J’en ai assez!!!

Boos, opstandig, machteloos, godverdomme alhier en geketter alginder!!!!

HOE IS HET MOGELIJK???

Lectrr in De Standaard op 18/3/2015

Je hoorde of las het waarschijnlijk ook enkele dagen geleden: Meisje van zeventien gedumpt aan de jeugdrechtbank.

Terwijl mevrouw Maggi De Block bij hoog en bij laag beweerde, vorige week nog, dat er meer dan voldoende plaatsen zijn in de jeugdpsychiatrie, maar dat de verkeerde mensen misschien op de verkeerde plaats zitten, waardoor het slechts lijkt alsof er onvoldoende plaatsen zijn.

Wel mevrouw De Block, als de verkeerde mensen op de verkeerde plaatsen zitten, dan zitten zij daar hoogstwaarschijnlijk omdat er op de juiste plaats op dat moment voor hen geen plaats was? Wat denkt u? Of zouden zij voor de lol op de verkeerde plaats gaan zitten?

 • Zou een veertigjarige man met een frontaal hersenletsel spontaan in een woonzorgcentrum voor bejaarden gaan kamperen?
 • Zou een meisje van zeventien met zware psychische problemen in een gevangeniscel gaan zitten op het politiebureau?
 • En om de boel even helemaal breed open te trekken: zou een kind dat beter af is in het bijzonder onderwijs, uit zichzelf kiezen om toch maar dag in dag uit vernederd te worden in het gewone onderwijs?

Weet u, ik heb er genoeg van. En met mij vele vele andere goedmenende mensen.

Onze maatschappij is al lang geen welvaartsmaatschappij meer. Want volgens mij bestaat  een maatschappij die zich als welvaartsmaatschappij bestempelt slechts in die mate dat zij zorg draagt voor de zwaksten in de samenleving.

Voor hoogbejaarden is er van overheidswege al héél lang weinig of géén aandacht. Eens je de 75 voorbij bent, en dus enige jaren niet meer productief bent, word je verbannen naar de hoek van “Daar luisteren we toch niet naar” mensen. Niet teveel geld voor uittrekken, want binnenkort zijn ze dood, en het is verspilling van middelen die beter kunnen gebruikt worden…

De hulpverlening laat het gebeuren. O, nu en dan wordt er wel eens aan een alarmbel getrokken, springt er iemand even op de bres, maar iedereen doet gewoon verder. Roeiend met de middelen die er nauwelijks zijn. Steeds minder en minder.

Als er in de dokken of in de metaalverwerkende nijverheid met de medewerkers en de middelen wordt gesjoemeld, is het hek helemaal van de dam. Maar gaat het mis in de zorgsector dan buigt iedereen deemoedig het hoofd en wordt er naarstig en harder dan ooit verder gewerkt. Terwijl we godsamme net in de zorg met het kostbaarste van het kostbaarste bezig zijn, met mensen dus!!!

En nu, wel neen, niet alleen nu, al véél véél langer, gaat het ook mis met de jeugdopvang en begeleiding.

Een meisje van zeventien dumpen aan de jeugdrechtbank. Lager kunnen we niet vallen denk ik.

Het is tijd dat er héél hard en héél lang aan de alarmbel getrokken wordt. En dat het daar niet bij blijft.

Met de mensen die de toekomst van deze wereld, deze planeet uitmaken, wordt niet gesjold.

Met de mensen die er voor gezorgd hebben dat wij een goed en vrij comfortabel leven kunnen hebben ook niet.

Shame shame shame, shame on you, shame on all of us.

Myriam

30 gedachten over “J’en ai assez!!!

 1. Ik ken mevrouw De Block (als Nederlander) niet, maar ik heb het vermoeden dat zij ook niet op de goede plek zit. Het wordt tijd voor een vlammende actie van je Myriam … wat dacht je van 52 uitdagingen om de zorg in België de aandacht te geven die het verdient?! 😉

  Liked by 1 persoon

 2. Het is een DUMP-maatschappij aan het worden, ook hier in Nederland… Schandalig.. Zo help je iemand helemaal niet, nee je helpt iemand de put in! Goed dat je deze issue belicht want het kan echt niet!

  Liked by 1 persoon

 3. Ja, Myriam of we nu over de Belgische of de Nederlandse zorg voor de zwakke(re) medemens praten, er is iets godsgrondig fout met het solidariteitsprincipe in deze ‘verlichte’ 21e eeuw. Ik deel je boosheid volledig en voel me er al even machteloos als jij. Erover schrijven is en voelt als druppelen op een gigantische gloeiende plaat, maar waarschijnlijk het enige wat wij kunnen – en moeten blijven – doen.

  Liked by 1 persoon

  1. Ja, het voelt als druppelen op een hete plaat. Maar als we nu eens allemaal samen in opstand zouden komen, al die goedmenende mensen die opkomen voor de zwaksten. Zou dat niet kunnen helpen? Ik schop wild om me heen ondertussen 🙂

   Liked by 1 persoon

   1. Daar was vandaag vanwege de verkiezingen voor de provinciale staten (die vervolgens weer tot een herverdeling van zetels in de eerste kamer leiden) in Nederland een uitgelezen kans voor, om met veel goedmenende mensen te kiezen voor een sociale partij (SP) in plaats van voor de partijen die in het huidige kabinet slechts het grote geld vertegenwoordigen, maar ik vrees dat zelfs daarin weinig zal veranderen, omdat mensen keer op keer vergeten zijn dat verkiezingsbeloften in NL er slechts zijn om zo snel mogelijk weer verbroken te worden.
    Wij blijven dus voorlopig genoodzaakt om wild om ons heen te schoppen. Mensen zijn kennelijk te bang (gemaakt) om in opstand te komen.

    Liked by 1 persoon

 4. amen, op veel gebieden in de zorg gaat het mis, en de komende tijd zullen we daar de nare gevolgen van moeten slikken, politici zijn gewoon niet sociaal en kunnen dus ook geen sociaal beleid maken!
  laat ze zelf eens op die manier behandeld worden!

  Liked by 1 persoon

 5. Ik weet er alles van: ik ben op mijn 14e gedumpt op kinderpsychiatrie. De tijden zijn nog niet veranderd, schandalig. Iedereen heeft de mond vol over zorg, maar zorgzaamheid is nergens meer te verkrijgen…
  Je schrijft de woorden uit mijn mond!

  Liked by 1 persoon

 6. Zorg dragen voor de zwakken …. Er is helaas nog heel werk aan de winkel wat ze wel kunnen is wat we moeten betalen aan de zorgverzekering naar om hoog te laten gaan … Als het maar om geld gaat dan laten ze wel van zich horen

  Liked by 1 persoon

 7. Het is echt schandelijk inderdaad Myriam, ik wordt er soms echt verdrietig van kan ik je zeggen.
  Dadelijk komt het weer zover als vroeger: de ‘lastige’mensen worden vastgeknoopt, geketend zodat ze zelfs niet meer rond kunnen lopen.

  Liked by 1 persoon

  1. Ik ben ervan overtuigd dat ze dat wel zouden doen mochten ze kunnen. OF beter nog, ze zouden het liefst de ouderen en de lastige mensen een pilletje geven zodat ze er niet meer naar om moeten kijken. IK word er ook ziek van…

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s