Cat fight and other horrifying stories.

Picture from http://www.zijnwijdat.nl

Vanmorgen was ik boven aan het poetsen, toen ik plots een hels krakeel hoorde buiten. Natuurlijk ging ik kijken, ik ben nieuwsgierig, ik geef het toe. Voor mijn ogen ontrolde zich een poezendrama. De twee katten die zich onze tuin eigen hebben gemaakt (Hij is groot genoeg, mij stoort het niet) vonden het niet kunnen dat een “vreemde” poes zich op hun territorium begaf!!! Blazen en krabben, ook bijten. De plukken haar vlogen in het rond. Ik probeerde ze weg te jagen maar ze waren te druk bezig om acht te slaan op de eigenaar van de tuin.

Weet je waar ik plots aan moest denken, bubbel/bloglezer? Ik zag plots een parallel met Europa aan de ene kant,  ( de twee poezen die hun territorium ten allen prijze willen verdedigen) en de vluchtelingen uit oorlogsgebieden, gebieden met hongersnood, of weet ik veel welke akelige gebieden er zo nog bestaan  aan de andere kant, ( de indringende kat).

Picture from http://www.volkskrant.nl

Sinds het bericht van de laatste boot met vluchtelingen het nieuws haalde, denk ik aan niet veel anders.

Ik ben beschaamd. Beschaamd dat ik een Europeaan ben, die het goed heeft in zijn warme en veilige nestje hier  in Belgenland. Die naar het nieuws kijkt, vaak met tranen in de ogen, en die zich vertwijfelt afvraagt hoe zulke dingen mogen en kunnen gebeuren? Die geld doneert aan een aantal goede doelen en daarmee gemoedsrust probeert te kopen.

Maar die niets doet om dit onzeglijke onrecht een halt toe te roepen.

Waarom ben ik niet op straat gekomen op het moment dat de subsidies voor Mare Nostrum opgesoupeerd waren, en de Italianen niemand vonden om hun project te ondersteunen.

Ik wijs ze niet met de vinger. Zij hebben tenminste geprobeerd . Maar een volk dat zelf al niet veel meer heeft, kan je niet laten opdraaien voor alle kosten van het onderscheppen en huisvesten van duizenden vluchtende mensen. Het is niet enkel de verantwoordelijkheid van het land waar de vluchtelingen aankomen. Het is de verantwoordelijkheid van alle landen die het goed hebben.

Zijn er echt nog mensen die denken dat vluchtelingen voor hun plezier deze tocht maken? Ik hoop het niet. Heeft één van ons al overwogen om alles wat hij heeft achter te laten, véél geld te betalen voor een allesbehalve luxueuze en bovendien zeer onveilige oversteek, om dan in Syrie of Irak te gaan leven? Neen toch?

Mensen maken deze reis omdat ze geen andere uitweg zien. Ze willen weg van oorlog en geweld, hongersnood en onzekerheid. En ze willen bovenal een betere wereld voor hun kinderen. Daarvoor verkopen ze het weinige dat ze hebben, of steken ze zich in de schulden, bij een aantal zware criminelen. Ik hoop trouwens dat er een aparte hel bestaat voor deze misdadigers. Geen haar beter zijn ze dan de vroegere slavenhandelaars.

Hoopvol worden ze in een boot gestampt, zelfs opgesloten in het ruim, vrouwen, baby’s, kinderen, mannen. Met allemaal één doel voor ogen: een beetje geluk, een beetje rechtvaardigheid.

Maar wat zeggen de Europese poezen die het eigen territorium bewaken. Geen geld zeggen ze, om deze mensen te helpen als het fout gaat onderweg. En wat ze niet zeggen, maar misschien wel denken: Dat zijn er dan weer zoveel honderden minder in Europa, als ze niet aankomen. Geloof je me niet? Ik ben er zeker van. Al zal niemand het durven toe te geven.

De binnendringende poezenboot  kapsijst. Er is zelfs geen gevecht nodig. De inhaligheid van de misdadigers die de boten vullen zorgt zelf voor het onheil. Vul een boot zodanig boven het maximum toegelaten gewicht, dan kan je er donder op zeggen dat die boot in de problemen komt.

