Unexpected things on a perfect holiday #boostyourpositivitychallenge

IMG_7628 IMG_7631 IMG_7649 IMG_7754 IMG_8056 IMG_8086 IMG_8285IMG_7398

Juli 2013 – een supervakantie in de Dordogne, met ons vieren, en met mijn jongste broer, zijn vrouw en drie kinderen.

Kids van de leeftijd van de onze, doen het goed samen. En de ouders kunnen het ook goed met elkaar vinden. We doen het al jaren op deze manier, en iedere keer weer tot ieders tevredenheid. Sleutelwoorden van samen op reis gaan: respect voor de anderen, niet alles samen doen, maar ook niet NIETS samen doen.

We huurden een prachtig huis in Marminiac, alles er op en er aan (via Belvilla). En we genoten van het zomerweer, het zwembad, de prachtige omgeving, het gezelschap…

Enkele tips voor een verblijf in de Dordogne zijn:

 • Domme, een schitterend bewaard Middeleeuws vestingstadje, dat uitkijkt over het dal van de Dordogne.
 • Sarlat la Canéda, prachtig Middeleeuws stadje met niet alleen véél te bezoeken gebouwen, maar ook behoorlijk wat shopping possibilities.
 • Het kasteel van Castelnaud: een indrukwekkend fort met een belangrijke strategische ligging. Ideaal voor ridders en jonkvrouwen in spe.
 • De hangende tuinen van Marquessac
 • De voorhistorische wandschilderingen in de grotten van Lascaux.
 • Rocamadour en Saint Cirque la Popie: ik heb geen woorden om de schoonheid van deze twee plaatsen te bezingen. Gewoon zelf eens gaan kijken!!!
 • Gouffre de Padirac: indrukwekkend grottenstelsel…
 • Cahors
 • en last but not least een kanovaart op de Dordogne….

En daar komen de unexpected things om de hoek loeren.

Wij, dat zijn hubbie en ik hadden het lumineuze plan opgevat om samen met onze kids, een kanovaart te doen op de Dordogne. Volstrekt ongevaarlijk volgens hubbie. Onmogelijk om te kantelen eveneens volgens hubbie.

Ik ben een angsthaas, en in een kano stappen om de Dordogne af te varen is niet echt iets waar ik van droom. Maar het was prachtig weer, de kano was ongevaarlijk, dus. Ik waagde het erop. Ook al had ik de hele nacht voorafgaand aan de afvaart nachtmerries over wat er allemaal zou gebeuren.

Voor we in de kano stapten, twee per twee, een kano voor de kids en een kano voor de oudjes, kregen we een reddingsvest omgegespt (waarom? Het was toch volkomen veilig?) Verder kregen we de raad om onze bril te bevestigen met een touwtje, wat ik prompt deed, maar wat hubbie naliet omdat er geen gaatjes in zijn montuur waren. Ook een grote afsluitbare ton kregen we mee waar alles van waarde in moest geplaatst worden.

En zo vertrokken we. Rustig peddelend, genietend van het magnifieke uitzicht op de rivier, en de kastelen en natuur rondom. Hubbie fotograferend dat het een lieve lust was. En hier nog een fotootje en daar ook nog eentje, en o kijk daar eens. Dat wil ik ook even vastleggen.

Je voelt me al komen. Hubbie vergat in zijn enthousiasme dat hij niet te dicht bij de kant mocht komen. En dat je niet kan peddelen, sturen en fotograferen tegelijkertijd. We raakten dus in een stroomversnelling waardoor we aan een ongelofelijke snelheid mee werden gesleurd langs de oever, onder enorme takken door. Die takken konden met gemak je hoofd er af meppen, dus in een instinctieve afweerreactie bogen we allebei opzij naar dezelfde kant. Het bootje was daar niet tegen bestand. En kantelde. Wij belanden in het water… Helemaal onder, jawel. Gruwelijk koud dat water. Moeilijk om weer boven te komen ook. Maar het lukte, en ook hubbie raakte boven. De kids hadden ondertussen door dat er iets aan de hand was, en nadat ze van een eerste lachstuip bekomen waren, probeerden ze terug te keren om ons te helpen. Wat niet lukte door de stroming.

Hubbie was bij de val in het water zijn spiksplinternieuwe, megadure bril met dubbelzichtglazen kwijt geraakt. Ondanks verwoede pogingen slaagde hij er niet in om het kleinood terug te vinden. Het fototoestel dat ook nat was geworden, besloot prompt er mee te stoppen. Nu, foto’s trekken op dat ogenblik, dat stond ook niet echt hoog op ons prioriteitenlijstje.

Met oneindig veel moeite slaagden we er in om de kano terug te draaien en om er weer in te kruipen.

Het moet een vreselijk zicht geweest zijn. Twee kletsnatte veertigers pogingen zien doen om in een boot te kruipen vanuit het water.

Voor zover ik weet circuleren hier geen filmpjes van op Youtube maar een mens weet nooit natuurlijk.

In elk geval een zeer duur boottochtje: bril, fototoestel, en ook mijn kledij was om zeep.

Dus ga je naar de Dordogne, blijf dan mooi in het midden van de rivier. Tenzij je graag in het water wil belanden.

Myriam

17 gedachten over “Unexpected things on a perfect holiday #boostyourpositivitychallenge

 1. Wij gingen eens de Semois afvaren vorige zomer. Alles ging goed, tot er in de verte twee zwanen opdoemden. Oh zo lieflijk, dachten we eerst. Tot papa-zwaan op ons af kwam met vervaarlijk open bek en klapwiekende vleugels en ons probeerde te pikken. Ik gilde en gilde en sloeg met de roeispaan keihard op… het water (nee niet op de zwaan!) om hem weg te jagen. Minutenlang zat ik nog met de daver op het lijf, en mijn lief maar lachen.

  Liked by 1 persoon

 2. Wat een heerlijk verhaal, Myriam. Ja wat is de Dordogne prachtig. Een aantal plaatsen ben ik ook geweest, zoals Domme en dat onvoorstelbaar grote gat in de grond waar Rocamadour aan de rand bungelt. En de grotten van Lascaux.
  Kanovaren op de Dordogne is er nooit van gekomen – en gelukkig maar nu ik jouw hachelijk avontuur zo beeldend zag langskomen – maar wel eens op de Drôme. Dat kostte ons toen slechts een horloge. Maar als offer blijkbaar genoeg om de Drôme te temmen. Jullie offerden jullie kostbaarheden pas onder dwang van de boos geworden riviergoden 🙂

  Liked by 1 persoon

   1. Het schoot mij nog weer te binnen dat er tegenwoordig op sommige gedeelten van de Dordogne een soort Draken-rondvaartboten varen. Afschuwelijke praatboten zoals wij ze noemden, want vanwege een luidsprekerstem die op die boten de omgeving ophemelde, hoorde je ze al van verre aankomen.
    Maar voor mensen die tegelijkertijd foto’s willen schieten en hun roer recht willen houden is het misschien een veilig alternatief 🙂

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s