What’s in a name?

Idea from comedian Louis C. K.: Name your kid "Ladies and Gentlemen." #babynames
Pic from buzzfeed.com

Neen hoor, zo erg is het met mij niet gesteld. Bij de geboorte gaven mijn ouders mij de naam Myriam mee, samen met nog een hele rits andere namen die er op dit moment minder toe doen.  Myriam dus.

Voor deze blogpost deed ik wat opzoekingswerk op het wereldwijde web, en kwam ik hier op uit:

 •  van oorsprong Egyptische naam: ‘welgevormd’, ‘schoon’.

 • door (de Oud-Egyptische) god (Ammon) bemind

 • Hiëronymus († 420)  veronderstelt: ‘stilla maris’ = ‘druppel van de zee’, stilaan verbasterd tot ‘stella maris’ = ‘sterre der zee’. Ook is geopperd ‘verhevene (over de zee)’

 • van oorsprong Hebreeuws.  Houdt verband met ‘bitter’ of met ‘weerspannigheid’.

Afkomstig van http://www.heiligen.net 😉

Laten we dat vierde puntje vergeten, en voluit gaan voor welgevormd, schoon, bemind, sterre van de zee etc etc.

Een naam om U tegen te zeggen dus. Om met fierheid te dragen.

Maar, hoor ik je denken, waarom in ’s hemelsnaam wordt Myriam in de wandelgangen Mieke genoemd?

Et bien, laat mij jou dit verhaal vertellen.

Toen mijn mama het heugelijke nieuws van mijn geboorte doorgaf aan haar mama, zei mijn oma: Wat een ontzettend grote (zware!) naam voor zo een klein boeleken. En prompt veranderde ze mijn prachtige naam in Mieke.

Je gelooft het of je gelooft het niet, maar het is ALTIJD en OVERAL Mieke gebleven.

Behalve:

 • mijn papa: noemde me regelmatig Myriam. It made me feel very special.:)
 • één van mijn eerste vriendjes noemde me ook Myriam.
 • op officiële papieren en aangelegenheden ben ik Myriam, tenminste gedurende enige tijd. Ja, de papierwinkel dat blijft altijd Myriam, maar als ik op één of andere cursus kom, stel ik me officieel voor als Myriam, maar vroeg of laat komen ze te weten dat ik door iedereen Mieke wordt geheten, en hop, daar is Mieke weer.

Geloof me, als je nog niet helemaal gek bent, zou je het op die manier wel worden. Soms heb ik echt het gevoel een gespleten persoonlijkheid te hebben (graptjen hoor)

In het begin van mijn burn-out heb ik een poging gedaan om de mensen rondom mij er van te overtuigen dat ze mij dienden aan te spreken als Myriam. De meesten wilden dat graag voor me doen, maar wat vele jaren ingebakken zit, krijg je moeilijk uit de vorm… Het lukte niet. Mijn mama, broers en schoonzussen, vrienden en vriendinnen noemen me nog steeds Mieke. En da’s OK.

Maar toch, nieuwe mensen die ik ontmoet, en dat gebeurt toch vrij regelmatig, vraag ik om Myriam te blijven zeggen, ook al ontdek je vroeg of laat dat Mieke meer courant is. Ik vind Myriam fijner.

Ze past beter bij de persoon die ik tijdens het herstel van mijn burn-out ben geworden/nog steeds aan het worden ben. Ze is sterker; creatiever, niet angstig, nieuwsgierig…

Dus niet in de war geraken als je Mieke ziet staan ergens te velde. Blijf maar gewoon Myriam zeggen. Dat heb ik het liefste.

En zeg je toch Mieke, dan vergeef ik het jou graag 🙂

Nog enkele praktische blog berichten 😉 Vanaf volgende zaterdag krijgt mijn dochter een eigen rubriek op mijn blog: TEENAGE DIRTBAG BLOG. Het was Harrij Smit die me op het idee bracht toen hij zei dat hij graag had gelezen hoe mijn dochter haar rijles had gezien. Et voila, vanaf zaterdag krijgt dochterlief elke zaterdag een eigen forum 😉

Ik zit aan een goede 420 volgers op dit moment. Mijn eerste blogpost postte ik op 13 november 2014 en eergisteren had ik precies 14000 hits!!! Me happy.

Wanneer ik 500 volgers haal, doe ik weer een give away!!!!

Myriam

47 gedachten over “What’s in a name?

