JOBROTATION.

Jambon ‘overweegt om politie op festivals gedeeltelijk te vervangen door postbodes’

Knack 06/07/15 om 05:53 – Bijgewerkt om 05:53

Jambon 'overweegt om politie op festivals gedeeltelijk te vervangen door postbodes'

Met deze misleidende titel pakt Knack vandaag uit. Wanneer je verder leest, gaat het erom dat de heer Jambon meer politietaken wil doorgeven aan andere diensten, zodat de politie zich louter met zijn kerntaken kan bezighouden. Als voorbeelden werden aangehaald: de bewaking op festivals overlaten aan bewakingsfirma’s en vrijwilligers (Ik dacht dat dit al zo georganiseerd was?) en de postbodes opzadelen met de taak om verloren portefeuilles terug te brengen bij de rechtmatige eigenaar. (Nog iets dat ik niet wist. Brengt de politie écht je verloren portefeuille terug thuis? Ik dacht dat je er zelf om kon op het bureau!!!)

De titel is dus veel spectaculairder dan de rest van het artikel, maar het kwaad was al geschied. In mijn hoofd zag ik postbodes als bewakingsagent rondlopen op festivals, terwijl politieagenten verstopt in bosjes rond een appartementsgebouw een mogelijke terrorist proberen uit te roken.

En eens een idee in mijn hoofd heeft wortel geschoten….

Ik dacht bij mezelf. De minister heeft een prachtig idee gelanceerd!!! Jobrotatie. Ik weet niet of dit nu nog in is op bedrijfsorganisatorisch niveau. Toen ik een tweetal jaren geleden actief was in de sociale sector werd er wel eens een ballonnetje opgelaten in die richting.

Postbodes met in hun tas verloren portefeuilles. Misschien ook sleutelbossen? Paraplus? Handschoenen en sjaals? Hier en daar een verdwaalde laptop of GSM? Een hond die de weg kwijt is? De mogelijkheden zijn bijna onuitputtelijk. Ware het niet dat de postbodes nog niet zoooooo lang geleden steen en been klaagden dat de werkdruk te hoog was. Of zou dat ondertussen helemaal achterhaald zijn.

Mag ik mijn fantasie verder de vrije loop laten?

Vuilnisophalers kunnen, terwijl zij hun ronde maken, best de meterstanden van water, gas en elektriciteit opnemen. Dat kan in één moeite door. Hoef je ook het vuilnis niet meer buiten te zetten, want op hun weg terug naar buiten doen zij dat wel voor je. Mooi, of waren zij ook wat overvraagd?

Vrachtwagenchauffeurs als treinmachinist, verpleegkundigen bij de brandweer (want zij zijn het gewoon om brandjes te blussen 🙂 ) leerkrachten als animator….. Vul zelf maar aan.

Het pijnlijke van de zaak is, dat noch de politieagenten, noch de postbodes, noch de vuilnisophalers, noch de meteropnemers, noch de vrachtwagenchauffeurs, noch de treinmachinisten, noch de verpleegkundigen, noch de brandweermannen, noch de leerkrachten, noch de animatoren tijd over hebben. Integendeel, het werk moet met steeds minder mensen gebeuren, in steeds minder tijd.

Verschuiven van een taak van één beroepencategorie (politieagent) naar een even zwaar belaste andere beroepencategorie (postbode), is een beetje als de belastingen pas het volgend jaar terugbetalen, omdat je begroting dan beter in evenwicht schijnt te zijn. Het is een trucje, een stukje voor-de-gek-houderij, waar uiteindelijk niemand mee gebaat is.

Dit gezegd zijnde 🙂

Myriam

32 gedachten over “JOBROTATION.

