Mijn eerste keer ;)

first-time
Picture from http://www.escunited.com

Dat moet ongeveer tien jaar geleden zijn. Ja, veel langer kan het niet geweest zijn. 😉

Samen met mijn BF en haar man spraken hubbie en ik af om een weekendje naar de Champagnestreek te trekken.

Foei, waarover had je gedacht dat deze blogpost zou gaan dan?

Over ons eerste weekendje in de Champagne natuurlijk.

Het viel me op dat het véél te lang geleden is dat ik jou iets vertelde over Champagne.

Bij deze moet dit goedgemaakt worden.

Dat eerste weekendje Champagne was een beetje een gok. We kenden BF en haar man al langer, maar een reisje samen hadden we nog nooit gedaan. Dat is ook niet niks vind ik. Tenminste als je de vriendschap wil behouden. Je kan nog zo’n goede vrienden zijn, maar verschillende dagen in elkaars gezelschap doorbrengen zonder ergernissen, dat is toch niet evident.

We waagden het er op in de veronderstelling dat onze vriendschap tegen de test zou opgewassen zijn. En gelukkig was dat ook het geval.  Zozeer dat we sedertdien ongeveer elk jaar opnieuw richting Reims en omstreken trekken.

Een gedeelde passie voor cultuur en champagne is al een mooie basis natuurlijk. Voeg daarbij ons nooit-ophoudend getetter over van alles en nog wat, gekruid met de nodige lachsalvo’s, en het kan niet meer stuk.

Dat eerste weekend dateert van 2005, verontschuldig mij dus als het geen accurate weergave wordt van onze activiteiten. Met mijn geheugen is het al moeilijk om een goed verslag te geven van wat gisteren gebeurde, laat staan van wat tien jaar geleden op de agenda stond. Foto’s kunnen helpen. Terwijl ik ze bekijk, komen vaak hilarische herinneringen naar boven.

Zo kan ik me nog steeds ons bezoek aan champagnehuis Mercier voor de geest halen, alsof het gisteren was. Mercier is een gekend champagnehuis, met een héle lekkere champagne, vind ik persoonlijk. Via de toeristische dienst van Epernay, waar op zaterdagnamiddag een kleine proeverij werd georganiseerd voor de geïnteresseerde toeristen, leerden we Mercier kennen, en besloten we een bezoekje te brengen aan de kelders van dit gerenommeerde huis.

DSCN1177 DSCN1182 DSCN1186 DSCN1219

Dertig meter diep in de kalkbodem van Epernay bevinden zich achttien kilometer gangen, waar de heerlijkheden van Maison Mercier worden gekoesterd en bewaard. Met een elektrisch treintje kan je dit gangenstelsel bezoeken, terwijl je ondertussen uitleg krijgt van een Nederlands sprekende gids. Dit treintje ligt aan de basis van de anekdote die ik jou wil vertellen. Je weet ondertussen dat hubbie met graagte fotografeert. Zeker als we met vakantie zijn, is hij druk in de weer met fototoestel, statief en dergelijke. Zodoende verliest hij soms de realiteit uit het oog.

Het elektrische treintje stopt diep onder de grond, aan een soort perronnetje. Om aan dat perronnetje te komen, moet je een metalen trap afdalen. Hubbie was nog snel wat foto’s aan het schieten van de kelders, terwijl iedereen aan het instappen was. Omdat de treinbestuurder wou vertrekken moest hij zich haasten om nog in de trein te geraken. In zijn haast gleed hij uit op de metalen trap, en vloog, ik verzeker het je, het was écht vliegen, met zijn hoofd vooruit, de trein in.

Het had slecht kunnen aflopen, en dan zou het geen leuke anekdote geweest zijn. Maar in dit geval bleef de schade zéér beperkt, en heb ik een lachstuip gekregen waar ik nog steeds met veel plezier aan terugdenk. (Over het feit dat ik begin te lachen als mensen vallen heb ik ooit een blogpost geschreven die je hier kan lezen)

Tijdens deze eerste trip logeerden we in het Ibis Hotel Epernay Centre Ville. Basic, maar goed gelegen, netjes, goed ontbijt en niet te duur. Meer moet dat soms niet zijn.

Wat wil ik je, naast een bezoek aan Champagne Mercier zeker ook aanraden?

 • De Avenue de Champagne à Epernay: het ene na het andere champagnehuis. Velen kan je bezoeken, vaak is reservatie noodzakelijk. Hou er rekening mee dat vele champagnehuizen op zondag gesloten zijn.

