Laundry day

Women-Washing-Clothes-In-A-French-Town-River
Painting by Frederick Nash at 1st-art-gallery

Na de vaatwasmachine enkele maanden geleden gaf gisteren ook de wasmachine er de brui aan. Hoeveel jaren dienst ze er precies had opzitten, weet ik niet meer. Maar ik vermoed dat ze volledig burn-out was. Van de eerste dag dat ze hier over de drempel werd gedragen, tot en met gisteren, draaide ze dagelijks één of meerdere keren. Handdoeken, ondergoed, werkkledij en balkledij, ze heeft het allemaal gezien. En ik vermoed dat ze gisterenochtend dacht: ” Het is voor mij ook zondag. Het moet nu maar eens gedaan zijn met dit blijvende misbruik” Ze begon prompt te stampen als een gekwetste stier tijdens een stierengevecht. Zó hevig dat ik vreesde haar het huis uit te zien bonken.

Zover hebben we het niet laten komen. We beslisten om meteen een nieuwe wasmachine te kopen. Na het debacle met de herstelling van onze vaatwasmachine door Miele experten, gingen we niet meer voor herstel, maar onmiddellijk voor nieuw.  Ik weet dat het milieuvriendelijker is om iets te herstellen, maar onze portemonnee dacht er anders over. De herstellingskosten aan de vaatwas waren van die aard dat we een tweede panne, kort na de eerste, niet meer wilden laten repareren, maar dat we evenmin geld konden(wilden) steken in een nieuwe.

Zonder een vaatwas kan een mens best leven, alhoewel de voordelen van het niet hebben van een vaatwas ondertussen in het niet zijn verdwenen bij de nadelen ervan. Dit geheel terzijde.

Zonder wasmachine daarentegen..neen, dat kan echt niet. Ik zie me niet met een wasmand op de rug naar de dichtstbij gelegen rivier stappen. Dat zou ofwel de Schelde zijn, of misschien is de Leie dichter? En dan met een borstel en een bord mijn was schrobben aan de idyllische boorden van deze rivieren. Er wel zorg voor dragend dat ik geen ademhalingsintoxicatie krijg door zo dicht bij de giftige dampen te komen die misschien hier en daar nog uitgewasemd worden? Of ben ik te pessimistisch en zijn de rivieren echt weer schoner dan tig jaren geleden?

Zelfs op zondagavond kan een mens tegenwoordig moeiteloos aan een nieuwe wasmachine geraken. De techniek en de digitale wereld staan voor niets. Ik verbaas er mij nog elke dag over.

Nu ben ik niet van het vergelijkende type. Ik kan daar mijn tijd niet insteken. Dus ik zocht kwaliteit, economisch en ecologisch voor een niet te zotte prijs. Het moest geen wasmachine worden met toeters en bellen, want eerlijk, wat gebruik ik nou van programma’s? Vier verschillende programma’s terwijl er misschien dertig geprogrammeerd stonden in de in onbruik geraakte machine. Dus géén toeters en bellen: simpel, kwalitatief, groot, want ik was vaak voor zes personen, laag in verbruik en in kostprijs. Op Coolblue vond ik wat ik zocht: een LG met een 8 kg trommel en in de A+++ klasse voor 399 € ipv voor 499 €. Nog veel geld, maar in de gekende merken toch bij de goedkopere.

Poepsimpel, een kind kan het. Een kind met een bankkaart wel te verstaan. Wasmachine in het winkelwagentje leggen, virtueel gelukkig, afrekenen en hop. Vanmiddag rond een uur of twee stond de nieuwe wasmachine aan mijn deur.

Neen, ze was niet helemaal naar hier komen springen, ze werd aangekondigd door een vriendelijke Nederlandse heer, die me wist te vertellen dat de machine binnen het kwartiertje zou geleverd worden, en of dat OK was voor mij. Dat was meer dan OK voor mij. Mijn was smeekte om een beurt. Een wasbeurt bedoel ik.

Een groot kwartier later werd er aangebeld en stond de nieuwe wasmachine effectief voor de deur, geflankeerd door twee sympathieke Nederlandse heren. Die kwamen helemaal uit Utrecht naar hier met mijn wasmachine!!!

In een mum van tijd was de klus geklaard op een vriendelijke, professionele manier. De oude machine werd meegenomen, ik kreeg de tijd om de plaats waar ze had gestaan even schoon te maken. Dat was ook wel héél erg nodig. Zijn er echt mensen die ONDER hun wasmachine poetsen? De droogkast werd teruggeplaatst. Et voila. Ondergetekende kan weer aan de was!!!

Geen toeters en bellen had ik toch gezegd? Had je gedacht. Moet ik maar beter kijken wat ik aanschaf. Déze wasmachine produceert warempel muziek als je aan de knoppen draait of als ze klaar is. Hopelijk wast ze nu nog ook 😉

Myriam

32 gedachten over “Laundry day

 1. Zo, top service! Nu woon ik niet zo ver van Utrecht af, maar het is mij serieus nog niet gelukt om iets wat ik op zondag besteld heb de volgende dag in huis te hebben!
  Goeie service en geniet weer van de schone was 😉

  Liked by 1 persoon

 2. 399 euro?? Ik denk dat ik voor de mijne (een AEG) nog 500 euro betaald heb en dat was 11 jaar geleden… Zijn wasmachines zoveel goedkoper geworden? Ik vraag me trouwens af of het wel milieuvriendelijker is om zo’n oud exemplaar te laten herstellen; de nieuwere toestellen zullen wel een stuk zuiniger in gebruik zijn zeker? En als je elke dag wast…

  Liked by 1 persoon

 3. Inderdaad inderdaad, dat gemak van per internet bestellen is een niet te onderschatten luxe. Ik maak er ook veel gebruik van, waardoor ik het – voor mij – oervervelende winkel in, winkel uit, kan overslaan.
  En zoals met zo’n wasmachine wordt het ook allemaal nog snel bezorgd en geplaatst. We mogen blij zijn met zoiets – maar vooral met het feit dat we hier in Europa voor zulke dingen ook zomaar het geld hebben liggen. Want zonder geld zal je gewoon met de hand moeten wassen – al dan niet in de Schelde of de Leie.

  Liked by 1 persoon

  1. Ja, da’s waar. We mogen niet klagen. Het is niet overal zo. Al is er ook hier veel verdoken armoede. En met die nieuwe fijne regering bij ons gaat het van kwaad naar erger voor de mensen die het al niet zo breed hebben

   Liked by 1 persoon

    1. Het maakt mij razend, en ik hoop echt dat ik ooit zoveel mensen kan bereiken met mijn blog, dat ik misschien iets kan bijdragen om het tij een beetje te keren in het voordelen van de kwetsbare mens in de samenleving!!

     Liked by 2 people

 4. Afgelopen zomer gaven mijn wasmachine en vaatwasser er ook de brui aan. Ik verwachtte dat de droger er nou ook wel het bijltje bij neer zou gooien. Hij is al veertien jaar of zo. Remco had m al voor ik hem keerde kennen.
  Niets is minder waar, hij droogt nog steeds stug drie wassen per week.

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s