Shit happens.

So pretty, yet so scary
Picture from imgfave.com

Again.

En omdat ik geen zin heb om over shit te schrijven op dit moment, omdat ik het ook niet kan op dit moment, draai ik de knop in mijn hoofd om en ga naar de frequentie ABC Holiday tag die ik volg bij Koen. Met héél véél plezier trouwens. Mijn holiday exploten zijn bijlange niet zo exotisch als die van Koen, maar misschien toveren ze wel een lach op jouw gezicht, en kan ik even schuilen voor de storm?

Ik geef er natuurlijk een bubbelige draai aan in die zin dat ik niet de ABC holiday  tag ga doen, maar de memory ABC holiday tag, beginnend van bij de eerste holiday die ik mij kan herinneren en zo verder …Dus niet precies de letters van het alfabet in de juiste volgorde volgen. Oooo, volgen jullie nog?

Here we go.

Met vakantie bedoel ik: naar een andere streek trekken en daar verblijven gedurende meerdere dagen.

De eerste keer moet in 1970 of 1971 geweest zijn. Vader en moeder hadden net een nieuw huis laten bouwen. We zouden verhuizen van Sint-Amandsberg naar Heusden. Maar natuurlijk brengt zo een verhuis van zeven mensen die al vele jaren in een huurwoning verbleven, de nodige drukte met zich mee.

Drukte waarbij de kroost, ook ondergetekende dus, behoorlijk in de weg zou lopen. En zonder de kroost te raadplegen, ja dat gebeurde toen nog zo, werden wij opgepakt en met valiesjes en al gedumpt in een Vakantiekolonie voor Kinderen in Westende. Enige lichtpunt in deze helse tijden: mijn suikertante werkte daar als chef de cuisine, en haar beste vriendin was er directeur. En, we waren niet alleen, er was ik, en er waren mijn drie broers. De jongste mocht bij de jongste zus van mijn moeder gaan logeren, omdat hij nog te klein was voor het strafkamp.

Ik zou willen vertellen over heerlijk nieuwe vriendschappen die daar gegroeid zijn, over spelen in de duinen, en zwemmen in de zee, over gezelschapsspelen, en lekker eten. Over vreugde en plezier en alle dagen zonneschijn.

Ik zou echter liegen dat ik zwart zie.

Ik haatte elke minuut die ik daar heb doorgebracht met een diepe intense haat. En ik was niet alleen. Ook mijn drie broertjes hebben er de vreselijkste tijd meegemaakt.

Slapen gebeurde in enorme slaapzalen, in bedjes waarvan de spijltjes naar omhoog konden, niet dat dat nog nodig was, maar het kon. Op zo een slaapzaal lagen we met minstens veertig. Wassen gebeurde in dezelfde concentratie-achtige toestanden. Lange ijzeren bakken langs de muur, wassen maar. En als het niet goed genoeg was, kreeg je wel een extra wreef van de één of de andere begeleidster.

Ik zie nog steeds mijn twee broertjes, de jongste die daar waren, hand in hand over de speelplaats sloffen, in hun identieke pakjes, elk met een grote zakdoek in de hand, en ik mocht er niet bij om ze te troosten.

Zoiets doet iets met een mens.

Ik weet ondertussen, toen natuurlijk nog niet, dat ik hypersensitief ben. Zet zo iemand in een groep als deze, en je hebt alle ingrediënten voor een levenslang trauma. En ik verzeker je dat het een trauma is geweest. Gewoon ook door wie ik was. Voor sommigen was het de max, niet voor mij en de mijnen.

Ik heb het mijn ouders lang kwalijk genomen. Zelf zou het nooit bij me opkomen om mijn kinderen voor een maand tegen hun zin weg te bergen.

Maar ik ben nu oud genoeg om niet meer boos te zijn hierom. Allee, toch niet héél erg meer 😉

Deze eerste vakantie hoort onder de letter z van ZEESTRAFKAMP.

Myriam

32 gedachten over “Shit happens.

 1. Op ‘like’ klikken na zo’n verhaal druist een beetje in tegen mijn gevoel. Dit is geen like, maar een dislike in dat opzicht dat het een negatieve ervaring was, helaas!

  Liked by 1 persoon

  1. Helaas, driewef helaas was het een negatieve ervaring. Misschien heb ik er iets van geleerd, maar ik zou niet weten wat? Behalve dat ik mijn kids nooit op een kamp zou sturen om te blijven slapen tegen hun zin…

   Liked by 1 persoon

 2. Ik ben 70 jaar ouder dan jij, en ‘moest’ ooit op kamp naar Heer Sur Meuse met de CM. Alle kleren in een verplichte bruine kartonnen doos naar zo’n bijna nazi-kamp waar vettig eten werd opgediend, verplichte activiteiten werden opgelegd,… Bwaarki!

  Liked by 2 people

 3. Voor die weinige keren dat we naar zee gingen toen we kind waren, zagen we de “de kinderen van de zeekolonie” twee aan twee in een lange rij de straat oversteken. Zowel naar zee als naar de kolonie. Ik vond dat toen al vreselijk. Twee maanden verloren vrijheid. Dat besefte ik toen al als kind.

  Liked by 1 persoon

 4. Vroeger hadden kinderen niet veel inspraak met wat er met hen moest gebeuren tijdens vakanties, dat is nu gelukkig wel anders !
  Ik hoop dat de andere shit ondertussen van de baan is … en anders, sterkte ermee !

  Liked by 1 persoon

 5. Fijn dat je je eigen bubbel-draai geeft aan dit ABC’tje. En dank voor de link in je blog. En jij begint meteen bij de Z van Zeestrafkamp. Wat naar voor je, deze herinnering. Wat kunnen zaken toch anders ervaren worden … de meeste reacties herkennen de ‘concentratie-kamp-achtige toestanden’ van CM in Wodeck inclusief bruine kartonnen nep-koffers met een laag vernis. Ik herinner me die kampen als prettig. Natuurlijk was er het massale en de soms dwangmatige leiding. Ik vond sommige zaken eerder ‘raar’ dan ‘vervelend’. Ik vond het bijzonder om eens iets extra te doen tijdens de vakantie – behalve kamperen met mijn ouders en het kamp met de scouts. Ik hoop dat je ook nog prettige vakantie-herinneringen hebt. Ik kijk ernaar uit …

  Liked by 1 persoon

 6. Mijn ouders hebben mij- toen ik zeven jaar was – twee weken naar een zomerkamp laten gaan. Zonder te vragen wat ik daar van vond. Ze dachten dat ik het “wel leuk” zou vinden. Het was de hel! Gek genoeg heb ik er geen trauma aan over gehouden. Ik denk omdat me op 26 jarige leeftijd iets overkwam wat al de rest overschaduwde.
  Eén voordeel: een volgende vakantie kan onmogelijke erger zijn 😉 (Dit is lief bedoelt, niet cynisch)
  Liefs Kakel

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s