 1. De cijfertjes niet laten overheersen op het plezier van bloggen! Maar ik heb je log weer graag gelezen, kamp nl. ook met zo’n naam met oneindig veel variaties en mensen die me daar of daar anders noemen. Ik ben van mijn geboortenaam afgestapt in een zwarte levensperiode, jij bent ernaar terug gekeerd maar eerlijk, Myriam is goed, mooi en volwassen. In de regio van Brussel zijn er zo mensen die tegen iedereen ‘Mieke’ zeggen. Zo was er één van die mensen een medewerkster van mij, had er uiteraard niets op tegen dat ik met mijn naam werd genoemd maar toen ze ook ‘Mieke’ zei, heb ik toch eens gevraagd tegen wie ze het had 🙂

  Liked by 1 persoon

  1. Ja, dat doet wat met een mens hé een naam. Ik voel me heel anders als iemand me Myriam noemt dan als ze me Mieke noemen. Ik ga zeker de cijfertjes niet laten overheersen, maar ik wil echt graag iets bereiken met mijn schrijfsels; en in die optiek is het ook belangrijk om een voldoende groot publiek te hebben denk ik. Maar ik lig er in geen geval van wakker!!!

   Liked by 1 persoon

 2. Proficiat je doet het op je blog het is ook aangenaam vertoeven hier bij jou.
  Dus we mogelijk ook Mieke tegen je zeggen😊

  Wat mijn naam betreft : in het begin toen ik mijn blog begon schreef ik mijn gedichten onder de naam Merel. Dit doe ik nog altijd alleen staat er nu wel bonen mijn blog Micheline mijn echte naam dus en hier in blogland blijf ik als Merel bezoekjes brengen

  Ben benieuwd naar het verhaal van je dochter

  Liked by 1 persoon

 3. Leuk gefeliciteerd met je volgers, ik volg je graag, ik heet dus Louise maar al sinds klein noemde iedereen met Loesje, tot ik er achterkwam dat Louise op mijn paspoort stond en ik mijn naam overal heb laten veranderen, mensen die me lang kennen noemen me Loes, maar ik geef de voorkeur aan Louise en zo noemt mijn lief me ook!

  Liked by 1 persoon

 4. Nog altijd Myriam dus. Ik ben blij dat ik nu ook niet nog eens moet onthouden dat je eigenlijk Mieke heet. Fantastisch zoals jouw blog draait! Proficiat.
  Daarnaast feliciteer ik mezelf met het feit dat je mijn suggestie hebt overgenomen en wij de echte feiten en verdichtsels over jou aan de weet kunnen komen uit de mond van je dochter. Ik hoop dat haar eerste blog een haarfijn verslag is van die rijles die je haar gaf. Ik ben benieuwd.

  Liked by 1 persoon

  1. Op zich is dat natuurlijk helemaal niet belangrijk hoeveel volgers en zo. Maar voor mij wel, want ik wil iets professioneels gaan doen met mijn schrijven, wat weet ik nog niet precies, dus daarom is dit voor mij ontzettend belangrijk. En blij dat jij één van mijn volgers bent Eilish. Al iets afgesproken met Tiny? :)Voor in de paasvakantie of zo?

   Like

  1. Het is een fulltime job, maar ik heb dan ook mijn job opgegeven om te schrijven. En daarom wil ik dus ook héél véél volgers; Hoe meer hoe liever, want hoe meer volgers, hoe groter de kans dat er iemand tussen zit die wel een column van mij wil of zo….:)

   Like

 5. Misschien nog een keer aangeven dat je Myriam liever hebt dan Mieke bij familie en vrienden en als ze Mieke zeggen dat je pas reageert als ze Myriam zeggen (en dat dan ook doen).
  Maar het is lastig idd, ik heb twee personen gekend met een naam verandering en na het wennen duurde het even voordat het automatisme van de eerste naam uit m’n systeem was, maar is gelukt doordat deze personen dus niet reageerden als ik hun andere naam zei :p
  En erg leuk idee een terugkerende blog van je dochter, ik ben benieuwd!

  Liked by 1 persoon

  1. Exactly my point 😉 Ik leg me ook wel héél erg toe op volgers, omdat ik iets professioneels wil gaan doen met mijn schrijfsels, een column, een boek, één of andere opdracht in de wacht slepen. En het lijkt me dat dat sneller zal lukken als ik méér volgers heb. Hoop ik. Ik ga er in elk geval voor. Jij bent op 3/5 toevallig niet in Amsterdam ?

   Like

    1. Ja, ik ga dat weekend met drie vriendinnen naar Amsterdam. Maar zij vertrekken al rond de middag terug omdat zij naar Frankrijk moeten. Ik heb mijn trein pas in de vooravond. Ik dacht ik vraag eens aan Narda of ze zin heeft om tot in Amsterdam te komen, en daar samen iets te eten, of te drinken of alletwee. 😉 Maar als je avonddienst gevraagd hebt zal dat moeilijk zijn, zeker? En ik weet ook niet of jij ver woont van Amsterdam eigenlijk?

     Like

 6. Myriam-Mieke, ik heb ook een voorkeur voor Myriam. 😉
  Leuk om te horen dat je blog zo goed loopt! Ik wil me ook meer op schrijven gaan richten de komende tijd en hoop een steeds grotere groep mensen te bereiken.

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s