Panic attack…

Do not panic

Waaw, je zou denken dat ik na anderhalf jaar wat verder zou staan. Enfin, dat was toch wat ik dacht. Heb ik ook al vaker gedacht. En toch word ik telkens weer met mijn neus op de feiten gedrukt. NIET GENEZEN. NIET GENEZEN. NIET GENEZEN.

Shame shame shame, shame on me.

Gisteren kreeg ik een telefoontje met de melding dat iemand wellicht een jobken voor mij had.

Eerste gevoel: blijdschap!! Om welk jobken zou het gaan? Zou het iets voor mij zijn? Ik nam contact met de persoon die het jobken aanbood. Bleek het om een jobken te gaan als studieverpleegkundige in een ziekenhuis.

De blijdschap verdween, de angst sloeg me om het hart, de moed zonk me in de schoenen. Maar in plaats van onmiddellijk te reageren zoals ik zou moeten reageren, hoorde ik mezelf zeggen dat het me wel een toffe opdracht lijkt, dat ik het wel zie zitten.

HALLO!!! Ik zie het helemaal niet zitten. Ik begin al te beven als ik de parking van een ziekenhuis oprijd, zelfs als het is om iemand te gaan bezoeken, of als ik op onderzoek moet. Mijn maag komt naar omhoog als ik de drempel van zo’n instituut overstap. Het is al wat beter dan vorig jaar, dat wel. Toen begon ik te hyperventileren, of ging ik lopen. Dus er is wel beterschap. Maar het lijkt me toch niet gezond om weer aan de slag te gaan in een setting die mij alsnog de stuipen op het lijf jaagt.

Ik schaam me eigenlijk dood. Dat ik zelfs die luttele uurtjes in een administratieve functie niet kan hebben….Meestal trek ik me niet zoveel aan van wat andere mensen van mij denken. Zolang ze mij er niet mee lastig vallen, denken ze er maar op los. Maar in dit geval… schaamte. Omdat ik wel wil, maar niet kan. Omdat ik misschien nooit meer zal kunnen. Omdat sommige mensen dit misschien als luiheid zullen bestempelen.

Die wil niet meer werken.

Terwijl het geen luiheid is. Het GAAT gewoon (nog) NIET (meer)

Die confrontatie is bijzonder pijnlijk.

Weet je, aan de buitenkant is er niets te zien. Enfin, dat denk ik toch;)

Ik zie er best nog aardig uit voor mijn leeftijd. Ik probeer mezelf te verzorgen, en kom graag goed voor de dag. Ik lach graag en probeer dat zoveel mogelijk te doen. Maar vanbinnen is er iets kapot. En niemand ziet het. Als je je been hebt gebroken, of je hebt een maagzweer, of een hartinfarct, of weet ik veel welke andere lichamelijke aandoening, dan is er begrip. Je kan niet want je been zit in het gips, je moet het rustig aan doen voor je hart of je maag, …Maar als het probleem zich situeert in je ziel, in je kern, neen, daar is veel minder begrip voor. Meer dan vroeger, maar toch.

Hoe vaak hoor ik het: Je ziet er echt goed uit. Met voor mij een ondertoon van: Het wordt echt wel tijd dat je weer eens aan de slag gaat. Maar dat is mijn persoonlijke interpretatie van de feiten natuurlijk. Mensen willen misschien ECHT gewoon de boodschap geven dat ik er goed uitzie 🙂

Voor mezelf moeten toegeven dat het niet gaat om meer te doen dan wat ik nu doe, is hard. Een dagelijks gevecht mag ik wel zeggen. En ik ben zeker niet de enige die dit gevecht voert. Als je de cijfers bekijkt, zijn we met heel velen.

Een stille, want beschaamde, groep mensen, die wel wil, maar niet kan….

Don’t give up!

Myriam

PS In dit geval ook even een lans breken voor mensen met chronische pijn. Ook dat zie je niet aan de buitenkant, maar het is er wel. Ook een dagelijks gevecht. RESPECT!!!

3 gedachten over “Panic attack…

  1. één : je moet je niet schamen, echt niet !
    twee : ik heb ook ooit een moment grehad – ik werk in de sociale sector – dat ik dacht dat ik dat nooit meer zou kunnen en ik werk sindsdien alweer 18 jaar toch in de sociale sector 😉 ( niet altijd even van harte trouwens : in de sociale sector is men niet zo goed in het zorgen voor het eigen personeel. Maar het gaat. ) . Maar jij bent er zo te lezen nog niet klaar voor , dus forceer je niet.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s