Volunteering.

Om elf uur deze ochtend werd ik verwacht in een Crisisopvangcentrum  in Gent. Via de site voor vrijwilligerswerk had ik een vacature gevonden voor een vrijwillige onthaalfunctie bij deze organisatie. Ik mailde, en kreeg een uitnodiging voor een gesprek. Dat gesprek zou eerst doorgaan vorige dinsdag, maar je kent me ondertussen al, plannen en organiseren zijn mijn ding niet (meer), dus ik had een dubbele boeking. En moest de afspraak verplaatsen naar vandaag.

Zoals je in een vorige blogpost kon lezen, was mijn stressniveau behoorlijk gestegen. Ook al is het vrijwilligerswerk, het voelt als solliciteren, jezelf bewijzen, kunnen functioneren binnen een team, professioneel kunnen functioneren tout court…

Ik had eerder al een bezoek gebracht aan dit opvangcentrum, maar dan in een totaal andere hoedanigheid, namelijk toen we Peezie ( = PleegZoon) net ontmoet hadden, en we hem daar kwamen oppikken om de zondagnamiddag bij ons door te brengen.

Ik was zwaar onder de indruk op dat moment. Toen Peezie binnenkwam in de ontvangstruimte zag hij er zo verloren uit, ontredderd. Mijn hart brak om hem zo te zien. Het voelde alsof het verdriet van véle véle mensen voor hem in de muren van dit gebouw was gekropen. Je kan het belachtelijk vinden, maar toch is het zo. Gebouwen vertellen mij dingen, soms blije dingen, maar als er véél verdriet is, altijd is geweest binnen de muren, dan vertellen ze mij over verdriet, onmacht en pijn. En dat echoot in mijn lijf, in mijn hoofd. Crazy? Misschien wel…

En toch is er iets in mij dat zegt dat het goed is dat ik hier vrijwilligerswerk ga doen. De kwaliteit binnen de gezondheidszorg is altijd mijn stokpaardje geweest, en sedert mijn burn-out focus ik mij, oa met mijn blog, ook op de geestelijke gezondheidszorg, en welzijnszorg. Beleidsmakers en directie, allen die de macht hebben om veranderingen door te voeren, om financiën te verdelen, om subsidies toe te kennen, regelmatig flink tegen de schenen schoppen, daar wil ik naar toe.

Watch me, het zal me lukken ook. 🙂

Als ik er met deze halve dag vrijwilligerswerk per week in slaag om iets bij te dragen aan de zorg voor kwetsbare mensen, dan is dat alleen maar goed. Of het zal lukken, voor mezelf, dat weet ik nog niet. Maar ik denk het wel.

Ruim op tijd kwam ik aan. Met de bus ben je ofwel te laat, ofwel te vroeg. Voor werkgerelateerde zaken ben ik liever te vroeg.

Ik werd onmiddellijk warm onthaald en op mijn gemak gesteld door een medewerker van.

Weliswaar bleek de vacature voor het onthaal daar ondertussen te zijn ingevuld, maar op een andere plaats  binnen het CAW was er wel nog een onthaalfunctie beschikbaar. Dus, vanaf 22 april ga ik elke woensdagvoormiddag tussen half negen en één uur werken aan het onthaal van een CAW. Eigenlijk heb ik er best wel zin in.

Bovendien heb ik de medewerker van het crisisopvangcentrum, een bevlogen man die ooit een opvangcentrum oprichtte voor mensen die nergens anders meer welkom waren, waar ze een vak konden leren en beschutting konden vinden (één van mijn niet gerealiseerde dromen), (bijna toch) gestrikt voor een interview in mijn reeks MEET A PASSIONATE (WO)Man.

Hoe cool is dat!!

Myriam

63 gedachten over “Volunteering.

 1. Gefeliciteerd, al zou je maar een mens een lach op het gezicht kunnen toveren dan heb je al de wereld gered, want elke goede daad brengt de wereldvrede dichterbij, dat is mijn motto, een motto dat ik bedacht op de dag dat ik bij het Leger des Heils ging werken, al weer heel lang geleden. Dat heeft me leven nog meer voldoening gegeven, heb het een aantal jaren gedaan en heb daar prachtige dingen meegemaakt, kleine stapjes, die toch voor mij werelds waren, wens je dat ook toe.