En daar drijven ze dan, de hoop voorgoed verstomd. Levens die nog moesten beginnen, in de Middellandse Zee gesmoord.

Het is niet genoeg om er misselijk van te worden, het is niet genoeg om er bij te huilen. Het is tijd voor actie!!!!

Geef die regeringen een trap onder hun kont, wakker het kleine beetje ethiek dat ze hopelijk nog hebben aan!!!!

Roep mee!!!

Myriam

42 gedachten over “Cat fight and other horrifying stories.

 1. Miriam,

  Volgens ‘de goddelijke komedie’ van Dante Alighieri (1265 – 1321) bevinden deze groep misdadigers zich in het eerste deel van de zevende ring van de hel. Zij liggen in een kolkende bloedrivier, de Phlegeton, en worden bewaakt door centauren.

  Met andere woorden. Op het moment doen onze regeringen er niet voldoende aan! Maar volgens Dante ontlopen deze misdadigers hun straf niet en komen in een apart gedeelte van de hel

  Liked by 1 persoon

 2. Mensen zonder gezicht

  angstige vluchtelingen op zoek naar een beter leven
  verhalen met bloed geschreven
  door zeediepe wanhoop gedreven
  velen sterven tussen mensen die niets om hen geven

  Lenjef 😦

  Liked by 4 people

 3. Het is een trieste wereld waarin wij leven ,een wereld vol onmacht angst en verdriet .Een wereld vol boosheid en haat .En elk normaal weldenkend mens wil maar een ding ,gewoon een rustig en goed leven ,een leven wat we de ander ook zo graag gunnen . Ik huil als ik er aan denk wat medemensen moeten doorstaan in hun wanhoop op een beter leven ,en dat betere leven word geen waarheid helaas !!

  Liked by 1 persoon

 4. Er moest veel meer tijd en energie gestoken worden in de preventie van zo’n overtochten. Mensen moeten in hun eigen land geleerd worden hoe ze wél aan de bak kunnen komen, conflicten moeten worden aangepakt,… Honderdduizenden ‘vluchtelingen’ blijven opvangen biedt ook geen oplossing, integendeel.

  Liked by 3 people

  1. Ja maar, Thomas, de situatie is nu zo, er moet idd veel preventiever gewerkt worden. Maar als er nu ergens oorlog is, kan je toch niet toekijken en zeggen jammer voor hen? Dat zouden wij toch ook niet graag hebben mocht het met ons gebeuren?

   Like

   1. Uiteraard niet, Myriam, en het is zeker mijn bedoeling niet die mensen terug te duwen (integendeel!). Je weet dat mijn schat en ikzelf fervente reizigers zijn. Vaak kwamen we terecht in landen waar de situatie niet rooskleurig is, maar waar ik sommigen een schop onder hun gat zou willen geven om toch iets te doen met de middelen die ze wél hebben. Klein voorbeeldje: drie jaar terug waren we in Gambia in de hoofdstad Banjul. Schitterende stranden, maar niks van infrastructuur errond. Er was één serieus hotel, en dat was dan nog in Lybische handen. De mensen maar sakkeren en klagen dat ze het moesten stellen met een paar graantjes van de winst die de Lybiërs maakten. Ondertussen reden rond het hotel wel honderd gammele taxi’s (allicht bij ons afgekeurde auto’s die ginder met open armen ontvangen worden), waar negentig van die auto’s de hele dag niet aan de bak kwamen. Ze stonden daar gewoon te wachten, met lege tank, tot een toerist een ritje zou maken. Hebben we zelf soms gedaan uit medelijden – bij de start moesten we 5 euro geven zodat ze wat benzine konden tanken om ons te voeren. Op het strand tientallen verkopers van versgeperst fruitsap (in zeer onhygiënische omstandigheden). Bijna niemand kocht ervan. Te duur, te vies. En toch bleven ze wachten op die ene toerist die uit medelijden een glas bestelde zodat ze een dagloon konden opstrijken met één drankje.
    Potverdikke, ook in Gambia zijn mensen met wat geld. Zo’n mooie stranden, altijd prachtig weer – zet jullie een hotel en voorzie jobs aan plaatselijke mensen. Voorzie wat infrastructuur errond (winkeltjes,..) zodat toeristen erdoor aangetrokken worden. In het algemeen: help die mensen industrie ontwikkelen zodat ze hun eigen rijkdommen kunnen exploiteren. Haal tachtig van die taxi’s van straat, en vervang de andere twintig door rijwaardige exemplaren (die chauffeurs zullen wel werk hebben). Zet die mensen op een boot richting Europa, en ze komen in de slechtst mogelijke werkomstandigheden terecht. Ze kennen de taal niet ,hebben geen opleiding,…
    Ik zou er een heel boek kunnen over schrijven, maar zoals we vandaag bezig zijn doen we voor niemand goed…