DIGITAL IMAGE DSCN1151 DSCN1334

 • Office de tourisme à Epernay: organiseert regelmatig degustaties: ook altijd een goed idee om eens virtueel te bezoeken voor je vertrekt 😉
 • Hautvillers: de bakermat van de Champagne, waar Dom Pérignon begraven ligt.
DSCN1315
DSCN1277 Kerkje waar Dom Pérignon ligt begraven.
 • Vertus: waar je zeker langsmoet bij Veuve Fourny, mijn lievelingschampagne!!!
DIGITAL IMAGE
Vertus is een prachtig dorpje, weinig te beleven naast het champagnedrinken, maar een schat aan oude gebouwen.
 • Mémorial des Batailles de la Marne à Dormans: zeer beklijvend, niet voor gevoelige zielen.

DSCN1291 DIGITAL IMAGE

 • Les Faux de Verzy: grillige bomen/struiken, een spielerei der natuur, mooi!!!

DSCN1339

Onze trip ging door op het moment van de Vendange. Op zich is dat héél fijn, voor ons dan toch, om de plukkers aan het werk te zien, en de unieke sfeer op te snuiven.

DSCN1227

Maar als je echt wil gaan proeven, en graag goed wil ontvangen worden door de wijnboer, dan ga je beter buiten de Vendange, als de boer meer tijd heeft!!!!

Doen zou ik zeggen. En laat me weten hoe het geweest is 😉

Myriam

27 gedachten over “Mijn eerste keer ;)

 1. Ik ben echt gek op die oude gebouwen! Ik denk dat ik daar wel zou kunnen genieten van de rust! Oeii je man hihi… zo herkenbaar. Ik heb ook zo’n fotografie tik. Soms zo erg dat ik het zelf niet eens meer beleef! maar het is zo leuk om plaatjes te schieten! 😀 De Champagne streek lijkt me heel mooi. Bedankt voor je tips!

  Liked by 1 persoon

  1. Tja, smaken verschillen gelukkig hé Mie. Maar zelfs zonder champagne is de streek erg mooi, zowel op vlak van natuur als op vlak van cultuur, en helemaal niet ver natuurlijk

   Like

    1. Arme arme jij!!! Maar het is voor het goede doel en ik neem elke dag mijn pet af voor wat je onderneemt. Ik moet dringend eens bekijken hoe ik een kleine bijdrage kan leveren. Ik zou graag een grote bijdrage leveren, maar ik vrees dat mijn budget daarvoor niet toereikend is. Maar alle beetjes helpen hé?

     Liked by 1 persoon

 2. Wat een leuk blog! Ik ben gek op oude gebouwen. Ik denk meer aan wat voor leuks ik voor het laatst gedaan heb :-(( Dat was in 2010 vlak voordat de cvs/me toesloeg: fietsen. Hoe langer en verder weg hoe beter. Dat jaar heb ik negen keer solo 200 km gereden. En in het weekend met De wielerploeg. Man…dat waren nog eens tijden… zucht. Ik vrees dat ik van een glas champagne niet vrolijker word.
  Maar ik heb het wel met een glimlach gelezen!

  Liked by 1 persoon

  1. Waaw, dat is behoorlijk straf!!! Die cvs is een lelijke aandoening, waar nog geen kruid tegen gewassen is. Het moet lastig zijn om niet meer te kunnen wat je vroeger kon…. Word je van een glas champagne echt niet vrolijker? Ik wel hoor :)Maar als je van mijn blog vrolijk wordt is dat toch ook al iets hé.

   Like

 3. wij gaan ook graag naar de Champagnestreek.
  We zijn er al een paar keer voor enkele dagen naartoe geweest. Mercier en Moet et Chandon hebben voor ons geen geheimen meer… 😉
  Maar kopen doen we ook liever bij de kleine boertjes. Zo hebben we bij een van onze laatste tripjes naar daar nog verre familie van renner Tom Boonen leren kennen: champagne Boonen-Meunier (http://www.champagneboonen.fr/). Beslist een aanrader!
  Ik heb hier wel al enkele tips gelezen om op een volgend champagneweekendje te bezoeken. Interessant, Myriam!

  Liked by 1 persoon

 4. Wij zijn onlangs bij René Bauser in Les Riceys langsgeweest tijdens ons weekendje in de Champagne. Is uniek door zijn drie Appellations d’Origine Controlée en de heel bijzondere roséwijn. Je kan er zowel champagnes als de befaamde Rosé des Riceys proeven, een echte aanrader. Er staat een ‘cadole’ of typische schuilhut leuk om te zien !

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s