Lille conquered part II

Na het fantastische begin van mijn midweekje weg, verwacht elke bubbel/bloglezer waarschijnlijk verdere rampscenario’s. Tot mijn grote spijt moet ik je meedelen dat er zich verder geen noemenswaardige probleemsituaties hebben voorgedaan

😦

Dit wordt dus een beetje een saai verslag van een héél leuk verblijf in Lille 🙂

We logeerden, schoonzusje en ik dus, in het Novotel Lille Centre Grand Place.

Nadat we ons hotel hadden gevonden en ons een beetje hadden opgefrist vertrokken we richting Grand Place, het kloppende hart van de metropool Lille 🙂

Het weer was OK, een beetje frisjes misschien, geen rokjesdagweer, maar toch zonnig.  Dan ben ik al lang tevreden hoor.

IMG_6662

We besloten deze eerste uren gewoon te flaneren, en ons te laten leiden door ons gevoel, onze intuïtie zeg maar. In de praktijk komt het er dan op neer, dat we ons van terras naar terras begeven. Zo ook nu. Eerst een klein hapje bij Brasserie Le Metropole (!), Place Rihour 24. Ik zou er een link naar hun website bijzetten, maar zo ver zijn ze nog niet in dit etablissement. Wel héél vriendelijk. Onmiddellijk werd er voor ons een tafeltje vrijgemaakt in de zon, waar het heerlijk toeven was. We bestelden er een Crêpe, ik een Amerikaanse, en mijn schoonzusje een andere, vraag me echter niet meer welke… We hadden eventjes het vermoeden dat de eieren voor het beslag nog geraapt dienden te worden in een ver afgelegen moestuin. Maar we zaten goed, we hadden véél, héél véél te bekijken en te bespreken, dus het deed er eigenlijk helemaal niet toe.

Een greep uit het aanbod dat ons zomaar werd gepresenteerd terwijl we zaten te wachten: links van ons zat een koppel, waarvan de man volgens mij een uitgerangeerde playboy was. Ken je de stijl: cool in de jaren tachtig maar nu helemaal out, met donkere zonnebril, pak met openstaand hemd, iets te lang vettig haar, … Zijn gezelschap had geen problemen met zijn uitstraling, gelukkig voor haar. Misschien had ze al wat wijn binnen, en merkte ze niet hoe hij met zijn zonnebrilogen steeds de omgeving scande op zoek naar ander vrouwelijk schoon. Brrrr.

Verder een koppel waarvan de vrouw vastbesloten leek om ruzie te krijgen met de kelner. Ze veranderde enkele keren van menu, terwijl de bestelling al doorgegeven was naar de keuken… Och got, die arme kelner. Hij was zoooo vriendelijk, en je zag zijn goeie humeur zomaar verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Er was nog van alles in de aanbieding, maar je bent hier om over Lille te lezen dus ik schrijf verder.

Nog snel even vermelden dat de crêpes best OK waren, maar het ZEKER NIET waard zijn om nog eens opnieuw geprobeerd te worden. Kort: hier moet je niet zijn voor een lekkere of snelle hap 🙂

Na deze stop slenterden we verder door de straatjes van Lille en kwamen we toevallig uit aan de kathedraal Notre Dame de la Treille.  Kathedralen en ik, wij hebben iets met elkaar. Kerken en ik trouwens ook. Ik ga er al enige tijd niet meer binnen om een eucharistieviering bij te wonen, al enkele jaren niet meer nu ik er zo over nadenk. Maar ik kan er niet voorbij lopen zonder het interieur te gaan bekijken. En héél soms vind ik er een stilte, een aanwezigheid, een troost. Maar dat is maar héél soms. En niet in Lille. Al is de kathedraal zeker een bezoekje waard. De oude glasramen met hun schitterende blauwe en rode kleuren zijn prachtig. Het nieuwe glasraam is indrukwekkend maar totaal mijn ding niet. Smaken verschillen…

IMG_6667IMG_6668

Na de kathedraal bekroop ons alweer de nood aan een pauze. Deze keer werd het Le Pain Quotidien in de Rue Basse 22 bis. We bestelden er een café en een thé gourmand. Hier in België, zeker in Gent ;), krijg je dan een bord met allerlei lekkernijen voorgeschoteld. In Lille beperkte de gourmandise zich tot een citroentaartje en een American cookie. Wel héél lekker hoor, maar niet verfijnd. Ach wat ben ik nou weer aan het zeuren. Het was lekker. Voila, en het is daar héél leuk zitten. Echt eens doen als je in de buurt bent, trouwens ze hebben ook nog een tweede zaak in Lille, vlak bij l’Office de Tourisme.

IMG_20150407_151751 IMG_20150407_151746IMG_20150407_151733

We flaneerden verder, hier een shopken, daar een gebouwtje, tot we tenslotte aan ons hotel terugkwamen, waar het avondmaal ons wachtte. Dat is een gemak. Je kunt rustig eten (en drinken) en daarna neem je gewoon de lift naar je kamer. Naar je heerlijke bed. Het moet gezegd. Ik sliep er als een marmot!!!!