 1. Ik heb drie keer je woord job-rotatie moeten lezen voordat ik de klemtoon goed legde:) Wat een muts ben ik soms:) of zou het aan het warme weer liggen.. in ieder geval: ja maakt een goed punt hier. En het zou zomaar kunnen dat jullie overheid zo een discussie aan wil zwengelen…… of is Jambon geen overheid maar een Bonsbon…

  Liked by 1 persoon

 2. Ja die titel is inderdaad wel bijzonder misleidend. Volgens mij is het juist een veel beter idee om meer werkgelegenheid te creeëren door meer dingen door verschillende mensen te laten doen. Alleen is er vast niemand die daar voor gaat betalen 😉

  Liked by 1 persoon

  1. Neen dat denk ik ook niet. Ze besparen en besparen maar, en mensen moeten harder en langer werken, en meer mensen moeten aan het werk, maar werkgelegenheid en werkbaar werk creëren, daar zijn ze minder mee bezig.

   Liked by 1 persoon

 3. Weer typisch N-VA, paniek zaaien. Daarbij een postbode mag wettelijk het werk of de taken (of hoe men het kind noemen wil) zomaar niet doen, doet een postbode dat wel dan staat dit gelijk met impersonatie van ambts-persoon, wat bij wet strafbaar is. Als men dat al zou willen doen, zou men niet alleen de wet op impersonatie + de wet wapendracht + bevoegdheden (en loon) van postbode moeten kunnen aanpassen…

  Liked by 1 persoon

  1. Ja, zo goed ben ik niet op de hoogte 🙂 Maar de titel was misleidend hé. Het leek alsof Jambon postbodes het werk van politieagenten wou laten doen op festivals, maar het was eigenlijk het rondbrengen van verloren portefeuilles. Maar goed. Het blijft een rare kronkel vind ik ook.

   Liked by 1 persoon

 4. Godsamme (mag dat hier?). Weet je hoe lang ik over dat woord jobrotation heb gedaan? Ik was van de wijs door het woord Jambon. Wat een naam blijkt te zijn. Ik als Nederlander weet nog net dat dit ham betekent (tenminste, dat hoop ik en anders neem het mij niet kwalijk, ik heb maar één jaar Frans gehad). Jambon. Zjambon. Gevolg was dat ik jobrotation ook op zijn Frans ging benaderen. Zjop-ro-ta-zjon. Met de klemtoon op zjon. Zjobrotazjion. Oftewel djoproteesjun.

  Liked by 2 people

  1. Hahahahahahaha, ik kom niet meer bij. Dits is zo schitterend. Jambon is ham en is een man, die ik niet leuk vind 🙂 Jobrotation, is jargon in management land, of dat was het toch toen ik daar wel eens rondwandelde 😉 Kan je aub een blogpost schrijven met de woorden die je hierboven fonetisch schreef? 🙂 xx

   Liked by 1 persoon

 5. Eén van mijn blogvolgers maakte me attent op dit artikel van enige tijd geleden. En neen, ik had het niet gelezen voor ik mijn blogpost schreef….
  Postbodes moeten eenzame bejaarden opsporen
  De Standaard 27/01/2014 om 11:41 door jns | Bron: BELGA

  De postbodes in Oostende krijgen de taak mee om sociaal isolement en noodsituaties op te sporen bij 80-plussers. Het project is een samenwerking tussen bpost en Sociaal Huis Oostende. In de kuststad loopt een eerste proefproject, maar in de toekomst kunnen meer steden en gemeenten volgen.

  Oostende telt op dit moment 6.000 tachtigplussers. Omdat Sociaal Huis beseft dat die doelgroep vaak hulpbehoevend of sociaal geïsoleerd is, is er een samenwerking uitgewerkt met de bpost. Volgens Sociaal Huis is het operationeel, logistiek en financieel onmogelijk om iedereen via intensief maatschappelijk werk te bezoeken, en daarom wordt beroep gedaan op postbodes die vaak al frequent contact hebben met de doelgroep.

  ‘Postbodes stralen vertrouwen uit’

  ‘De postbodes zijn bekend en stralen vertrouwen uit’, klinkt het. Ze gaan langs bij de senioren en gaan een enquête uitvoeren die dient als een eerste preventieve screening. Als uit hun verslag blijkt dat de senior hulp of informatie nodig heeft, gaat een maatschappelijk werker langs.

