Prima Ballerina.

Ballet het zwanenmeerSara en ik bij het zwanenmeer

Daar zat ze dan te blinken naast mij, dochterlief. Helemaal gepimpt om samen te genieten van een avondje ballet, meer bepaald Het Zwanenmeer gebracht door het Ballet Bolchoi van Minsk.

Het ballet was fenomenaal, geweldig, super, fantastisch, allez gebruik er gerust alle superlatieven voor die je maar kan bedenken. Ze zijn van toepassing. Het decor, de kostuums, het dansen zelf natuurlijjk. Adembenemend.

img255 img257

Maar eigenlijk was ik minstens even overweldigd door mijn Teenage Dirtbag. Maanden had ze naar deze avond toegeleefd. Het mooiste jurkje werd bovengehaald. Ze sprintte nog snel even met de fiets naar de winkel, een uurtje voor vertrek, om een paar bijpassende kousen te halen. Het mooie snuitwerk werd NOG mooier gemaakt, met potlood en mascara, oogschaduw en lippenstift. Dat is helemaal niet nodig, ze is knap, ook zonder make up. Maar meisjes zijn meisjes, en prutsen graag met potjes en doosjes en flesjes en dergelijke.

Hubbie bracht ons tot aan de deur van de Capitole, zodat we op onze hoge hakken niet té ver dienden te strompelen. 😉 (Valt best mee hoor dat strompelen, ik heb er weinig moeite mee met die hakken, dochtertje moet nog wat oefenen)

Zo gespannen, zo vol blijde verwachting, één en al Sinterklaasgevoel, zat ze naast mij, en ik kon nauwelijks mijn ogen van haar afhouden. De muziek van Tchaïkovsky startte, en TD werd door emoties overmand. Wat lijkt ze op haar mama op dat vlak, één en al emotie. Wat staat haar nog allemaal te wachten denk ik dan bang bij mezelf. Een mens maakt het zichzelf niet altijd makkelijk als hij op zijn emoties door het leven vaart.

Die fascinatie voor ballet, je vraagt je waarschijnlijk af waar die vandaan komt, bubbel/bloglezer?

Dochterlief ging naar balletschool van haar zesde tot haar zestiende levensjaar. Dat wil zeggen dat ze tien jaar van haar nog prille leven twee keer per week ’s avonds ballet deed, samen met een hele rits vriendinnen van op school.

Als ouders hadden we gelukkig een beurtrol ingesteld, zodat we niet de hele tijd heen en weer dienden te rijden.

Daar heeft ze de smaak te pakken gekregen. En ook al is ze nu gestopt, de passie voor de muziek en de dans zijn gelukkig wel gebleven. Heerlijk toch hé.

Ik herinner me een aantal onvergetelijke momenten uit haar ballet carrière.

 • De eerste keer dat de ouders “officieel” mochten kijken, een mini – optreden zogezegd.

DIGITAL CAMERADIGITAL CAMERADIGITAL CAMERADIGITAL CAMERA

 • Elk optreden dat ze jaarlijks deden natuurlijk, om de twee jaar was dit een groots evenement en trad ze op in dezelfde zaal waar we gisteren naar het Ballet van Minsk zijn gaan kijken. 🙂
 • Toen ze voor haar eerste grote optreden verkleed was als een zeepaardje, samen met de andere ballerina’s van de groep: Uberschattig.
 • Bij een volgende optreden maakte ze deel uit van de slimme jongens, je weet wel die kerels uit de entourage van Peter Pan. Voor die gelegenheid werd haar héle lange, maar niet zo dikke haar, zodanig gecrepeerd, dat ik er na de balletvoorstelling nog uren aan bezig ben geweest om het te ontwarren.
 • Bij nog een andere voorstelling hadden de meiden zich suf geoefend op een prachtig stuk uit Pirates of the Caribean. Ze kwamen op, dansten, en halverwege het stuk liet één of andere kwistenbiebel het gordijn zakken. Heel de groep barstte in tranen uit, zoveel oefenen, en dan op de grote avond door een fout niet volledig kunnen dansen. Gelukkig kregen ze een tweede kans op het einde van de voorstelling. Nog nasnikkend, en met hun wangen besmeurd van de uitgelopen makeup hebben ze dan toch hun bijna perfecte moment de gloire gehad.

Mijn prima ballerina.

Myriam

35 gedachten over “Prima Ballerina.

   1. Oei – precaire woordkeus dus 🙂 Ik bedoel, lieve Mirjam, de tot volle wasdom gekomen prachtige zwaan die je geworden bent. En hoewel kaas erg lekker kan zijn, valt die delicatesse bij jou natuurlijk volledig in het niet. Pffff – 🙂

    p.s. jij mag gewoon Harrij zeggen, hoor. Het voorvoegsel lieve God is alleen voor lelijke eendjes verplicht.

    Liked by 1 persoon

 1. Hadden we dit geweten, we hadden twintig jaar geleden nog een zoon gefabriceerd 🙂 🙂 !!
  In val in herhaling als ik zeg dat jullie een bijzonder fraai exemplaar van het vrouwelijke mensenras hebben geproduceerd. Dit in combinatie met een flink stel hersenen en het talent om haar moeder te plagen maakt het plaatje compleet.
  Ballet dan nog – hoewel ik beter zwijg. Toen ik op mijn veertiende mijn tutu was ontgroeid ben ik er ook mee gestopt.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s