Be strong!!!

If you know someone who’s depressed, please never ask them why. Depression isn’t a straight forward response to a bad situation. Depression just is, like the weather. Try to understand the blackness, lethargy, hopelessness, and loneliness they’re going through. Be there for them when they come through the other side. It’s hard to be a friend to someone who’s depressed, but it is one of the kindest, noblest and best things you will ever do.
-Stephen Fry-

Picture from http://www.tripapparel.com

Zelf mag ik niet klagen. In mijn omgeving heb ik vooral héél véél begripvolle mensen. Ze hebben me nooit gezegd dat ik sterk moet zijn, dat ik toch alles heb om gelukkig te zijn, dat ik me niet moet aanstellen…Het gebeurde wel eens, maar niet vaak, daar ben ik blij om.

Want dat is véél waard, héél véél. Als je in een depressie of een diepe burn-out zit heb je niemand nodig die het er extra inwrijft door te suggereren dat je toch maar een mietje bent omdat je je leven niet aan kunt. Dat je echt wel een loser moet zijn om zelfs de gewoonste dingen niet te kunnen realiseren.

Mensen die je een schuldgevoel aanpraten omdat je inderdaad alles hebt om gelukkig te zijn, maar er toch niet in slaagt om je leven op de geluksrails te zetten. Terwijl je héél goed in staat bent om die schuldgevoelens zélf op te roepen en te voeden.

Enkele weken geleden pleegde iemand in onze straat zelfmoord. Ik kende de man niet, maar ik voel de diepte van zijn wanhoop, hoe ontzettend groot die moet geweest zijn, om de stap te zetten, alles voor te bereiden, in een onbewaakt moment het touw rond zijn nek te leggen en van de stoel te stappen. Op zoek naar rust in zijn hoofd. Zo diep moet die wanhoop zijn dat de stem in zijn hoofd elke vorm van redelijkheid overschreeuwde. Wat met de achterblijvers, wat met alles wat hij had, wat met de vreugde in het leven? Doof voor redelijkheid en in de onmogelijkheid om licht en zon en warmte te ervaren.

Als je er geweest bent, in die donkere diepte, dan begrijp je het.

En je hart huilt voor de wanhoop van die man, voor het onmetelijke verdriet van de achterblijvers.

Voor wat nog had kunnen zijn, en nu nooit meer zal komen.

Eén ding vraag ik me nooit af: wat heeft die man bezield? Hij had toch alles om gelukkig te zijn?

Voor de mensen die het zich toch afvragen: hoop en bid dat je zelf nooit in dat paar schoenen staat van iemand die depressief is, of zwaar burn-out. Hoop en bid dat je het nooit ten volle zult begrijpen, want dat zou betekenen dat je er zelf ook bent geweest. En vraag nooit meer hoe het toch mogelijk is dat je depressief kunt zijn, terwijl je toch alles hebt.

Please, doe me dat plezier.

Myriam

70 gedachten over “Be strong!!!

 1. Ontzettend sterk geschreven! Zo jammer dat het onbegrip van anderen er soms voor kan zorgen dat jouw depressie erger wordt. Mensen zouden ook geen uitspraken mogen doen over dat wat ze niet begrijpen!

  Liked by 1 persoon

  1. Neen, dat is waar. Daarom moeten we het met zijn allen blijven verkondigen. Ik ben gelukkig uit de depressie en de burn-out nu. Maar ik herinner me levendig hoe het voelt. En bewustmaking is zooooo belangrijk. Bedankt voor je lieve reactie Roos.

   Liked by 1 persoon

    1. Ja, maar ik weet ook dat het altijd op de loer ligt. Eénmaal zoiets doorgemaakt, ben je er blijkbaar gevoeliger voor, dus ik geniet van elke dag zoveel ik kan, en hoop dat die zwarte duivel ver ver weg blijft.

     Liked by 1 persoon

 2. Omdat ik er zelf heel diep ingezeten heb, is dit hele stuk zo waar. Niemand hoeft het je te vertellen of nog eens in te wrijven.

  Ik denk aan de man die de stap heeft durven zetten, zo denk IK, want uiteindelijk, dorst ik het niet toen… Ik hoop dat hij nu alle rust vind die hij zocht.

  X

  Liked by 1 persoon

   1. Ja nou, 1x bijna gelukt ooit… ik heb werkelijk met spoed in ziekenhuis gelegen om mijn maag leeg te pompen, afscheidsbrieven lagen in de kast… en vandaag, ben ik heel blij!!!! Dat ik er nog ben, en hoe ik deze ommekeer voor elkaar heb gekregen? Zonder medische hulp als psychiaters en zo? Is mij nog een een vraag, niet helemaal, maar goed, niet iedereen heeft het geluk dat ik heb als in een beste vriend die op het juiste moment in je leven stapt. ❤

    Liked by 1 persoon

 3. Allemaal zo waar wat je schrijft. Daarom vind ik getuigenissen van mensen zoals Selah Sue ook zo waardevol. Ook zij heeft ogenschijnlijk zoveel om gelukkig mee te zijn, maar toch heeft ze het heel erg moeilijk gehad. Ik vind het zo geweldig dat zij hier openlijk over praat. En dat is nodig, want spijtig genoeg berust er nog steeds bij heel veel mensen een taboe op depressie of andere psychische problemen.

  Liked by 1 persoon

 4. Ik ben er geweest, in die donkere diepte. Het moment dat je beseft dat je op de bodem van de put zit, kan je ommekeer zijn. Maar dat is geen zekerheid…
  Weet je waar ik ook zo moe van werd? Van mijn zegeningen tellen.
  Mooi blog!

