Foster parent

Foster parent
Picture by Leon Ephraïm on Unsplash

Het wordt tijd dat je kennis maakt met de rest van de familie. Dochter en zoon ken je nu al een beetje uit mijn blogposts. Hubbie ook wel een beetje misschien. Dat komt nog wel. In verdere blogposts. Maar nu wil ik je even vertellen over het vogeltje met de gebroken vleugeltjes dat wij gedurende twee jaar en een half in ons gezin hebben opgenomen, en waar ik van hou als was het mijn eigen kind. Wat het niet is, maar goed. Als ik geef, geef ik alles wat ik heb. Ook in dit geval.

Pleegzoon wordt PZ in het verdere verhaal om het makkelijk te maken, zonder namen te noemen.

Zal ik beginnen bij het begin? Want PZ is niet bij ons gekomen op de manier waarop pleegkinderen normaal in een pleeggezin terechtkomen. Mijn hubbie en ik hadden wel jaren geleden, toen onze kinderen nog klein waren, een cursus pleegzorg gevolgd. Omdat we nog een plaatsje hadden in ons hart en in ons gezin, dachten we. Maar na afloop van de cursus waren we daar niet meer zo zeker van. Het is écht wel een hele opgave, een pleegkind opvangen. Een mooie opgave, dat wel, maar op dat moment achten we  ons er niet klaar voor.

En  drie jaar geleden ongeveer, kwam ik op mijn toenmalig werk PZ tegen. Ik werkte op dat moment onder andere als stagecoördinator, en PZ liep stage bij ons.

Ik herinner het mij nog als de dag van gisteren. Bij de introductie, samen met de leerkracht en de andere gasten van het vijfde jaar zorgkundige, zaten we samen in de vergaderruimte. Iedereen had zijn jas uitgedaan, want in een Woonzorgcentrum is het altijd behoorlijk warm. Behalve PZ, die had zijn jas aangehouden, en dat niet alleen, hij had ook zijn kap op zijn hoofd. Wat ik heel vreemd vond, maar ja, pubers kunnen wel vaker vreemd uit de hoek komen, dus ik zocht er niet zo veel achter.

Via de stagebegeleidster van de school hoorde ik later, toen PZ effectief stage liep bij ons, dat de jongen zwaar in de problemen zat. Hij was thuis weggegaan, net achttien jaar geworden, en leefde in een crisisiopvanghuis, De Schelp.

Vreselijk vond ik dat. Ik had ondertussen al regelmatig contact met PZ, en hij maakte alle mogelijke moederlijke gevoelens bij me wakker. Ik wou en zou hem helpen, dit uit zijn nest gevallen vogeltje, dat al zoveel had meegemaakt in zijn relatief korte leven. Wat ik totaal niet begreep, en waar ik ook nooit een deftig antwoord op heb gekregen, dat was waarom de school totaal niet wou dat ik hem hielp. Ik moest persé de dingen laten zoals ze waren, en ik mocht hem eventueel wel eens een zondagnamiddag uit De Schelp gaan halen, maar meer mocht in géén geval gebeuren.

Nu, ik kan je verzekeren, als mijn moederinstinct wakker is geworden, krijg je dat niet zomaar weer in slaap, dus ik trok me daar totaal niets van aan. Hier was een kind in nood, in zéér grote nood, dus ik zou dat kind helpen. Aanvankelijk hield ik me wel aan een bezoekje bij ons op zondagnamiddag. Je zag PZ zo ontdooien. Vergeten doe je zoiets nooit meer.

En dan diende hij teruggebracht naar dat opvangcentrum. Een kind hoort niet in een opvangcentrum, ook al is het net 18 geworden.

Toen gebeurde het.. HET waardoor alles in een enorme stroomversnelling terecht kwam. PZ belde me op met de melding dat hij weg moest uit De Schelp, dat is tenslotte crisisopvang. Hij mocht naar het Klemenswerk, en de hulpverleners hadden hem met zijn bagage en een plannetje hoe hij best bij het Klemenswerk kon geraken, op straat gezet, Ik begrijp dat zij niet anders kunnen. Maar bij mij was dit de druppel. Mijn man en ik besloten om de adviezen van de school naast ons neer te leggen, en PZ bij ons thuis op te nemen. Ik zie me nog steeds naar het Klemenswerk rijden. Een opvangtehuis voor daklozen, ex-gevangenen, drugsverslaafden. Prachtig werk, maar een jongen van achttien daartussen zetten is vragen om dikke miserie. Dus we namen hem in ons huis op, hubbie en ik. Nadat we ook hadden overlegd met de kids.

Wordt vervolgd…..

Keep on reading me

Myriam

5 gedachten over “Foster parent

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s