Care in medieval times.

Care in prehistoric times
Picture from http://www.seekwellness.com

Als ik terugkijk op mijn eerste stappen in de wereld van de gezondheidszorg, dan bekruipt mij het gevoel dat ik uit een ver verleden kom. Wat eigenlijk ook zo is natuurlijk 🙂

Ik vatte mijn studie verpleegkunde aan in 1979, en studeerde netjes af in 1982. Tegen mijn zin, maar daarover schreef ik al in een vorige blogpost.

Die eerste stagedag ergens in het najaar van 1979 staat ondanks mijn abominabele geheugen in mijn brein gegrift.

Oh that horror!!!

Mijn eerste stageplek was De Bailoeke zoals ze dat in plat Gents zeggen, voor de anderstaligen onder ons: De Bijloke. Tegenwoordig AZ Jan Palfijn. Vergis je niet, in de volksmond blijft het De Bailoeke, ook al werden ondertussen twee verschillende ziekenhuizen neergepoot op een totaal andere locatie.

De gebouwen waar ik toen stage liep situeerden zich op de plaats waar nu het KASK is gevestigd: de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten, in de Jozef Kluyskensstraat in Gent.

Stel je de Middeleeuwen voor, maar dan erger. Grote zalen, met aan weerszijden van het middenpad bedden. Tussen twee bedden gelukkig een gordijn, een stoel en een nachtkastje. Ergens vooraan in de zaal een soort verpleegpost.

Oude bijloke 1
Pic from http://www.ugentmemorie.be
Oude Bijloke 2
http://www.ugentmemorie.be

Laat in één van die zalen, interne geneeskunde was het herinner ik mij,  een meisje los van nog geen 18. (Neen, ik was nog geen achttien toen ik aan de opleiding begon. )

Een naïef, héél verlegen, behoorlijk angstig meisje, dat nauwelijks een bedbad (voor de leken onder ons: het wassen van de patiënt in bed) had kunnen oefenen op een dode pop.

Dat meisje, dat in normale omstandigheden al bang was voor haar eigen schaduw, had nu bovendien een gruwelijk lelijke verpleegsterschort aan. Zo lelijk was die schort dat alleen een topmodel er appetijtelijk in kon uitzien. Echt niet goed voor een mens zijn zelfvertrouwen, écht niet. Bovendien moest je ook nog een kapje op je hoofd hebben. En in de school waar ik mijn opleiding volbracht, was dat niet zo een kartonnen gevalletje dat je discreet achter op je hoofd kon neerplanten. O neen, in dat opleidingscentrum werd geopteerd voor een vouwmodel, waar zelfs moeder overste van de meest strenge nonnenorde niet mee over straat zou gewild hebben.

habijt
Picture from http://www.rudolfsiffer.be

En dan onder die schort nog een paar platte lelijke verpleegsterschoenen. Als ik er gewoon aan terugdenk, wil ik krijsend op de loop gaan. Maar dit neerpennen werkt therapeutisch, dus ik schrijf verder 😉

Al die eerste dag kreeg ik een plastieken wasbekken in mijn hand gestopt. Dat moest ik dan ergens op een centraal punt gaan vullen. En dan mocht ik een patiënt onder handen nemen. Ook die vergeet ik nooit meer.

De schaamte!!!!

De patiënt die mij werd toegewezen was een jonge gast, ik schat ongeveer even oud als ikzelf.

Moet je weten dat ik van mijn leven nog geen naakte man had gezien, behalve één van mijn broers misschien, maar goed, dat waren mijn broers. Deze was duidelijk niet mijn broer.

Ik kreeg de opdracht om hem te wassen. Ik begon aan zijn hoofd, zijn armen, zijn rug, zijn buik. En dan kwam ik op een plaats waar ik NIET WOU ZIJN. De kerel in kwestie vond het blijkbaar best OK dat ik daar was, meer dan OK zelfs.

In plaats van hem het washandje en de handdoek in zijn handen te duwen, bleef ik verder inzepen, en afspoelen, en afdrogen…Hoe onnozel kan een mens zijn? Zéér zo blijkt.

De pippo had perfect zichzelf kunnen wassen, alleen voor zijn rug en zijn voeten had hij een beetje hulp kunnen gebruiken.

Hij heeft met volle teugen genoten, ik zweer het je. Ik was het liefst in een holletje onder de grond gekropen, om er nooit meer uit te komen.

Wat nog beter zou geweest zijn: ik had het al gillend op een lopen moeten zetten, om nooit meer terug te keren, niet naar die zaal, niet naar dat gebouw, niet naar die school.

In plaats daarvan heb ik de kelk tot de bodem uitgedronken.

Jammer 😦

Myriam

19 gedachten over “Care in medieval times.

 1. Woow dat lijkt wel de grote hal van Zweinstein, maar dan … horrific! Ik kan me voorstellen dat dat een traumatische tijd geweest moet zijn bah bah. En die jongen… hihi die zal wel even genoten hebben ja! 🙂

  Liked by 1 persoon

 2. Gelukkig gaat het er inmiddels in ziekenhuizen in Europa niet meer zo aan toe, althans dat mag ik hopen 😉 . En jij hebt die jongen vast de dag van z’n leven bezorgt hahaha. Mijn eerste stage ervaring als ziekenhuislogopedist was met een oud mannetje dat seksueel ontremd bleek te zijn haha. Ik hoefde ‘m gelukkig niet te wassen, maar ik weet nog goed hoe ik achter het gordijntje van zijn bed stond en ik hoopte dat mijn stagebegeleidster heel snel terug zou komen (gelukkig was ik wel assertief, ik heb meneer meteen gezegd dat ik daar niet van gediend was en dat een logopedist heel andere diensten levert, maar ik voelde me allesbehalve zelfverzekerd haha).

  Liked by 1 persoon

  1. Ja, het was behoorlijk horror, héél die tijd eigenlijk. Voor mij toch. Maar ik ben er natuurlijk wel door geworden wie ik nu ben, en daar ben ik toch wel behoorlijk trots op 😉

   Like

 3. hahaha – wat vreselijk moet dat voor je geweest zijn – maar toch maakte je volkomen onbewust een onwaarschijnlijke jongensdroom waar. Ik zou zijn herinnering ook wel eens willen lezen. Ik wil wedden dat hij jouw lelijke schort en kapje en platte verpleegstersschoenen niet eens heeft gezien. Hij zal zich alleen maar een piepjonge en door god gezonden engel herinneren.

  Liked by 1 persoon

 4. Tjee, wat erg dat je zo het diepe in word gegooid op zo’n leeftijd in een tijd waar je w.s geen enkel fatsoenlijk uitleg, laat staan vragen kon gaan stellen.
  Kan me voorstellen dat dit een traumatische tijd is geweest zeg!
  Gelukkig dat je er nu om kan lachen 🙂

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s