Meet a passionate man!

And the only way to do great work is to love what you do.

If you haven’t found it yet, keep looking.

Don’t settle.

As with all matters of the heart, you’ll know when you find it.

Je kan het lezen in mijn blogmanifest: Ik geloof in de kracht die je krijgt door te doen wat je graag doet. Door iets te doen met passie dus. Naarmate de tijd verstrijkt, en mijn blog evolueert, raak ik er meer en meer van overtuigd dat passie de sleutel is die je nodig hebt om er weer bovenop te geraken. Of het nu uit een depressie of een burn-out is, ik geloof dat je die passie in jezelf moet ontdekken, dat je er iets mee moet doen, dat passie de lifeline is die je uit de afgrond trekt.

In mijn blog wil ik nu en dan een gesprek posten met een gepassioneerde mens. Ik ben er van overtuigd dat mensen die voluit voor hun passie zijn gegaan, mij iets kunnen leren. En misschien ook jou wel, lieve bloglezer 😉

In deze aflevering van MEET A PASSIONATE (WO)MAN had ik een boeiend gesprek met Koen De Beir, zaakvoerder van Champagnebar Chez De Beir, Onderbergen 33 in Gent, en één van de meest gepassioneerde mensen die ik ken.

Voor dit gesprek hadden we donderdagavond afgesproken in de Champagnebar, een half uurtje voor openingstijd. Met een lekker glaasje champagne van het huis Fromentin, een Blancs de Noirs, gaat het gesprek nog zo goed natuurlijk.

Als een “echte” had ik me goed voorbereid: recordertje op mijn gsm – check, pen en papier – check, vragenlijstje opgesteld – check. Zou ik het dan toch nog kunnen, plannen?

Koen is in de eerste plaats een man gepassioneerd door muziek. Al van toen hij een jaar of vijf was, werd hij gebeten door de muziekmicrobe. De zoon van zijn kinderoppas was een professionele keyboardspeler, met een eigen homestudio bij de kinderoppas thuis. En als klein ventje kroop Koen op zijn knietjes de trappen op, om te gaan luisteren aan de deur, meer zelfs, om binnen te geraken in die kamer waar die magische klanken vandaan kwamen. Dat mocht eerst helemaal niet, maar wie Koen kent, weet dat hij over een behoorlijke portie charme beschikt, ook toen al blijkbaar 🙂 En zo raakte hij toch binnen in de studio, waar hij naast de muzikant aan het keyboard plaatsnam en met grote ogen alles in zich opnam.

Van dat moment af was het duidelijk, muziek zou héél belangrijk worden in zijn leven. Ook al heeft hij nooit muziekles gevolgd en gebeurt alles puur op het gevoel…

Thuis kreeg hij een klein orgeltje waar hij zich kon op uitleven, en hij ging bij het kerkkoor. Niet omdat hij zo graag of zo mooi zingt, maar omdat hij dan de kans had om voor de repetitie wat te spelen op het orgel in de kerk. Zo werden de parochianen in de buurt van de Witte Kerk in Eeklo verrast met Abba, Europe… gebracht op het orgel…

Vanaf zijn zestiende componeerde Koen ook.

Hij is een man van vele talenten, en stond ook op sportief vlak zijn mannetje. Een tijd lang liep hij op topniveau, maar als topsporter moet je héél véél dingen laten, en dat was minder naar zijn zin. Hij volgde de opleiding tot sportleraar, maar sport bleek een hobby geen passie, niet iets wat hij zijn hele professionele leven wilde doen.

Muziek dat was het, en daar wou hij zijn beroep van maken.

Als jonge man liep hij mee in enkele modeshows, waar hij Viviane Audenaert, de toenmalige vriendin van Willy Sommers leerde kennen. En voor hij het wist speelde hij synthesizer tijdens de optredens van Willy Sommers. Zo ging de bal aan het rollen. Hij leerde allerlei mensen kennen, die hem met deze passie verder konden helpen.

Soms trok hij met zijn keyboard naar het Witte Huis in Eeklo, waar zijn manager Van Landschoot, woonde, om enkele nieuwe composities te laten horen. En op een dag componeerde hij de muziek voor Take my love van Good Shape, dat een gigantische nummer één hit werd.