    Liked by 3 people

    1. Ik geef je honderd procent gelijk voor die situaties. Maar nu gaat het over mensen uit oorlogsgebieden hé. Die vinden de slechtste omstandigheden hier beter dan de omstandigheden bij hen, waar ze voortdurend schrik moeten hebben. Maar je hebt gelijk dat er ten gronde iets fout zit. Eigenlijk zou er iemand met een grote spons over het wereldschoolbord moeten vegen, en eens opnieuw beginnen…..:)

     Like

    2. Je hebt groot gelijk dat het probleem opgelost moet worden in het land van herkomst, ongeacht of het gaat om oorlog, hongersnood of kapitalisme. Maar tot die tijd zitten we met vluchtelingen die we wel menswaardig moeten behandelen en zeker niet laten verdrinken.

     Liked by 2 people

 5. Lieve Myriam wat ben ik het weer hartgrondig met je eens. Wat een schande voor dat stinkend rijke Europa, wat een schande dat we NIET de straat op gaan. Dit is blijkbaar geen sexy onderwerp, de hype niet waard. Bah bah bah.

  Liked by 1 persoon

 6. Het is hemeltergend! Het is sowieso al fout dat Italie er alleen voor staat. Dat mag je van een land niet verwachten. Ook Nederland moet meer bootvluchtelingen opvangen. Plus de uitgeprocedeerde asielzoekers die niet terug kunnen naar hun land een bed/bad/brood bieden. Iedereen schijnt te vergeten dat het hier om mensen gaat!
  Als jouw kinderen van de honger geen ontlasting hebben, heb je er alles voor over dat ze het beter krijgen. Het is niet niks je vaderland te verlaten per gammel bootje.
  Een waardevol blog ❤
  Groetjes Kakel

  Liked by 1 persoon

 7. Europa als moeder Theresa.
  Decadent altruistisch naïef.

  Zoals ik al in “moeder Theresa” schreef.
  Gaat het om de helper of de geholpene
  Wij Europeanen helpen zo graag.
  Hoedster van de wereld wil haar schuldgevoel afkopen?

  De tentakels van deze problemen grijpen helaas vele vele malen dieper om zich heen dan oplosbaar door dan een helpende hand uit te steken.

  Liked by 1 persoon

  1. Dat ben ik helemaal met je eens Lis, en door hier en daar wat hulp te bieden gaat het probleem nooit ten gronde worden opgelost. Daar moeten zeker structurele veranderingen komen. Maar als die mensen nu zo op de dool zijn kunnen we toch niet net doen alsof er niets aan de hand is?

   Liked by 1 persoon

   1. Mooi gezegd Myriam. Ik woonde niet voor niks in Myanmar. Top drie meest arme en corrupte landen ter wereld. Wij vochten tegen kinderarbeid. De goeie doelen organisaties struikelden over elkaar heen met hun goeie bedoelingen. De overheid had weer inkomsten genoeg voor een prachtige nieuwe goudlaag op de Shwe Dagon tempel. Écht puur goud he. Zoek het maar eens op. Geen tempel ter wereld die zo dik in het goud zit. Mooi hè. Zucht

    Liked by 1 persoon

 8. er zijn hierover al enkele logjes geschreven, aandacht is er dus wel.
  Maar de beste oplossing zou naar mijn mening zijn dat die mensen hun land niet zouden moeten ontvluchten. Hun regeringen hebben er ook schuld aan!

  Liked by 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s