Potterhead

De kinderlijke magie verdwijnt pas als je hem toestaat te verdwijnen. Volgens mij zijn de creatieve mensen degenen die zich halsstarrig vasthouden aan die kinderlijke magie, en die hem nooit zullen verliezen. Hij komt terug naar buiten in allerlei vormen, en bij ons in het schrijven.

Al vanaf ik kon lezen en een beetje kon schrijven was het mijn droom met schrijven verder te gaan. Hoewel ik dan nog niet wist dat dit ook echt een optie was. Ik las alles wat ik voorgeschoteld kreeg. Ik groeide op met Geronimo Stilton, met Mark Thijsmans die ook boeken ging schrijven en met Harry Potter.

Mama las ons, Broer en mij, bijna elke avond een verhaaltje voor. Ik herinner me nog dat ze in Harry Potter en de Vuurbeker (nummer 4) begon, en dat ik met mijn oor op haar hals lag, zodat ik haar stem ook kon voelen. Ik snapte toen helemaal nog niks van het verhaal, maar het is me altijd bijgebleven.

Als ik een jaar of 10 was, zei ons moeder dat het toch wel eens tijd was om de Harry’s te lezen. Eerst wilde ik niet. Ik kan het nog steeds niet van mezelf geloven. Maar toen ik in de eerste begon, was de magie er. Ik lachte me door de eerste 10 pagina’s (en lach nog steeds als ik ze herlees) en toen was ik niet meer te stoppen.

Ik heb nu de eerste Harry Potter (en de Steen der Wijzen) zo’n 12 keer gelezen, de laatste keer in het Engels. Ik kan mezelf blijven amuseren met hoe het geschreven is en hoe mooi alles aan elkaar gelinkt blijkt op het einde. De magie van Harry Potter houdt me nog steeds in zijn greep. Ik wacht nu al 6 jaar op mijn toelatingsbrief naar Zweinstein, maar tot nu toe hebben ze mijn magisch talent nog niet nodig gehad 😉

Maar de obsessie eindigde niet toen ik het laatste boek weglegde. Ik was overdonderd door J.K. Rowling’s meesterlijke magie die ze gebruikt in haar boeken. Hoe ze de lezer telkens om de tuin leidt en dan het antwoord veel later pas weggeeft. Mijn favoriete zinnetjes zijn: “Turn to page 394” , “After all this time? Always” of “Follow the spiders? Why couldn’t it be follow the butterflies or something?” en zo veel meer 🙂

Ik ontcijferde de spiegel van Neregeb (the Mirror of Erised) als ik het eerste boek voor de derde keer las. De inscriptie is perfect te lezen, als je weet hoe 😉

Erised stra ehru oyt ube cafru oyt on wohsi.

Als je de inscriptie omgekeerd leest, en de woorden anders splitst, krijg je “I show not your face, but your hearts desire” Met deze kleine onderliggende weetjes heeft Rowling mij volledig ingepalmd. Zo zegt Snape de eerste les van Toverdranken tegen Harry:

“Potter! What would I get if I added powdered root of asphodel to an infusion of wormwood?”

Dit is echter niet zomaar een zin om Harry te pesten de eerste les. ‘Asphodel’ is een soort ‘lily’ in Victoriaanse Bloementaal, die dan nog betekent: ‘My regrets follow you to the grave’ en ‘Wormwood’ staat voor spijt. Hiermee zegt Snape dus dat hij Lily’s dood (en dus de dood van Harry zijn mama) verschrikkelijk vindt.

Maar dus als echte fangirl kreeg ik het voor elkaar om vorig jaar in de zomervakantie, naar de Warner Bros Studios in Londen te gaan! Het is een soort museum van wat er allemaal in de films werd gebruikt, of hoe ze de films konden maken. Omdat ik jarig was de dag dat we erheen gingen, mocht ik zelfs (met de andere jarigen van die dag) de deuren naar de Grote Zaal opendoen.

CreepyLA.com
CreepyLA.com

Toen ik de Grote Zaal binnenliep, bijna helemaal vooraan, kon ik eventjes de tranen niet tegenhouden. Ik voelde me thuis, en ik wist dat ik dat ook was. Al die jaren hopend om daar eens te mogen lopen, en dan sta je daar. Overdonderd en emotioneel 🙂

Ik moet zeggen dat het een van de meest magische dagen van mijn leven was 🙂 ik heb me geen moment verveeld of gedacht, man nu doen mijn voeten toch wel pijn 😉 en als geweldige afsluiter mocht ik samen met de familie op de foto met de vliegende auto (hoewel we poseerden op een greenscreen)

Potterhead

Er blijft altijd een sprankje magie doorleven in mij 🙂 en ik heb mijn toverstok al klaarliggen, voor als de brief toch nog komt!

TD

18 gedachten over “Potterhead

 1. Geweldig zoals je erover schrijft! Ik ben ook Harry Potterfan, heb alle boeken gelezen, in de loop der tijd heb ik ze allemaal van mijn dochter gekregen dus die koester ik. Alle films gezien… Het eerste boek gelezen in voorjaar 2001. Ik was op vakantie met mijn schone zus en las haar geregeld stukken voor, we hebben echt dubbel gelegen! Niet te overtreffen denk ik deze boeken…
  Mijn kleindochters hebben alles van Geronimo Stilton, maar dan in het Spaans en hoewel ik wel Spaans spreek, schrijf en lees gaan dit soort boeken me iets te ver… Leuk logje Sara, bedankt!

  Liked by 1 persoon

 2. Deel vijf kwam in het Engels uit toen ik door een zwarte periode ging. Het boek heeft me er echt door gesleept. Ik heb het drie keer achter elkaar gelezen. Nee, ik had toen niets beters te doen…
  J.K. Rowlin for president 🙂 Ze heeft een website waarop ze nog steeds regelmatig verhalen over Harry post, weet je dat?
  Liefs Kakel

  Liked by 1 persoon

 3. Waaaaaaah, tof!
  Zelf ben ik meer een fan van Lord of the Rings, zowel de boeken als de films, maar Harry Potter doet het hier ook altijd érg goed. Fantastische verhalen, die veel minder oppervlakkig zijn als je je er een beetje in verdiept dan je op het eerste oog zou denken.

  Liked by 1 persoon

 4. Oh potter is echt fantastisch. Ik heb de boeken ook meerdere malen herlezen, en ga dat zeker nog vaker doen. Het blijven fijne boeken, en ik ontdek elke keer toch weer nieuwe dingen. Van de opmerking van Snape bijvoorbeeld kende ik de betekenis nog niet.

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s