Het ontbijt de volgende ochtend is ook een vermelding waard. Alles wat je maar kan bedenken ligt daar uitgestald op jou te wachten. En vriendelijk!!! Nog nooit meegemaakt. Bij deze Fatima, nomineer ik jou als meest vriendelijke medewerker van Novotel Lille Centre Grand Place. En eis ik dat je werkgevers je een bonus geven, en géén kleintje hé, maar één om u tegen te zeggen 🙂

Na het ontbijt voelden we ons mans (vrouws) genoeg om een stadswandeling te maken. De wandeling kan je downloaden via de site van Euroreizen

We begonnen de wandeling aan l’ office de Tourisme op de Place Rihour en wandelden achtereenvolgens naar:

 • de Porte de Paris en het  (afgrijselijk lelijke) stadhuis met belfort
IMG_20150408_101519
Porte de Paris
IMG_20150408_101640
Porte de Paris met schone zus
 • de Place de la République met het prestigieuze metrostation en het museum voor schone kunsten, na het Louvre het grootste en meest invloedrijke museum van Frankrijk.
IMG_20150408_110823
Museum voor Schone Kunsten, tegenlicht 😦
IMG_20150408_110842
Megalomaan metrostation op de Place de la République
 • place du General de Gaulle
 • La Bourse, met zijn boekenstandjes
IMG_6665
La Bourse

IMG_6664

 • L’Huitière, viswinkel gevestigd in een artdeco huis van 1930

IMG_20150408_123910

 • Place du théatre
 • Hospice Comtesse en de wijk Vieux Lille

Héhé, wat een wandeling 😉 tijd voor nog een stoppeken. Het was trouwens toch zo ongeveer tijd om te eten. Dus streken we neer bij Le Barbue d’ Anvers. We vonden een heerlijk plaatsje in de zon, waar we gedurende een tweetal uren gesudderd hebben. We maakten er onder andere kennis met Crapule, een allerliefste puppie dobermann pincher.

d138959b-7ae5-4e30-82b7-61577ec8e646
Sudderen in de zon

De café gourmand die we daar voorgezet kregen was WAAW!!!

IMG_20150408_142115

Ik dacht niet dat ik de eerste daaropvolgende uren het woord ETEN nog over mijn lippen zou kunnen krijgen, maar een mens zit raar in elkaar. En tegen een uur of zeven hebben we toch nog een lekkere  portie soep naar binnen gewerkt, bij het andere filiaal van Le Pain Quotidien. Jammer genoeg kan ik je daar geen adres van geven. En ik vind het ook niet terug op het WWW, waarvoor mijn verontschuldigingen 😉

O, ik wou nog iets kwijt over een tijdelijke tentoonstelling in het Museum voor Schone Kunsten in Rijsel. Zelf hebben we de tentoonstelling niet kunnen doen, omdat …. ze nog niet geopend was voor het grote publiek.. Maar ik ga zeker kijken.

Wat een leuke tentoonstelling moet dat zijn!!!! De hedendaagse artiesten van het Duitse kunstenaarscollectief Interduck hebben de meest prestigieuse kunstwerken uit de kunstgeschiedenis een make over gegeven, door de figuren op het schilderij stelselmatig te vervangen door een eend. Het resultaat is schitterend. We konden de museumshop bezoeken en de catalogus inkijken. Wat een originele manier om kunst te benaderen, en zonder twijfel wat meer toegankelijk te maken voor bijvoorbeeld kinderen en jonge mensen. Ik heb me in elk geval al laten verleiden door een magneet met Mona Lisa en één met de buste van Nefertiti, maar dan in de eendversie. Schitterend.

Léonard de Vinci: Mona Lisa, La Joconde, LouvreNofretete, Nefertiti, Berlin Neues Museum, Museumsinsel

Meer van dat moois op volgende pagina.

Hoe cool is dat?

De tentoonstelling loopt nog tot 5 juli. Dus ik heb nog even om terug te gaan 🙂

Mocht je zelf gaan, bubbel/bloglezer, deel je dit dan met mij?

5bcbbbd9-11ff-4200-8682-35b4f6944fca
Selfie… niet mijn sterke punt. Hoe doen mensen dat eigenlijk zo een selfie maken?

Myriam

16 gedachten over “Lille conquered part II

 1. Wat een leuk verslag weer en wat een leuke bezigheid hè, wandelen, mensen kijken, eten, drinken… Ja dat doe je in zo’n midweek. En Selfie’s maken… mens ik ben er ook zo’n kei in, maar niet heus! Mijn armen zijn gewoon te kort 😉

  Liked by 1 persoon

 2. Geheheheh, sudderen in de zon. Wat een heerlijke uitspraak! Een selfie maken? Dat kost ongeveer een uur. Je maakt eerst tussen de 80 en 120 selfies. Dan ga je er 10 selecteren die acceptabel zijn. Dan leg je je telefoon even weg. Drinkt wat en gaat dat de 10 selfies die over zijn nogmaals bekijken. Zorg dat je er 3 overhoudt. Vervolgens ga je die drie bewerken totdat je jezelf nog net herkent. Dan kies je degene die nog minimaal 3 gelijkenissen met je eigen gezicht heeft en dan heb je een selfie. Succes.

  Liked by 2 people

 3. Ja, nou ja, Noord Frankrijk denk ik dan, dat slaan we altijd over. Maar ik zie wel erg mooie plaatjes, dus wie weet gaan we er toch nog eens rondkijken. Je kunt zien dat je nog wat selfie-schuw bent, want je kijkt alsof je verschrikt van de fotografe 🙂 Leuk leeswerk, Myriam!

  Liked by 1 persoon

 4. wij hebben Rijsel ook al verkend via dezelfde wandelroute, die we trouwens via de zustersite van euroreizen downloadden (www.reisroutes.be).
  Ik vind Rijsel een mooie en boeiende stad, en dichtbij voor ons… 😉
  Ik ga er zeker nog naartoe!

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s