dat museum

   Liked by 1 persoon

 2. Ik keek naar de foto’s en vroeg me af wat er nou zo mis was met Doornik…. Maar na het lezen van je verslag begrijp ik het. Jammer!
  Wij hebben zo’n zelfde herinnering aan Luik. Van zichzelf al een grauwe stad en er dan ook nog met naargeestig weer naartoe gaan, bleek geen goede zet.
  Lieve groet

  Liked by 1 persoon

 3. Wat een dag zeg… Echt balen als zo een bezoek teleurstellend is. Het is ook mega belangrijk dat alles er gewoon goed uitziet (en goed ruikt) in plaats van overal opbrekingen en restauraties. Hier in Bogotá wordt nu een straat helemaal gerestaureert die midden in het oude centrum ligt, waardoor er van die lelijke groene doeken midden op het oude plein voor de mooie oude kerk staan die dus niet echt mooi staan op de foto. Ik ken het zonder al die doeken, maar de bezoekers helaas niet, wat niet een goede indruk geeft. En de regen maakte het voor jou ook niet echt beter natuurlijk 😦 Misschien nog eens terug met de kerst, als er overal lichtjes hangen en hopelijk dan alle restauraties klaar zijn 🙂 Of was dit zo’n ‘eens maar nooit weer’ ervaring 😉

  Liked by 1 persoon

 4. Doornik is zo’n stad waarvan geen enkele Vlaming zal denken van ‘daar ga ik nu eens naartoe’. Van gehoord, ja, dat wel, maar er heen gaan? Toch heb je mooie beelden gescheten, euh, geschoten. Misschien toch eens de moeite om langs te gaan als we eens in de buurt zijn. Maar wanneer?

  Liked by 1 persoon

   1. Ik ben er vorige winter ook eens kort geweest, behalve dat die kathedraal in de steigers stond wist ik al niet meer wat daar nog te zien was. Zelfde weer, zelfde sfeer gewaar geworden, niet voor herhaling vatbaar !

    Liked by 1 persoon

 5. Euh, tiens is er nog een ander Doornik dan? Wij gingen er naar toe op doortocht naar Charleroi en spendeerden er enkele aangename uren. Het weer was iets beter, misschien de rare geur door de regen? Wij roken niks raars. We zijn ook in de kathedraal geweest en zagen alleen maar brave werkmensen, geen spuiten. Het drankje op de Grand Place was goedkoop, maar inderdaad, er zat wel wat marginaal volk. Maar onze favoriet in Doornik was een fantastisch lekker Italiaans restaurantje, La strada de mauro: http://www.lastradadamauro.be/default.cfm?&source=carte&langue=fr&show=carte
  Als je nog eens gaat, zeker passeren!!

  Liked by 1 persoon

   1. Ik ga ook maar even aanvullen. Vorig jaar op een zonnige namiddag met een vriendin iets gaan eten in een piepklein maar fijn restootje, net over de brug als ik me goed herinner. Daarna even kort rondgewandeld… en de globale impressie was niet slecht, maar dat er heel wat beter kan is zeker, en marginaliteit… ja, absoluut. Maar inderdaad, het meest frappante was “le grand place” met zijn waterpartij maar toeterende en voorbij razende auto’s. Dat was zo storend dat ik niet overweeg ooit nog iets te gaan drinken op le grand place. Maar kijk, zo zag Kortrijk zijn Grote Markt er in mijn jeugd ook uit. Nu mag althans op een stuk geen auto meer passeren.
    Nee, Doornik zou ik niet direct nog eens bezoeken.

    Liked by 1 persoon

 6. Mooie foto’s 🙂
  Wat je zegt over die marginaliteit, daar kijk ik écht niet van op. Daar is ook heel wat werkloosheid en nu dat mensen ook op TGV snelheid hun recht op uitkeringen verliezen, moet het dan nog verbazen dat mensen niet meer weten van welk hout pijlen maken?
  We zien die ellende vaak niet omdat we nog in treffelijke steden wonen of in regio’s wonen waar we veel mogelijkheid hebben om interimwerk te doen, maar da’s niet overal zo.

  Liked by 1 persoon

 7. Wou zelf ook al een keertje naar Doornik maar las over de restauraties en heb mijn bezoekje dan maar uitgesteld. Jammer want ik denk dat er wel wat cultureel aanbod is. De foto’s en je verslag schetsen mooi de huidige toestand. En dat met Mons 2015 in de buurt… echt jammer.

  Liked by 1 persoon

 8. Oh lieve Myriam, ik lig in een deuk hiero van het lachen om jouw stuk, dit schetst een totaal ander beeld dan ik van GerdaYD altijd mee krijg als ze in Doornik is, en ze is nog niet zolang geleden met een studie reis er weer geweest…. Maar ze brengt ons meer history dan ook en prachtige detailfoto’s etc, en vertelt eigenlijk niet over geuren of terassen en auto’s, alles is dus puur perspectief, hahahaha

  Maar prachtige foto’s ook! Ik las ook al ergens hier, dat er misschien een tweede Doornik is, maar ik herken de église 😉 Dus het is echt hetzelfde en misschien zat je er precies op de foute dag inderdaad….

  http://gerdayd.blogspot.be/2015/06/doornik-bis.html ze heeft er meerder blogs over, maar ze heeft geen zoekfunctie merk ik nu 😉

  X

  Liked by 1 persoon

 9. Doornik is goed gekend terrein voor mij, ik ben er jaren langs gereden om er in een nabijgelegen oude steengroeve te gaan duiken. Erg speciaal vind ik de stad evenmin, al is zoals gezegd de kathedraal wel het bezoeken waard. Net als jou bezoek ik kerken ook enkel maar om het interieur te gaan bewonderen (of niet… 😉 )

  Liked by 1 persoon

 10. Soms zit alles tegen en en verwachtte je er veel meer van..en daar steekt de ontgoocheling de kop op maar het niet altijd rozengeur en maneschijn en de mensen zelf hebben het er heel moeilijk en dat drukt ook zijn stempel op de omgeving.Je fotograaf heeft er toch mooie interessante foto’s genomen

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s