The art of meditating.

20130923_132059

Bubbel en blogvolger van bubbliciouslyme, je kent me ondertussen goed genoeg om te weten dat meditatie voor mij een héél belangrijk onderdeel van mijn leven is.

Ik heb het nodig zoals ik lucht nodig heb om te ademen, zoals ik water nodig heb om te drinken (al is Champagne nu en dan natuurlijk ook goed) 🙂

Soms is het met mediteren zoals het is met gezonde voeding. Ik weet dat ik die meditatie NODIG heb, dat het goed is voor mij. Zoals ik weet dat vers fruit en verse groenten, weinig suiker en weinig vlees goed zijn voor mij. Maar toch grijp ik geregeld naar een bakje frieten met mayonaise, een slagroomtaartje of een coupe caramel. EN vergeet ik mijn meditatie oefeningen, in de drukte van alle dag.

Geregeld dien ik mezelf terug te motiveren. Komaan Myriam, vandaag echt mediteren, eerst en vooral!!! Niet eerst nog afwassen, stofzuigen, dweilen, een was insteken, strijken, bloggen, boodschappen doen, fietsen, WordFeud spelen… Neen, nu stante pede, onmiddellijk mediteren.

Als ik enkele dagen niet gemediteerd heb, voel ik me een beetje als een vis op het droge. Ik snak dan naar die rust, die heerlijke leegte die over me heen komt als ik WEL mediteer.

Waarom ik het dan niet gewoon alle dagen doe? Waarom ik me dan met momenten zo hard moet motiveren om er aan te beginnen? Zoals ik hierboven al schreef, het is als met gezonde voeding. De vette hap is makkelijker en sneller. Niet mediteren is dat ook. Maar op de lange termijn zijn zowel de gezonde voeding als het mediteren van cruciaal belang voor het goed-in-mijn-vel-zitten gevoel.

Vorig weekend was het weer zover. Ik snakte naar rust in mijn hoofd, en ik besloot de snelle hap te laten voor wat ie was, en me op mijn meditatie te storten.

Sedert pleegzoon alleen woont, is zijn kamertje terug mijn kamertje. Het is mijn plekje, waar ik me in alle rust kan terugtrekken, waar ik kan lezen, mediteren, schrijven…. Of dat zou het toch moeten zijn.

Ik trok naar boven, naar mijn privé ruimtetje, en informeerde en passant mijn twee studenten dat ik NIET, ik herhaalde NIET, onder géén enkele voorwaarde, gestoord wenste te worden tijdens het mediteren.

Ik installeerde me, met mijn koptelefoon op mijn hoofd, ik zocht en vond een heerlijke meditatie oefening. 

De meditatie startte, en ik voelde de rust over me heen komen.

Tot……plots de deur met een ruk werd opengetrokken.

Waar is mijn kersenpitkussentje naartoe? Het lag net nog boven op de kast, en nu is het weg!!!

Heb jij het weggelegd?

Dat was dochterlief, de studente die me vijf minuten voordien verzekerd had dat ze me niet zou storen tijdens het mediteren.

Maar natuurlijk, in hoogdringende, levensbedreigende situaties zoals de plotse verdwijning van een kersenpitkussen, is deze belofte niet langer rechtsgeldig.

En mag moeder ongegeneerd teruggehaald worden uit de verrukkelijke leegte waarin ze net weer een kiem van rust had ontdekt.

Mediteren, héérlijk!!!

Gewoon doen!!!!

Myriam

42 gedachten over “The art of meditating.

 1. Ik heb nog nooit gemediteerd, al vaak van plan geweest eens erover te gaan lezen.. want misschien is het voor mij ook wel heel goed. Voel me op dit moment weer heel erg onrustig, rotgevoel… Kan morgen weer weg zijn hoor, ik blijf niet hangen gelukkig. En als ik straks terug ben in Holland weet ik zeker dat het helemaal over is.
  Succes ermee en ik hoop dat je de tijd kunt vinden om het regelmatiger te gaan doen! X

  Liked by 1 persoon

 2. Wandelen is voor mij DE meditatie. Ik kan dan heerlijk mijn hoofd van laten leeglopen. Alhoewel op een plaats zitten en alleen maar naar mensen kijken ook aardig in de buurt komt. Tai Chi doe ik ook graag buiten in de tuin, maar met pottenkijkers in de geburen lukt dat niet zo goed. Wens je nog veel aangename meditatiemomenten toe. Zal ook eens je meditatieoefeningen gaan bekijken op je blog. See ya.