  ‘De eerste bevindingen zijn positief, zowel voor 80-plussers als voor de postbodes’, klinkt het. ‘De postbodes kregen een opleiding mee, al is het niet de bedoeling dat ze de taak van een sociaal werker overnemen. Er is hierover ook overleg geweest met de sociale partners. Een huisbezoek neemt 5 à 10 minuten in beslag, en dat wordt meegenomen in de Geo-routes van de postbode’, legt Kathleen Van Beveren van bpost uit.

  Diversificatie in diensten

  Nu het volume bij de post daalt, wil bpost zorgen voor een diversificatie in de diensten. ‘Zo is er ook een project om waterstandmeters op te nemen op plaats waar overheden weinig komen. Voor dit proefproject is er ook al interesse bij andere steden en gemeenten, ook in Brussel en Wallonië’, zegt Van Beveren.

  Het proefproject in Oostende start in het Westerkwartier. Postbodes bellen er aan op 840 adressen. Eind februari zouden de eerste analyses klaar moeten zijn en zal Oostende oordelen of het project wordt voortgezet in de hele stad.

  Like

 6. In het bedrijf waar mijn man werkt, hebben ze graag dat op management niveau de heren en dames om de 3 a 4 jaar wisselen van functie. Ik vind dat een goede zaak en tegelijk ook spannend…waar gaat mijn manneke over een jaar of 2 heen (en moet ik misschien dan ook weer mee naar toe?) 😉

  Liked by 1 persoon

 7. Eigenlijk is het nog van de zotte dat mensen een opleiding moeten volgen om een bepaald beroep te mogen uitoefenen. Iedereen kan gewoon alles zelf doen, of terecht bij de buurvrouw of de vuilnisman. Waarom niet? Kost minder, levert meer voldoening op voor de beambte (want meer afwisseling) en de staat kan op zijn lauweren gaan rusten, Kunnen de ministers eindelijk ook eens een bonus krijgen van al dat uitgespaarde belastinggeld. Goed stuk Myriam!

  Liked by 1 persoon

  1. Wie is deze someone? Er zijn verschillende someones op mijn blog. Als je het vervelend vindt om je naam achter te laten, kunnen de initialen toch een hint zijn voor mij. Alvast bedankt.

   Like

 8. Gas en elektriciteit komen ze bij ons miet meer opmeten, wij hebben slimme meters en via, om de twee à drie huizen, tappen ze met medewerking van de internetprovider je standen op. Vraag me geen technische uitleg 😀 maar het werkt en is correct (tot nu toe). Wat een titel hé, dat is wat ze noemen van een mug een olifant maken. En die mannen van de bewakingsfirma’s die mogen ze in één zak steken en eens goed mee schudden.Daar kan ik boeken over schrijven!
  Laatst was er een reportage in Telefacts over verloren portefeuilles. Die brengen de postbodes niet thuis hoor en je moet al veel geluk hebben als je ze gaat ophalen dat ze ze nog terug vinden. In 4 op de 10 gevallen is de burgemeester moeten tussen komen vooraleer ze terecht was! En dat is dan voor TV, heb hemzelf maar eens voor.
  De vuilnisophalers zouden wel eens voor hun job kunnen vrezen want ze gaan in A’pen dacht ik binnenkort vuilcontainers onder de grond steken en iedereen moet zijn eigen vuil ernaartoe brengen. Kan je zelf niet meer gaan, dan moet je het maar aan een buur vragen. Zie je het al met je verbeelding?
  Je weet toch dat de ministers op hun 52 met pensioen mogen? Dan kunnen zij toch taken overnemen als Chinese vrijwilliger, fysiek zijn ze niet uitgeput (of het is van het bourgondisch leven), moe gewerkt ook niet en veel te jong om met pensioen te gaan. Eens iets anders dan jobkes in de raad van bestuur van bedrijven.
  Misschien kan Jambon, met zo’n naam toch, de mensen in daklozenhuizen eten gaan geven, De Wever gratis gids in A’pen, Maggie De Block verpleging, …
  Oei je hebt me geïnspireerd vrees ik.

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s