  Liked by 1 persoon

 5. Het blijft een huizenhoog taboe! Mijn collega zat in een burn-out, kwam eigenlijk veel te vroeg weer werken en heeft nu zijn ontslag gekregen. Ik wou hem zoveel mogelijk steunen, maar het heeft niet mogen baten. Ik ben er zelf niet goed van…

  Liked by 1 persoon

 6. De eerste keer dat ik iemand dát vraag moet nog komen… maar zal nooit komen. Ik hou het liever bij een luisterend oor.
  p.s. in je eerste zin van de hoofdtekst staat het woordje niet twee keer achter elkaar. Aangezien min en min plus is, betekent 2xniet dus ‘wel’. Slip of the pen natuurlijk, maar snel gecorrigeerd, lijkt me.

  Liked by 1 persoon

  1. Dank je wel Harrij. IK heb het aangepast. Raar hé, ik heb het zeker vier keer herlezen en toch er over gelezen. Ik zou me ook niet kunnen voorstellen dat jij zoiets zou vragen. daar ben je veel te empathisch voor volgens mij.

   Liked by 1 persoon

   1. Ach ja, empathisch of niet, ik kan me gewoon niet voorstellen dat er zoveel mensen met zo’n gehandicapt EQ rondlopen.
    Dat soort foutjes als die niet-niet sluipen er bij mij ook wel eens in en ook ik ben dan blij als iemand dat even doorgeeft (bij mij is dat trouwens dikwijls Mariet al, die vaak de tekst voor publicatie even meeleest).

    Liked by 1 persoon

    1. Toch lopen er veel mensen rond die dit soort empathie niet hebben. Zoals Lis schreef, misschien kunnen we het hen niet eens kwalijk nemen. Het zal allemaal wel goed bedoeld zijn, maar daar heb je geen boodschap aan natuurlijk als je in de put zit…;

     Liked by 1 persoon

     1. Ik twijfel er geen moment aan dat bijna alle mensen de dingen doen vanuit goede bedoelingen. Maar helaas ontbreekt het velen aan het vermogen om te kunnen voelen wat een ander ervaart en wordt er vanuit emotionele domheid in wonden geroerd waar dat beter nagelaten zou kunnen worden. De beste reactie is m.i. iemand even vasthouden, maar veel mensen zijn zo gekwetst en verwond dat het vertrouwen in de ander zulk contact niet meer toelaat.

      Liked by 1 persoon

      1. Ja, even contact maken met een aanraking dat doet meestal wel deugd, dat deed het bij mij toch. En gewoon samen zitten en de ander laten praten als die dat wil, en anders gewoon laten zijn. Probleem is dat mensen die dat snappen dat ook gewoon al doen, en dat diegenen die het niet snappen, ja, daar krijg je het ook moeilijk aan uitgelegd natuurlijk…

       Liked by 1 persoon

   1. Nee, dat niet. Ik leef té graag en plan (als’t van mij afhangt) om eeuwig te leven 🙂 maar ik snap die moedeloosheid, het overdreven positivisme van anderen en geen uitwegen meer zien door stress enz wel.

    Heb het één keer bij een vriend meegemaakt en kunnen vermijden en verhelpen dat hij het ook effectief deed. Dat scheelde toen niet veel. Een 2de keer bij iemand die me dierbaar was, is me dat niet gelukt.

    Liked by 1 persoon

    1. Vreselijk als het gebeurt in je omgeving en je niets kan doen. Je voelt je schuldig terwijl je je helemaal niet schuldig hoeft te voelen natuurlijk. Blij dat het niet bij jou speelt!!! Leef maar eeuwig 😉

     Liked by 1 persoon

 7. Ik heb diverse keren een gesprek gehad over die duitse piloot die het vliegtuig had laten verongelukken. Mensen vonden hem een moordenaar en dergelijke, maar je moet eens beseffen wat hij heeft gedacht. Blijven moeilijke onderwerpen.

  Love As Always
  Di Mario

  Liked by 1 persoon

  1. Ik heb dat ook altijd héél dubbel gevonden. Die man kon onmogelijk nog helder denken. Het enige wat hij zag was zijn uitweg uit zijn pijn. Het praat niet goed wat hij gedaan heeft, natuurlijk niet. Maar het had nooit zo mogen zijn natuurlijk dat hij aan het werk kon gaan terwijl hij eigenlijk niet mocht van de artsen…

   Like

  1. Niet alleen de werkdruk, gewoon de héle wereld toestand waarin we leven vrees ik…Al heeft een echte depressie vaak hélemaal niets met externe omstandigheden te maken hoor.

   Like

 8. Het ís ook verschrikkelijk moeilijk.
  Ook voor diegenen die het niet kennen.
  Je wilt steunen maar weet niet hoe.
  Je wilt helpen maar wat kun je wel en niet doen. Je hebt het al snel verkeerd gedaan ondanks goede bedoelingen.
  Daarom kiezen mensen vaak liever voor het negeren van moeilijke dingen.
  Als je het mij vraagt is elke goedbedoelde reactie beter dan negeren.
  Xxx

  Liked by 1 persoon

  1. Dat weet ik echt niet Lis. Als je zo diep zit, heb je echt geen nood aan goedbedoelde reacties als morgen gaat het beter en kijk eens naar wat je wel allemaal hebt. In elk geval had ik dan toch liever dat ze mij gewoon met rust lieten, en dat ik mijn weinige energie kon gebruiken voor de mensen die het dichtst bij mij stonden, en vaak gewoon niets zegden maar er gewoon waren. xxx

   Liked by 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s