Eclair Disaster

Zoals vele mensen ben ik een enorme zoetigheidsfan (ik = TD)! Ik bak enorm graag taartjes, koekjes, pannenkoeken, … En eet ze daarna ook graag weer op. Met de enthousiaste hulp van de rest van de familie.
Nu ik aan de universiteit studeer heb ik helaas minder tijd hiervoor. Maar toen ik in het middelbaar zat was dat mijn favoriete vrijetijdsbesteding.

Zo was ik een jaar of 16 toen een van mijn beste vriendinnen, die ik hier Lolly zal noemen (om zoet te blijven) bij mij kwam om samen lekkers te bakken. Ik had net een bakboek gekregen voor mijn verjaardag, en we gingen aan de slag. Iets dat een beetje uitdaging vroeg liefst, en dit werden de eclairs. De prachtige soes op de foto in het boek gaf ons de illusie dat we dat  ook konden klaarspelen. Yeah right

http://koken.vtm.be/de-keuken-van-sofie/recept/eclairs
http://koken.vtm.be/de-keuken-van-sofie/recept/eclairs

Lolly en ik hebben altijd al van verkleden en toneeltjes gehouden. Als kleine meisjes werd er elke keer dat de ouders kwamen eten een toneeltje voorbereid op de verkleedzolder. Dit tot wanhoop van moeder, die de hele nest moest uitkammen. Want als geweldige kinderen die we waren, gooiden we de gebruikte spullen gewoon de kist weer in als we gedaan hadden.
Zo ontstonden Yvonne en Yvette, twee kranige oudjes die de wereld beschreven vanuit hun oudere ogen.

Om eclairs te bakken heb je natuurlijk een Yvonne en Yvette nodig. Na een zoektocht door de kist en een tocht langs moeder haar make-up producten waren we klaar voor actie. Een mislukte actie die we filmden van begin tot eind.

SDC12281

Het begon al toen we bijna geen eieren meer hadden. Het recept zei 7, en we hadden er net 6. Lolly legde uit dat ze de dooier splitste van het wit voor de camera. Ik draaide me om en zag haar, verstrooid, het wit bij de rest van de dooiers gieten. Paniek alom, en het wit werd zo goed mogelijk van tussen de dooiers gevist.

Als de soezen gespoten waren (dat was gelukt) begonnen we aan de room. Als die bijna klaar was, draaide Lolly zich opeens om en zei: “Ze rijzen niet”. Ik lachte dit een beetje weg, en we lieten de soezen gewoon zitten tot het belletje van de oven ging.

De ‘soezen’ werden uit de oven gehaald, en het afgrijzen was te lezen op Lolly’s gezicht 🙂 Het was verschrikkelijk. In plaats van te rijzen, waren de reepjes deeg gewoon gebakken en dus ook een beetje aangebakken. Het was onmogelijk om er nog room in te spuiten, dus namen we twee reepjes deeg en smeerden er een beetje room tussen. Ze smaakten minder slecht met de room erbij, maar we hadden grandioos gefaald. Toen de oudjes thuiskwamen, hongerig hopend op een lekkere eclair, zagen ze onze monsters en was alle honger opeens verdwenen.

20150502_115450

Enkele weken later ging ik dan naar Lolly, en zouden we nog eens proberen om nu wel geslaagde eclairs te maken. De boodschappen werden gedaan, en we begonnen. Toen ons deeg bijna klaar was kwam Lolly’s mama binnengelopen, die eens in de pot keek en meteen aanraadde het deeg weg te kieperen. Verbaasd keken Lolly en ik naar elkaar, en dan naar ons deeg, dat er exact zo uitzag als beschreven in het bakboek. Toen legde Lolly’s mama uit dat we de eieren er te vroeg hadden bijgedaan, en dat ze beginnen bakken waren. Daardoor waren de soezen niet beginnen rijzen. Een tweede poging deeg ging in de oven, en het resultaat was toch best mooi 🙂

SDC12272

Zo zie je maar weer waar mama’s allemaal goed voor zijn 😉 Mother knows best!

TD

12 gedachten over “Eclair Disaster

 1. leuk verhaal.. eclairs maak je toch van soezendeeg? Dat is op zich niet zo lastig.. zelfs mijn kleinzoon van 8 kan het. Hij kon het al toen hij 6 was:) onder begeleiding. Maar je moet het een keer gezien en gedaan hebben. Dat klopt. Het luistert nauw wanneer de eieren erbij mogen, daarin had moeder gelijk. Ach, zie het zo: dit vergeet je nooit meer!

  Liked by 1 persoon

 2. Fathers do too 🙂 !!
  Aan zo’n experiment zou ik me niet wagen, want ik heb de naam nogal ‘creatief’ om te gaan met dosissen en dergelijke. Mocht ik toevallig spruiten liggen hebben in de koelkast, ik zou ze bij wijze van proef eens mengen in het deeg van de soezen.

  Liked by 2 people

 3. Met Roos heb ik ook eens eclairs gebakken. Verdomde vermaledijde kut-eclairs. Ze weigerden te rijzen. Toen hebben we het recept van roomsoezen van mijn oma gebruikt en die soezen waren verrukkuluk 🙂

  Liked by 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s