Amsterdam – day one.

Na onze treinperikelen die je hier kan nalezen, willen we even tot rust komen vooraleer de zoektocht naar Das Boot verder te zetten. Net buiten het Centraal Station in Amsterdam vinden we Loetje

Je stapt het bureau voor toerisme, de VVV dus, binnen, en daar neem je de trap naar beneden. Zo kom je bij Loetje. Een heerlijk terras met uitzicht op de Amsterdamse grachten, en een interieur dat er uit ziet zoals interieurs in Olland er volgens toeristen moeten uitzien: met overal Delftse tegeltjes, en Delfts porselein.

IMG_0190
Picture from http://centraal.loetje.com
Picture from http://centraal.loetje.com
Picture from http://centraal.loetje.com

P1030472P1030474

Geen terrasjesweer, dus gaan we binnen zitten en bestellen we oer Hollandse kost: een bal gehakt voor mij en bitterballen voor Vetje. Lekker maar een beetje vettig. Ik moet nog leren dat mijn maag niet om kan met vet. Wel met Vetje 😉 Bij de koffie een ECHTE koetjesreep. Hoe lang is het geleden dat ik nog een echte koetjesreep zag?

De toetjes van Loetje laten we aan ons voorbijgaan. Wel maken we gebruik van het Toedeloo, het toilet bij Loetje. Even zoeken maar verder spic en span. Ik had niet anders verwacht.

Het verhaal van de zoektocht naar Kapitein Anna, onze hotelboot, kon je lezen in Travel Agency from Hell.

Eens we de koffers in onze kajuit (!!!) hebben gedeponeerd, vertrekken we terug richting Amsterdam Centraal. Koud, maar zonnig. Meer verlangen we niet. Het plan is om de eerste dag de negen straatjes van de Jordaan te bezoeken. Daar geraken is al geen sinecure, zoals je je wel kan voorstellen met ons machtig richtingsgevoel. Maar het is allemaal OK. We zijn niet gehaast, hebben geen uur om thuis te zijn, niemand verwacht ons. Vrijheid. 🙂

We passeren de Nieuwe Kerk, het huis van Anne Frank met een rij wachtende toeristen van hier tot in Tokio (ik heb het huis al twee maal bezocht tijdens eerdere tripjes naar Amsterdam.), en slenteren verder door de straatjes, over de pleintjes, langs de grachten. We doen dat samen met hordes toeristen, enorme massale hordes toeristen. Arme Amsterdammers.

Picture from http://www.tripadvisor.nl

Op zoek naar een leuk cafeetje worden we aangesproken door een vriendelijke man op een fiets, die ons vraagt waar we moeten zijn. Hij is van Amsterdam, en legt ons uit waar in de onmiddellijke omgeving we onze dorst kunnen stillen. Zo komen we terecht in café De Blaffende Vis, waar blijkbaar vooral Vlaamse bieren geschonken worden. We werpen ons op de Chouffe, en eten er iets lekkers bij. Echt een tof cafeeken.

Daarna slepen we ons doodmoe terug de veerboot op en af. Echt wel een attractie op zich, die veerbot. We sukkelen verder onze boot weer op, en werpen ons in onze kooien. Waar we gewiegd hopen te worden door de bewegingen van het klotsende Ollandse water. Alleen passeren er na een bepaald uur geen boten meer, en ligt de boot muisstil de hele nacht.

P1030476
Speciaal voor de Heer Thomas Pannenkoek, deze foto van de Pannenkoekenboot. Ik vermoed dat de Heer Hieronymus Pannecoucke nog net met het blote oog zichtbaar is achter het bovenste raam helemaal links.

P1030470 P1030487 P1030493 P1030498 P1030501 P1030506 P1030509

Tulpen uit Amsterdam, voor jou, Bubbel/bloglezer.

Niet vergeten om ze regelmatig water te geven hé. 😉

Myriam

40 gedachten over “Amsterdam – day one.

 1. Heerlijk om vanuit de Drentse stilte met je mee te genieten van onze mooie hoofdstad. Die toeristen zouden ze eigenlijk moeten verbieden, ze willen allemaal vooraan staan 🙂
  Leuke en gezellige reportage, Myriam.

  Liked by 1 persoon

 2. Was nog nooit in Amsterdam. Ik weet het, een enorm gat in mijn cultuur. Teveel vooroordelen. Zo te lezen en te zien aan je foto’s zijn die vooroordelen ongegrond en onterecht. Ik schrijf in mijn “To Do” boekje: dit jaar nog naar Amsterdam, met een dikke streep onder dit jaar. Tulpen hebben ze daar het jaar door denk ik.

  Liked by 1 persoon

 3. Dus Vetje is weer naar het toilet geweest. Kickt zij misschien op het zitten op een toiletbril? Was het deze keer wél een grote boodschap, en zo ja, heeft ze doorgetrokken?
  Een pannenkoekenboot, begot. zou Hiëronimus zich daar schuilhouden, misschien?

  Liked by 1 persoon

 4. Zo leuk om dit te lezen (en om naar alle mooie foto’s te kijken). Zonder twijfel heb je een geweldige dag gehad 😀 Die echte amsterdammers (and how I love them all) zijn wel opgewassen tegen de toeristen.

  Liked by 1 persoon

 5. Gut, dat noemen wij nog gewoon het oud Hollands koffiehuis. Nooit geweten dat het nu Loetje heet. Ach, het zal zijn tijd wel weer duren. Zag dat je het vervolg ook al hebt geplaatst, dis moment…ben zo weer terug. Heerlijk doe verhalen van jou!

  Liked by 1 persoon

  1. Oei, ja da’s ne kemel zeker. Maar weet je hoe het komt. Achouffe was oorspronkelijk een brouwerij in de Ardennen. Maar is nu overgenomen door een Vlaamse brouwerij. En daar zal ik mee in mijn hoofd gezeten hebben toen ik deze gruwelijke fout plaatste 😉

   Like

 6. Heerlijk logje! En zo herkenbaar… haha.
  Ik speel ook wel eens voor toerist in Amsterdam, nota bene de stad waar ik geboren ben…en trots dat ik erop ben… Die hotelboot is dus wel een aanrader? Leuk voor buitenlandse gasten ;-).
  Deze zomer ga ik met mijn kleindochters naar het Anne Frankhuis. Ik zorg ervoor dat de Japanners even niet de stad in mogen, kan ik hopelijk lekker meteen doorlopen naar de kassa.
  Alle gekheid op een stokje, de toeristen horen in Amsterdam, in elke grote stad trouwens!

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s