  Liked by 1 persoon

   1. Ja, ik heb daar als verpleegkundige gewerkt en als zorgcoördinator, waren prachtige jaren, het leger gaf me ook alle ruimte om me verder te ontwikkelen en te studeren, prachtige dingen meegemaakt, erg waardevol in mijn leven. Veel van de mensen die ik in mijn verhalen opvoer, hebben een link met de mensen uit die tijd, al kan ik daar nooit echt over bloggen, ik heb Beroepsgeheim, dus ik meng het dan met fantasie, dan kan het wel. Ik heb oa gewerkt in een huis voor daklozen en later voor de mens die verslaafd was. Ik heb verhalen over Superman, dat was een van die mensen, maar ik heb waarheid moeten aanpassen, maar een van de verslaafde stond model als Superman, een man die niemand om hem heen duldde, maar wel vaak naar een arts moest in een ziekenhuis en oh, wonder, ik mocht wel altijd mee en zo kon hij toch weer goede verzorging krijgen.

    Liked by 1 persoon

  1. Echt, heb jij dat ook? Soms denk ik dat ik gek ben. En dat ik er over durfde schrijven is wonderlijk, want ik vrees altijd dat mensen, als ze dat lezen, ook zullen denken dat ik gek ben. Maar ik ben niet alleen!!!

   Like

 2. Gezegende handen

  er is
  elke dag
  meer nood aan helpende handen

  ook voor sukkelaars uit andere landen
  die hier als vreemdelingen belanden

  gelukkig
  zijn er mensen
  waarvan de gevoelens niet verzanden

  Lenjef

  Liked by 1 persoon

 3. ik las toevallig op een ander blog over vrijwilligerswerk, en wist niet dat dit ook zo aan regels gebonden was.
  Bewonderenswaardig dat je dit doet, Myriam!

  “Vrijwilligers worden niet betaald.
  Niet omdat ze waardeloos zijn
  maar omdat ze onbetaalbaar zijn!”

  een mooie spreuk vind ik!

  Liked by 2 people

  1. Ja, mooi gezegd. Ik moet eerlijk zijn, ik doe het omdat ik het moet doen van de adviserend geneesheer. Ik was echt bang om er naar toe te gaan, maar de eerste kennismaking verliep goed. Dus hopelijk valt het werk zelf ook goed mee..

   Like

 4. Off topic: blog volgen. Uh? Ik heb alle blogs die ik volg in netvibes.com staan. Als iemand een nieuwe post plaatst verschijnt het daarin.
  Misschien als je bij ‘gesleutel’ op rss feed klikt? Of mijn blog in jouw kolom hiernaast plaatst? Dan staat ie er in ieder geval bij. 😉

  Liked by 2 people

   1. Oh je zou er nog kunnen van verschieten 😉 Mensen zijn of kunnen toch heel nieuwsgierig van aard zijn én iemand van een blogje eens in real life bezig zien is altijd iets anders dan het te lezen hé.

    Liked by 1 persoon

     1. Géén idee, dat kan alleen jij uit maken, Myriam. Ik wil alleen maar zeggen dat er een reden is waarom veel mensen anoniem bloggen, je weet nooit wie er meeleest én het kan best zijn dat het meevalt, maar voor het zelfde geld kan het ook anders uitdraaien.

      Liked by 1 persoon

       1. Ja idd, voor’t zelfde leest je nieuwe werkgever mee… Zulke dingen, als je écht namen enz wilt noemen zou ik in een topicje met wachtwoord zetten.

        Nu ja, ’t is altijd wikken en wegen, ik merk dat menige vrouwelijke bloggers er geen problemen mee hebben om het zelfde te doen wat jij doet, zlefs met foto’s er bij. Knap hoor, maar zelf zou ik er me niet aan wagen.

        Liked by 1 persoon

        1. Ik heb dat in het begin toch wel goed overwogen. Ik wou ook eerst anoniem bloggen, maar langs de andere kant wil ik dat mijn verhaal over mijn burn-out andere mensen kan helpen. En dat wou ik dan weer niet anoniem doen. Maar ik blog enkel over wat ik wil bloggen. Er zijn nog héél wat dingen waar ik ook graag over wil schrijven, maar waar ik stilletjes over zwijg 🙂

         Liked by 1 persoon

 5. Ik werk in een opvangcentrum in Gent. Ik laat even buiten beschouwing in welk precies, maar je komt nu wel héél dichtbij. 😛 Super dat je dat vrijwilligerswerk in De Schelp zag zitten. Wat zullen jouw taken zijn aan het onthaal? Véél succes in ieder geval en ik denk dat het sowieso een mooie opstap voor jou kan betekenen. Luisteren gewoon goed naar jezelf en jouw lichaam. Verzorg je!

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s