  Liked by 1 persoon

 3. Zojuist bezig geweest met mediteren/mindfulness tijdens de afwas. Eerst boos omdat de vaatwasser kapot bleek te zijn( even niet zo mindful). Daarna toch vol goede moed aan de slag met een hele stapel afwas. En eigenlijk bleek het wel heel rust gevend zo met mijn handjes in het sop en een lekker muziekje erbij. Moet ik eens vaker doen:)

  Liked by 1 persoon

  1. Ja? Onze vaatwas is al maanden stuk, en in het begin probeerde ik er nog de voordelen van te zien zoals samen praten tijdens de afwas, maar nu wil ik het liefst zo snel mogelijk weer een vaatwasser. En echt mediteren tijdens een activiteit dat kan ik niet 😦

   Like

 4. Ik heb de kunst van het mediteren nu zo’n jaar onder de knie en ooooh ik kan ook eigenlijk niet zonder. Maar je verhaal hierboven herken ik ook maar al te goed. Maar vandaag niet, want ik ga zo dadelijk “jouw” meditatie doen. Ik ben benieuwd!

  Liked by 1 persoon

 5. Ik zoek niet de zin van het leven, maar de Zen van het leven. Ik kan me vinden in meditatie, en kan me gelukkig in gezelschap ook helemaal terugtrekken zonder iets te missen. En als ik daarna inhoudelijk reageer staat iedereen met de oren te klapperen.

  Liked by 1 persoon

 6. Kinderen… je lust en je leven. En dan worden ze ouder, verlaten ze het huis en soms sterven ze gewoon. Geniet ervan zolang je kunt, maar storen bij mediteren: NEE dat is een ding wat niet mag…..zelfs niet voor een kersenpitkussentje.

  Liked by 1 persoon

 7. Heb het gedaan tot 20 minuten, toen kwam jongste dochter binnen, die schrok van de stem uit de pc en gaf een gil, toen was ik er uit, maar het was even zalig! Dankjewel, ik doe het in de avond over.

  Maar zo moeilijk om de gedachten uit te zetten, wat vliegt er veel door ons hoofd. Mijn grootste ontspanning voelde ik in mijn handen.

  Liked by 1 persoon

  1. Eigenlijk is het niet echt de bedoeling bij mediteren om je gedachten uit te zetten. Want hoe meer je daarnaar streeft hoe meer gedachten er op komen. Het is de bedoeling om gewoon te zijn met de dingen die er zijn. De stem helpt je om in de leegte of de relaxatie te geraken. Maar het is niet erg om gedachten te hebben. Je kan ze gewoon benoemen als gedachten, en dan weer los laten. Ben blij dat je er van hebt genoten 🙂

   Like

 8. Hoe hij haalt dat kind het in haar kersenpit om je te storen in het leegmaken van jouw bruisende geest… 🙂
  Maar ik herken het – mediteren is altijd heerlijk, maar vereist zoveel discipline dat het er in deze roerige tijden maar zelden van komt – tenzij je in een klooster onderduikt.

  Liked by 1 persoon

 9. Sja. Mediteren, ik ben er een kei in. Ik heb het meest met “mindfullness”
  Dat kan altijd. Hoef je ook niet ongestoord te doen.
  Eerlijk gezegd denk ik dat als je uit je dak gaat omdat iemand iets vraagt…dat je er dan niet helemaal lekker in zit. Verwachtingen, eisen, moeten, opgefokt jezelf tot meditatie dwingen…werkt allemaal meer tegen.
  De weldadige rust van acceptatie en berusting en volledig in het NU verkeren. Mijn leraar sprak over “de aap op je schouder” die met je meekijkt en overal maar over oordeelt en wat van vindt.
  “Ze mogen bij mij de horlepiep om me heen dansen…ik zit lekker in mezelf en vind het allemaal wel prima.” Zo waait het kersenpittenkussentje weer terug naar waar het thuishoort. Geen emotie of stress.
  T is maar een kussentje. T is maar meditatie.
  T is maar klein.
  Xxxx

  Liked by 1 persoon

  1. Je hebt het helemaal door, ik zat nog helemaal niet in die rust.Maar de horlepiep dansen rond mij, neen, dat zie ik nog niet gebeuren zo. Zo ver ben ik nog niet gevorderd op het pad van wijsheid 😉

   Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s