In de daaropvolgende zeven jaar componeerde hij dat het een lieve lust was, onder andere voor Mama’s Jasje, Touch of Joy, Shana, Luc Steeno, Bart Kaell, en natuurlijk voor zijn eigen boysband Good Shape. Maar na die zeven jaar was hij “leeggeschreven”, de inspiratie was op.

Het ging op dat moment ook niet zo goed in Belgisch Muziekland, en Koen besloot iets te doen met een andere passie: Champagne!!!!

Al vele jaren bezocht hij als toerist de Champagnestreek. Lekker eten, en goede wijn/champagne, het was iets wat hij als jonge gast had leren appreciëren door zijn contacten in de muziekbusiness.

champagnebar chez de beir2 champagnebar chez de beir3 champagnebar chez de beir4 de beir

Nu wou hij er zelf iets mee doen. In 2001 besloot hij weer alles op alles te zetten, nieuwe risico’s te nemen en voor zijn passie voor champagne te gaan. Hij had ondertussen vrienden gemaakt in de Champagnestreek, namelijk Lucien Leblond, die nu nog altijd zijn leverancier van huischampagne is.

Eerst trok hij naar de Gentse Feesten met een mobiele Champagnebar, en dat was meteen een schot in de roos. Ook op de Lokerse Feesten, de Patersholfeesten, Waregem Koerse, kon je hem aanvankelijk vinden, en catering was er ook bij van bij het begin.  Klanten vroegen hem waarom hij geen champagnebar opende in Gent, en dat hoefde je geen twee keer te zeggen. Koen ging er voor. En opende ongeveer acht jaar geleden zijn champagnebar in hartje Gent. Jaarlijks gaat hij verschillende keren naar de Champagnestreek om een nieuwe voorraad in te slaan, en om nieuwe champagnes te ontdekken. Zijn Champagnekaart wordt dan ook regelmatig aangepast. Nergens is er een plaats in Gent waar je zoveel verschillende champagnes per glas kan bestellen, voor een redelijke prijs: 5,95€ voor een glas huischampagne. En waar je heerlijke tapas kan eten, mmmm.

Als Koen over champagne of over muziek praat, fonkelen zijn ogen, en zie je hoe gepassioneerd hij is.

Zijn mooiste moment in de muziekwereld vond hij het moment dat hij op nummer één stond samen met de jongens van Good Shape, of het moment dat ze optraden voor meer dan 15000 mensen in Duitsland. En ook alle fun momenten die hij heeft meegemaakt met de boys van de band, onderweg naar optredens. Koestermomenten.

Het mooiste moment in de Champagnebar is zonder twijfel de opening van de bar in Onderbergen, nadat hij zeven weken had gerenoveerd. En dan het moment van de opening: Yes, I did it!!!!

Zijn allergrootste passie nu is zonder enige twijfel zijn vier maanden oude zoontje, Maxime, en zijn vriendin. Ook als hij over hen praat fonkelen zijn ogen. Een nieuwe episode in het gepassioneerde leven van deze bevlogen man.

Gezin, champagne, en nu komt ook de oorspronkelijke passie weer op de proppen. Want Koen is weer aan het componeren geslagen. En ik kreeg een voorproefje, van de demo CD en life op de piano :). Heerlijke muziek zit er tussen. Daar horen we nog van zonder twijfel.

Koen en bubbliciouslymeIMG_20150122_200139

En wat, lieve bloglezer, kan een gepassioneerde man als Koen ons leren?

Ontdek je passie, en volg die.

Durf daarvoor al eens een risico te nemen.

Hou vol. Als je weet wat je passie is, spreek dan al je doorzettingsvermogen aan om er iets mee te doen.

De top drie van champagnehuizen die Koen ons aanbeveelt:

  • Lucien Leblond.

  • Veuve Fourny, ook mijn persoonlijke favoriet!!!

  • Demière, omwille van de fun, het sublieme kader waarin je ontvangen wordt, en de gulle gastvrijheid.

Dankjewel, Koen, om je passie met mij en mijn blogvolgers te delen!!!

Veel succes in je gezin, je bar en met je muziek!!!

Myriam

Een gedachte over “Meet a passionate man!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s