World

Ik beloofde Melissa Laseur van de gelijknamige blog dat ik MS op mijn blog onder de aandacht wou brengen, voor haar en voor alle andere getroffen patiënten en hun naasten.

Natuurlijk, op de mij geheel eigen manier, was het aan mijn aandacht ontsnapt dat World MS Day  niet vandaag maar wel gisteren plaats vond. Maar niet getreurd. Gisteren werd er al zoveel over MS gepubliceerd en verteld, misschien komt dit blogje dan toch op het juiste moment, als een soort last wake up call!!!

Multiple Sclerose (MS) is een aandoening van het centrale zenuwstelsel: de hersenen en het ruggenmerg.

De hersenen en het ruggenmerg zijn te vergelijken met een telefooncentrale. Via de zenuwen gaan er allerlei berichten in en uit.

Dat werkt ongeveer als volgt: in uw hersenen komen voortdurend allerlei signalen binnen, u stoot bijvoorbeeld uw voet en voelt pijn. In het centrale zenuwstelsel wordt deze informatie verwerkt en worden er signalen teruggestuurd.

Die gaan in dit voorbeeld dan naar uw voet, waarop u als reactie op de pijn uw voet terugtrekt.

Dat gaat allemaal razendsnel, u bent zich daar niet van bewust.

Die signalen lopen in het centrale zenuwstelsel langs bepaalde zenuwbanen. Deze zitten in een soort isolatiemateriaal, de myelineschede.

Bij MS ontstaan ontstekingen in de myelineschede. Daardoor kan de zenuwbaan het bericht niet goed overbrengen; dat uit zich in klachten.

Die klachten worden vaak weer minder als de ontsteking voorbij is. Maar er blijft een klein litteken achter en dat kan nog storingen teweegbrengen. Tekst afkomstig van website MS Liga Vlaanderen.

Er worden allerlei acties georganiseerd om geld in te zamelen voor onderzoek naar behandeling van MS. Maar elke gift blijft meer dan welkom natuurlijk. Als je het verhaal leest van Melissa, dan word je diep geraakt. Een zo jonge vrouw, nog aan het begin van alles, met zo een zware aandoening. Dapper doorvechtend om op een zo gewoon mogelijke manier te kunnen leven. Chapeau!!! Dat verdient onze aandacht en onze ondersteuning. Dus, zelfs al is WORLD MS DAY voorbij, laat er ons een WORLD MS YEAR van maken, en iets van onze overvloed schenken aan deze research!!!!

Merci in naam van Melissa en vele andere patienten. Alle gegevens ivm donatie kunnen jullie terugvinden bij Melissa of bij de site van de MS Liga.

HAIKU –

Zenuwprikkel sprint

myelineontsteking

tot hier – niet verder!

14 gedachten over “World

 1. Mooi geschreven! En inderdaad, het is nooit te laat om dit onder de aandacht te brengen. Helaas weet ik er alles van als patiënt zijnde en het is elke dag weer hopen en uitkijken naar de dag dat hier een oplossing voor komt! Bedankt voor het delen van deze awareness!

  Liked by 1 persoon

 2. Er zijn zoveel verschrikkelijke ziektes op deze aarde. Misschien willen we wel te veel en doen we te weinig aan de dingen die er toe doen. Miljarden gaan er op aan terrorisme en er kan geen geld worden vrijgemaakt om ziektes op te lossen. Vreemde wereld leven we in.

  Love As Always
  Di mario

  Liked by 2 people

 3. Ik wist niet eens dat het gisteren world MS Day was en ik heb nog wel twee familieleden met MS; mijn zus – al in een vergevorderd stadium, en de dochter van mijn andere zus, in het beginstadium. Het is een vreselijke ziekte en het is goed dat er veel aandacht voor is en nog meer komt.

  Liked by 1 persoon

 4. Het raakt mij altijd dat raketten naar de maan en weer terug kunnen vliegen maar er geen afdoende oplossing voor vreselijke ziekten gevonden kunnen worden…
  Het maakt niet uit op welke dag je MS onder de aandacht brengt. Elke dag is goed!

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s